Főoldal BREAKING KRITKA: Star Wars: Skywalker kora
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITKA: Star Wars: Skywalker kora

C-3PO szavaival élve: „Ha ez a küldetés kudarccal végződik, minden hiába volt”. Lássuk, hogy a Skywalker kora beváltotta-e a belévetett bizalmat.

428
Star Wars: Skywalker kora

C-3PO szavaival élve: „Ha ez a küldetés kudarccal végződik, minden hiába volt”. Lássuk, hogy a Skywalker kora beváltotta-e a belé vetett bizalmat.

A Star Wars: Skywalker kora kritikánk teljesen spoilermentes, a történettel és főbb szereplőkkel kapcsolatban nem árulunk el részleteket.

Kapott hideget-meleget az új trilógia első felvonása, Az ébredő Erő, amit a rajongók a bemutató után gyorsan kikezdtek, amiért másolta George Lucas klasszikusát. Valahol igazuk volt a rajongóknak, mert mintha a Star Wars IV. rész – Egy új reményt és Az ébredő Erőt egymás mellé tettük volna, de ha elvonatkoztatunk ettől, és úgy állunk hozzá – ahogy a készítők is tették -, hogy ez egy tisztelgés az 1977-es rész előtt, akkor egy teljesen más aspektusból látjuk majd a Disney érában készült Star Wars-filmeket, különösen igaz ez Rian Johnson legtöbb reakciót kiváltott Az utolsó Jedik után. Ha fogást szeretnék találni a Lucasfilm gépezetében, akkor Johnson munkássága lenne az, amit a bemutató óta nem bírok felfogni, hogy miért adtam olyan magas pontszámot rá. Az utolsó Jedik teljesen kizökkentett az új trilógiából. A történetet új irányba vitte el, soha nem látott és dolgokat mert megtenni. Rossznak mégsem nevezném, csak nem ehhez voltam szokva, noha aki ismerte Johnsont a korábbi művei után, tudhatta volna, hogy mire vállalkozik.

Star Wars: Skywalker kora

És akkor elérkeztünk a Skywalker korához, a trilógia és az egész Skywalker-saga utolsó felvonásához. Ahogy az új trilógia korábbi részeinél, úgy a Star Wars: Skywalker kora munkálatai sem mentek olyan gördülékenyen. Rögtön még a filmet megelőző tervezési folyamat alatt ott volt Colin Trevorrow kirúgása, akinek kreatív különbség miatt távoznia kellett a projekt éléről, hiszen története nem egyezett azzal, amit Kathleen Kennedy és J.J. Abrams lefektetett Az ébredő Erőnél. Carrie Fisher halála, akire a IX. rész teljes sztoriját építeni szerették volna, de szerencsére Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik forgatása alatt bőven maradt olyan jelenet, amit fel tudtak használni a Skywalker koránál is, így a stúdiónak nem kellett olyan dolgokhoz folyamodni, mint amit a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben láttunk, ahol digitális formában hozták vissza Leia hercegnőt.

Star Wars: Skywalker kora

Rian Johnson szembement minden elvárásnak, és talán éppen ezzel paprikázta úgy fel a rajongókat, akik a VII. rész után válaszokat szerettek volna kapni Rey szüleire és Snoke legfőbb vezér kilétére. Ezzel szemben Johnson homlokegyenest ellenkező szálon indult el, ami picit a Skywalker kora kárára is vált, hiszen annyi megválaszolatlan kérdés volt a sztorival, a karakterekkel kapcsolatban, hogy J.J. Abramsnek és Chris Terrionak egy filmre maradt idejük megválaszolni azokat, s helyrehozni Az utolsó Jedik összes elkövetett hibáit. A film legnagyobb betegsége a megfelelési kényszer a fan service rajongók előtt. Nem a fellegekbe beszéltek, mikor megerősítették, hogy megismerjük majd Rey szüleit, Snoke és Palpatine titkát, mind-mind elmesélésre került a filmben, csak éppen annyi információt kaptunk cserébe, hogy az három filmre is elegendő alapanyagot szolgáltatott volna. Örök titok marad már, hogy mi lett volna, ha Abrams viszi tovább a történetet, és akkor milyen befejezést kaptunk volna, de panaszra így sincs okunk, hiszen tényleg megkaptunk mindazt, amit szerettünk volna az új trilógiától.

