Főoldal Filmek Ordibálásig fajult a vita J.J. Abrams és a Disney között a Skywalker kora filmezése alatt, amiért a Disney többször is megvágta a filmet
Filmek

Ordibálásig fajult a vita J.J. Abrams és a Disney között a Skywalker kora filmezése alatt, amiért a Disney többször is megvágta a filmet

Bennfentes hírek szerint a Disney nem hagyta kibontakozni a rendezőt, aki háromórás filmmel készült, és többször újravágta a rendező akarata ellenére.

491
Star Wars: Skywalker kora

Bennfentes hírek szerint a Disney nem hagyta kibontakozni a rendezőt, aki háromórás filmmel készült, és többször újravágta a rendező akarata ellenére.

Az elmúlt néhány napban már többször is úgy beszéltek a bizonyos J.J. Abrams rendezői Skywalker kora vágásról, mintha létezne, de a legfrissebb hírek szerint valóban létezik egy hosszabb változat a filmből, amit még a rendező vágatott meg, ám a mikiegeres cégnek nem tetszett, ezért a rendező akarata ellenére megvágatták. Ez azonban nagyon nem tetszett a rendezőnek, de ez csak hab a tortán, mert jelentés szerint végig harc dúlt a rendező és a Lucasfilm (Kathleen Kennedy?) között.

A film akár háromórás is lehetett volna

Chris Terrio forgatókönyvíró korábban elmondta, hogy a film akár hosszabb is lehetett volna, mert rengeteg dolgot letettek az asztalra, ami szerinte fontos szerepet kapott volna a történetben, ám vannak olyan helyzetek, amikor a kreatív szabadság alatt is megkötik az írók kezét, nem úgy dolgozhatnak, ahogy megígérték nekik, és nem arról mesélhetnek, amiről szeretnének.

A közzétett jelentésben látható, hogy november elején a film még 3 óra és 2 perces volt, vagyis jóval hosszabb a mozikban bemutatott 142 perctől. J.J. Abrams visszatérése sem Kathleen Kennedy ötlete volt, hanem Bob Iger ragaszkodott ehhez, és Rian Johnson soha nem kapott felkérést, hogy újabb részt rendezzen.

Egy nagyon durva vitára is sor került, mert miután a Disney megcsonkította a filmet, Abrams a Lucasfilm szemére hányta, hogy

Akkor miért nem írjátok oda, hogy írta és rendezte a Lucasfilm?

Novemberben a Disney arra kérte a rendezőt, hogy forgassanak olyan jeleneteket is, amivel több játékszert tudnak majd eladni, így a pasaana-i sivatagban a “Már repülnek is?” részt is így rögzítették.

A forrás szerint az sem véletlen, hogy a rendező egy interjúban igazat adott azoknak, akik kritizálták a filmet, mert olyan formában, ahogy a Disney bemutatta vállalhatatlan lett a történet.

Elkészült J.J. Abrams rendezői változata a Skywalker korából?

Egy Reddit-felhasználó azt állítja most, hogy valóban létezik a vágás, ami a három órát is eléri. A felhasználó egészen jól összeszedte a témával kapcsolatos információkat, elmondása szerint egy bennfentes informátora van – aki érthető okok miatt nem kívánta megnevezni magát, de egy nagyobb cégnél dolgozik, és nagyon szoros kapcsolatban állt a Skywalker kora produkcióval -, hogy a filmezés alatt végig harc volt J.J. Abrams és a Disney között. Abrams két filmet akart, de a Disney nemet mondott rá, és a rendezői vágás is létezik.

Dominic Monaghan, aki az Ellenállástól Beaumont Kin tudóst játszotta a filmben, nemrég arról beszélt a The Hollywood Reporternek, hogy a filmből létezik egyik másik változat is, amit nem láttak a rajongók.

