Főoldal BREAKING KRITIKA: Star Wars: Az utolsó Jedik
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Star Wars: Az utolsó Jedik

Valóban a Star Wars: Az utolsó Jedik lenne minden idők legjobb és legkülönlegesebb Csillagok háborúja-filmje?

825
Star Wars Last Jedi Banner mini

Valóban a Star Wars: Az utolsó Jedik lenne minden idők legjobb és legkülönlegesebb Csillagok háborúja-filmje?

Kritikánk teljesen spoiler-mentes, a film történetére és kimenetelére nem tesztünk utalást írásunkban.

Az ébredő Erővel kezdve érezni a Disney törekvését és a bizonyítási vágyat, hogy ők jobb filmeket tudnak készíteni, mint anno George Lucas készített. Lucas egy különleges figurája volt a galaxisnak, ő nem törekedett a rajongók kegyéért, nem várta el, hogy mindenki örömmel fogadja filmjét, inkább csak magának forgatta le az előzménytrilógiákat is. A hetedik részt sokan megköpködték, hogy ez nem új Star Wars-film, csak egy kópia a Star Wars IV. rész – Egy új reményből, s ebből kifolyólag sokan tartottak Az utolsó Jediktől is, amiről korábban olyan rémhíreket olvashattunk, hogy A Birodalom visszavág másolása lesz. Gyorsan itt szögezném le, hogy ez nem igaz, és a másolást csak azok a rajongók fogják észrevenni, akik előítéletesen ülnek be a vetítésre. Az utolsó Jedik az egyik legegyedibb, legkülönlegesebb Csillagok háborúja-film, amit valaha készítettek. Sok szép és ötletes dolgot láttam a nyolcadik részben, de ugyanakkor az új iránynak megvannak a maga apró hibái is, melyek sok rajongónak megint nem fognak tetszeni. A film egy érzelmi hullámvasút, melyben a szereplők egyszer fent járnak, másszor lent. Ez sokaknak szokatlan lesz, és ezért kissé emészthetetlenné teszi a történetet, mert nem azt kapjuk, amihez szoktunk az elmúlt 30 évben. Nem kell megijedni, ki fogjátok bírni, ne féljetek, mert még az efféle komolyabb jelenetekben is John Williams varázslatos dallamai csendülnek fel, és ha a látvány nem is bűvöl el bennetek, a daloktól ájuldozni fogtok.

Star Wars The Last Jedi Rey mini

Év elején mikor lerántották a leplet a filmcíméről, és megkaptuk az első posztert hozzá, az ott már önmagában titokzatos volt. “Az utolsó Jedik”: kik lehetnek ők? Emlékezzünk csak vissza, még botrány is kerekedett belőle, hogy egyes vagy többes számban kell értelmezni a Jediket. A marketingkampány végig piros színben menetelt a megszokott sárgával szemben, és az előzetesek és tévészpotok is meglehetősen beszédesre sikerültek. Feltettük a nagy kérdést, a film tényleg ennyire nagy fordulatokat hoz vagy ez is csak a mikiegeres cég őrült játéka? Fordulatokat szép számmal találunk a filmben, de az érzelem az, ami kimagaslik a filmből. Ez Carrie Fisher tragikus halála után még inkább előtérbe kerültek- gondoltuk legalábbis így -, de azt hiszem elárulhatom, hogy a film ezzel nem mutat semmilyen párhuzamot. A dráma tényleg nagyon erős jellemvonása Az utolsó Jediknek, ezt a képsorok jól adták vissza a bemutató előtt, de nem olyan formában, ahogy arra sokan gondolnak. Spoiler-mentes írást ígértünk, így tartjuk is magunk hozzá, a történet menetére nem teszünk utalást, legyen annyi elég, hogy az Ellenállás az Első Rend erős nyomása alatt van végig a filmben, és csiki-csuki alapon adják egymásnak a pofonokat, különféle űrcsatákban veszünk részt, barátságos új állatokat ismerünk meg. Az új állatok közül a porgok kapnak nagyobb szerepet, amiket az ewok-ok mintájára teremtettek meg, de szerencsére nem kaptak olyan nagy feladatot a szárnyas kis madarak, hogy döntsék le az Első Rendet. Ők csak a humorért, a szórakozásért felelnek. BB-8-et már mondanom sem kell, ő az új R2-D2-ja a franchisenak.