Star Wars: Skywalker kora

Az ébredő Erőben, de leginkább Az utolsó Jedik mutatta meg, hogy bármennyire is Skywalker-sagáról beszélünk, a főszereplők ezúttal az új karakterek lesznek. A régi ismerős arcok mellett – Han Solo, Luke Skywalker, Organa tábornok – után most Lando Calrissian csatlakozott az Ellenállókhoz, de az ő szerepe is inkább csak egy tisztelgésre írható fel. Kivette részét a történetben, de a film hőse: Rey. Látványos karakterfejlődésen ment keresztül a korábbi két részhez képest, felfedezte és megértette a benne szunnyadó hatalmas Erőt. Kiállta a próbát. Rey jellemábrázolása eddig nagyon tetszett, de a Skywalker kora után még többet szeretnénk látni a jakkui roncsvadászból. Akárcsak Kylo Ren is drasztikus változáson ment keresztül Az ébredő Erőben megismert törékeny, önmarcangoló sráchoz képest. Tisztában van önmagával, képességeivel, elhisszük, hogy ő a Legfőbb vezér, az Első Rend és a Ren lovagjainak mestere. De ez elmondható Finnről és Poe Dameronról is, akik szintén vegyes érzéseket hagytak a rajongókban, ám az utolsó részben bizonyították, hogy volt helyük a történetben. Abszolút beleillettek a képbe, vicces és vagány perceket szereztek, akárcsak BB-8 és kis új barátja, D-O is, de a showt maximálisan C-3PO-nak kell adni. Eddig a pontig nem tudtam, hogy mit keres ez a protokoll droid a filmekben, mindig csak kiakasztott, de a Skywalker korában új oldalát mutatta meg az aranyember. Hozta a tudálékos formáját, miközben vicces és kulcsfontosságú szerepet játszott. A karakterekre egy rossz pont írható fel, hogy túl sok volt belőlük. Nagyon szerettünk minden szereplőt a filmben, de a történet nem bírt el ennyi szereplőt a hátán, és ezt egyesek elszenvedték, például a Ren lovagjai, akiket végre-valahára akcióban is láttunk, de jobb örültünk volna, ha külön filmet kapnak.

Star Wars: Skywalker kora

Látványból sincs hiány, amit csak tudtak, belesűrítettek a 142 percbe. Ilyen látványos és akció dús Star Wars-filmet még nem készítettek, mint a Skywalker kora. Ha valaki szerette a Sithek bosszúját a fénykard-párbaj miatt, akkor nagyon örülni fog az új résznek, hiszen Rey és Kylo Ren végig fénykarddal hadonászik. Újra gyereknek éreztem magam a moziteremben. Persze mit sem ér a látvány, ha nincs mögötte történet, ám a Skywalker kora ebben is jól vizsgázott. Megvan benne a dráma, körmönfont történetet írtak, de ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor nyilván, ez is kiszámítható, de nem is egy detektívfilmre fizettünk elő. Látni a szándékot, hogy nem szeretnék megismételni Az ébredő Erő hibát, sok új elemet vittek bele, miközben a franchise alappillérein támaszkodnak, megvannak a jellegzetes utalások, amikről azonnal felismerhető, hogy egy Skywalker-filmre ültünk be.

Star Wars: Skywalker kora

A Skywalker korával méltó búcsút inthetünk a Skywalker-sagának, megválaszoltak minden kérdést benne, szeretett karaktereinktől elbúcsúztunk, talán még túl is ragozták a dolgot, mert picit olyan érzés van bennünk, mintha a Bosszúállók: Végjáték grandiózus fináléjához hasonlóval szerettek volna előállni a készítők. Sajnos azonban a film nem adja vissza, hogy mennyire nagy teher volt a karakterek vállán, nem volt annyira jól felépített a kilenc részen átívelő történet, hogy kimondhassuk, világmentő tettre készültek, szemben a nagyon sok balhét övező Zsivány Egyessel, aminek a végén a karakterek önfeláldozásánál éreztük tettük súlyát.

A Skywalker-saga korábbi epizód kritikái:
KRITIKA: Star Wars I. rész – Baljós árnyak
KRITIKA: Star Wars II. rész – A klónok támadása
KRITIKA: Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja
KRITIKA: Star Wars IV. rész – Egy új remény
KRITIKA: Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág
KRITIKA: Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér
KRITIKA: Star Wars: Az ébredő Erő
KRITIKA: Star Wars: Az utolsó Jedik

A Skywalker kora az új trilógia egyik, hanem a legjobb része, ami minden rajongó vágyát kielégíti majd. Az egész Skywalker mítoszra épített történetre válaszokat kapunk belőle, az új karaktereket jobban, és talán végre megszeretik a rajongók, kedvenceinktől pedig könnyes búcsút veszünk. Noha a film utolsó percei ha egy apró résnyire is, de nyitva hagyták kaput a folytatás előtt. J.J. Abrams kihozott belőle mindent, amit tudott, ami rendelkezésre állt.

[penci_review id=”41872″]

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...