Az eset kezd rendkívül hasonló lenni Az Igazság Ligáját követő perpatvarhoz, amikor a rajongók Zack Snyder rendezői változatát követelték, azonban 2017 óta a rajongók hiába kérik a stúdiót, eddig nem adták ki a filmet Snyder rendezésében, pedig a csapat szerint több vizuális effektet is teljesen elkészítettek hozzá. Nem valószínű, hogy a Disney másképp döntene, és bemutatnák a filmet rendezői változatban, ezért is adták ki a Képes útmutatót, amiből minden kérdésre választ kaptak a rajongók.

Mivel lenne több J.J. Abrams rendezői változata?

A jelentés szerint Lieutenant Connix karakterét (akit egyébként Billie Lourd, Carrie Fisher lánya játszott) a csata során elszenvedett egy sérülést, amit a filmben is láttunk volna, és háttértörténetéről is többet megtudtunk volna. Chris Terrio azzal kapcsolatban is reagált már, hogy Kelly Marie Trans (Rose Tico) miért kapott olyan kis szerepet a filmben, pedig Fisher-rel több közös jelenete is volt, amit Az ébredő Erő forgatása alatt nem használtak fel, de ezeket kivágták a filmből.

Star Wars: Skywalker kora

A forrás állítása szerint a film végső jelenetében több régi színész is visszatért volna, köztük Hayden Christensen Anakin Skywalker szerepében – pedig alig néhány napja erősítette meg Roger Guyett vezető vizuális effekt csapata vezetője, hogy még csak fel sem merült az ötlet -, de még Ewan [McGregor], Samuel [L. Jackson] és még sokan mások ott lettek volna Rey mögött a döntő pillanatban. Erő-szellemként jelentek volna meg, ehelyett azonban csak hangokat hallottunk a filmben, mert a Disney kivágta ezt a részt. Pedig leforgatták a részt. Nem tudni az okát, hogy miért vágták ki a filmből, pedig sok rajongó hiányolta, és valóban nagyobb hatást értek volna el egy ilyen fináléval, hiszen elvégre ez a legendás Skywalker sorozat vége. A kérdésre a forrás sem tudott választ adni, de véleménye szerint ennek oka a kínai piac. De a forrás olyan más jelenetekről is beszél, minthogy a film elején BB-8 sérülése után Rey és Rose egymással megbeszélték volna a dolgot. Kylo Ren mészárlása hosszabb lett volna Mustafaron; a hiperszökkenés alatt Naboo és Kashyyyk, valamint Kamino bolygók is feltűntek; Jannahról pedig kiderült volna, hogy Lando lánya; a Disney pedig nem örült Babu Frikknek, mert féltek, hogy Jar Jar Binks sorsára jut.

Ebből a vágásból az is kiderült volna, hogy Han Solo hogyan jelent meg Kylo Ren előtt, mert J.J. Abrams magyarázata szerint Leia műve volt, hogy Solo megjelent, de a Disney egy vágással ezt is elvetette. A filmben kiderült volna, hogy Finn Erő-érzékeny, hiszen egy tárgyat reptetett volna az Erő segítségével. És a film végén a csók sem Abrams ötlete volt, a Disney akarta, hogy a fiatalok megcsókolják egymást. Abrams állítólag mást erőltetett, inkább Finn és Poe közötti meghúzó romantikus szálat akarta boncolgatni.

Egy elmélet szerint a Disney azért vitázott annyit a rendezővel és vágta újra a filmet, mert nyáron Abrams produkciós cégével aláírt egy nagyobb projektre a Warner Bros. stúdióval, és ez nem tetszett a Disneynek, haragból pedig lesújtott a Skywalker korára. Persze ezek csak feltevések, valószínűleg soha sem tudjuk meg az igazságot, mint ahogy a rendezői változatot sem fogják bemutatni sem moziban, sem extra tartalomként a tavasszal megjelenő kiadáson.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

CinemaCon Disney
Filmek

CinemaCon: A Walt Disney Studios bemutatója

Volt minden a Disney bemutatóján: majmok, szuperhősök, rajzfilmek, igaz történetek, borzongás.