kylo ren az utolso jedik mini

Rian Johnson nem véletlen háborodott fel azon pletykákon, hogy Az utolsó Jedik lehet A Birodalom visszavág másolata. Habár a történet itt is több párhuzamot mutat az eredeti klasszikussal, de ahogy ezt már mondtam, a filmet csak akkor lehet másolásnak tekinteni, ha szúrós szemmel ülünk be rá, és keressük a kapcsolatokat. Az utolsó Jedik története nem lineáris, hanem változatos és több helyszínen egymás mellett futnak a cselekményszálak, hogy a végén egy nagy csattanóval várjunk újabb két évet a befejező részre. Johnson szabad kezet kapott a stúdiótól, bármit belevihetett a filmbe, és ettől egy picit tartottam is. Sokan odavannak a rendező korábbi filmjéért a Looperért, ami valóban egy jó film lett, de nem annyira kiemelkedő, mint sokan gondolják azt róla. A Looper története változatos, felemelkedő, de ahogy a filmben az időhurkok megjelennek, úgy a végén azt éreztem, hogy a film saját csapdájába került, és nem volt képes megadni azt a plusz fordulatot, amit végig előkészített. Szerencsére a Star Wars 8. résznél erről szó sincs, végig felemelkedő, változatos és kiszámíthatatlan jelenetek váltják egymást. Ez az első olyan Star Wars-film, amit úgy ültem végig, hogy nem voltam biztos a befejezésben, sőt, a film közben is történtek olyan dolgok, amiket nem gondoltam, hogy Johnson meg meri tenni. De megtette, és milyen jól döntöttek a Disneynél, mikor bizalmat szavaztak a direktornak.

Az utolsó Jedik nem csak nagyobbnak próbál tűnni az elődökhöz képest, de nagyobb is. A film, a franchise eddigi legnagyobb karakterfejlődését mutatja be. Adam Driver karakteréről Kylo Renről a hetedik részben megtudtuk, hogy Skywalker vér csordogál ereiben, de A Sith-ek bosszújában ábrázolt Anakin Skywalkerhez (nagyapja) hasonlóan ő sem tudta, hogy mi szeretne lenni, kereste a helyes utat. Ren némi bizonytalanságot megtartott ebből a nyolcadik részre is, de sokkal céltudatosabban dönt Az utolsó Jedikben, s már tudja, hogy kivé szeretne válni. Ugyanezt mondhatjuk el Reyről (Daisy Ridley) is, aki sokakat megrémített különleges képességeivel. Még Luke Skywalker is megrémült, mikor meglátta a lányban szunnyadó hatalmas Erőt. Rey szerepe szórakoztató, drámai és vicces volt, de ezeket mondhatjuk el Mark Hamill szerepéről is. Hamill a legjobb Luke Skywalkert hozta el ebben a részben. Bizonyos jelenetekben egy belefáradt, fájdalmakkal küzdő Luke-ot látunk, a másikban már egy szórakoztató és erős jedimestert. Luke-nak összesen öt részre volt szüksége, hogy megmutassa mire képes a róla elnevezett Skywalker-családban.

rey the last jedi mini

VÉGSZÓ

A Star Wars: Az utolsó Jedik a leg-ek Star Wars-filmje lett, de közel sem hibátlan alkotás. Sajnos lehetetlen hibátlan filmet készíteni egy ilyen volumenű franchiseban, de a Disney és Johnson büszke lehet a nyolcadik részre, mert a biztonsági játékot felmutató Az ébredő Erő után kaptunk egy szabad, fordulatos, drámai és humoros mozit. A karakterek egytől-egyig jól megírt szerepek voltak, a szereplők többnyire – lehet a szinkron miatt is – nem beszéltek el egymás mellett. A feltett kérdésekre részben kaptunk csak választ, miközben új kérdések születtek, amire J.J. Abrams fog válaszolni 2019 decemberében.

További Star Wars kritikák:

Star Wars I. rész: Baljós árnyak

Star Wars II. rész: A klónok támadása

Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja

Star Wars IV. rész – Egy új remény

Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág

Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér

Star Wars: Az ébredő Erő

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Daisy Ridley Sharmeen Obaid-Chinoy
Filmek

Daisy Ridley új Star Wars-filmjére még várhatunk egy darabig

Nem is olyan könnyű felépíteni az új Jedi Rendet.

Star Wars: Skywalker kora
Filmek

George Lucas is ad tanácsokat a Star Wars: Új Jedi Rend rendezőjének

Rey az új Jedi Akadémia létrehozásán fáradozik majd.