Főoldal Filmek Palpatine visszatérésének teljes története
Filmek

Palpatine visszatérésének teljes története

Tavaly A Mandalóri, idén A Rossz Osztag adott hozzá némi plusz információt a zavaros történethez.

879
palpatine
Forrás: Disney

A 2019-es Skywalker kora című, kilencedik számozott Star Wars-film kapcsán megfogalmazott egyik legerősebb kritika, hogy nem teremtett elegendő kontextust Palpatine visszatérésének. Ugyanakkor a Kánon egyéb tartalmai, újabban már a sorozatos projektek is egyre több információval szolgálnak a kérdésről, ezáltal egyre tisztábbá válik Darth Sidious terve. Mostanra A Rossz Osztag és A Mandalóri által felfedett információk segítségével egy meglehetősen átfogó képet alkothatunk arról, hogyan tért vissza az Uralkodó, ebben az írásunkban pedig ezt a történetet igyekeztünk összefoglalni.

palpatine
Palpatine megosztja mestere, Darth Plagueis történetét a tanítványául kinézett Anakin Skywalkerrel (A Sith-ek bosszúja)

Darth Sidious mestere, Darth Plagueis akkora hatalom birtokába jutott a sötét oldal révén, hogy akár még arra is képes volt, hogy visszahozzon embereket a halálból. Ahogy viszont maga Palpatine fogalmazott, mindenkit képes volt megmenteni, csak önmagát nem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem voltak ezirányú törekvései, hiszen, ahogy minden sith, ő is önző volt, hatalmát pedig az örökkévalóságig ki akarta nyújtani. Ennek érdekében kifejlesztette a lélekátvitel képességét, melynek segítségével képes lehetett volna halála előtt elhagyni porhüvelyét a lelkével, hogy aztán egy másik testet vegyen birtokba. Tanítványa viszont már azelőtt végzett vele, hogy erre a bonyolult rituáléra fel tudott volna készülni, így nem tudta végrehajtani azt. Sidious nem akart ebbe a hibába esni, és megkezdett egy olyan tudományos kutatást, mely jó előre létrehozott volna számára egy megfelelő testet, amit idővel megszállhat.

A Birodalom létrejötte után a különböző tudományos és fejlesztési projektek Tarkin Iniciatíva alá kerültek. Ide tartoztak a különböző fegyverkezési kísérletek, mint például a Halálcsillag (kódnevén csillagpor projekt), valamint az Uralkodó számára személyes jelentőséggel bíró Nekromanta Program. A Nekromanta Program célja az volt, hogy a kaminóiak technológiáját olyan irányba sikerüljön továbbfejleszteni, mely lehetővé teszi egy mesterségesen létrehozott testbe midikloriánban gazdag vér átültetését.

palpatine
A Nekromanta Programban kísérleti alanyul használt, az Erőre fogékony gyermekek a Tantiss-hegy fogságában (A Rossz Osztag)

A projekt megvalósítását segítette egy másik Birodalmi rendelkezéssorozat, a Project Harvester, melynek részeként Erőre fogékony gyermekeket gyűjtöttek be galaxisszerte, hogy a vérüket fel tudják használni a kísérletekhez. Ezt a feladatot első körben fejvadászok végezték, később viszont átvették tőlük az Inkvizítorok (akiknek az elsődleges funkciója a 66-os parancsot túlélő jedik levadászása volt).

A Nekromanta Program első fázisa a Wayland bolygón, a Tantiss-hegy belsejébe épített birodalmi bázison zajlott, ahol a Birodalom utasításait megszegő Jango Fett klónokon kísérleteztek. Ám az esetek döntő többségében az alanyként használt vér nem volt képes befogadni a midikloriános vért, a minta degradálódni kezdett. A kaminóiak tudósa, Nala Se titokban létrehozott egy Omega nevű klónt, aki genetikailag alkalmas volt arra, hogy befogadja a magas „m-számmal” rendelkező vért. Amikor ez kiderült, a Birodalom elsődleges célpontjává vált. Végül a 99-es klón osztag és Nala Se közbenjárásának köszönhetően a tantissi labor megsemmisült, és a kutatás vezetője, Royce Hemlock is meghalt, ami jelentősen visszavetette a projekt előrehaladását.

Omega, a hiányzó láncszem (A Rossz Osztag)

A Tantiss lezárása után a kutatás több bolygón szétszórva folytatódott. Volt a Nekromantához kapcsolódó labor például A Mandalóri fontos helyszínéül szolgáló Nevarro bolygón is, a központja viszont a sithek ősi világára, az Exegolra került át.

Palpatine számára már életében, visszatérésének konkrét megtervezése előtt fontos volt az Exegol. Mindig érezte, hogy van valami az Ismeretlen Területeken, amit olykor saját hatalmának forrásaként jellemzett, így számtalan expedíciót indított ennek felkutatására. Ezek révén végül megtalálta a planétát, ahol egy titkos műveleti központot hozott magának létre, a környező világokról pedig rengeteg fanatikus kultistát gyűjtött maga mellé. A program megvalósítását az ő segítségükkel folytatta, az itt zajló kísérletek pedig a saját fennmaradásának biztosításán felül más szempontból is hasznosnak bizonyultak. A génmanipuláció segítségével létrehozott különböző torzszülöttek például akár tökéletes Vader-pótléknak is megfeleltek volna, ha a sötét nagyúr egyszer elbukik. Ezen felül megkezdte egy flotta megépítését, mely úgynevezett Xyston osztályú rombolókból állt, melyek mindegyike rendelkezett egy kiberkristály-alapú fegyverrel. Ezek mindegyike alkalmas volt akár egy bolygó megsemmisítésére is. A fegyverekhez használt kristályok egy hatalmas, vérző kiberkristály darabjai voltak.

Az Exegol látképe az űrből (Skywalker kora)

Ezalatt az idő alatt Sidious egyik kísérleteként született egy fiú, aki kudarcnak volt elkönyvelhető, mert nem lett fogékony az Erőre. A kultisták meg akarták ölni a gyermeket, ám Palpatine ezt nem engedte. A srácnak borzasztó élete volt az Exegolon, és első adandó alkalommal elszökött a bolygóról. Mivel korábban nem kapott nevet egy kultista, Dathan nevét vette fel, aki segített neki a szökésben.

Mivel az Uralkodó egy ideje már számított arra, hogy Vader el fogja őt árulni, kultistái előkészítettek neki egy klóntestet az Exegolon, ám mivel Plagueis technikája még nem volt tökéletesítve, és a kutatások sem jutottak el még arra a szintre, hogy egy megfelelő testet lehessen létrehozni, így az nem volt képes befogadni Sidious hatalmas erejét. A test rohamos oszlásnak indult, így a kultisták nem tehettek mást, mint egy Ommin-hámnak nevezett szerkezethez rögzítették az Uralkodót, mely folyamatosan gyógyító folyadékokat fecskendezett Sidious testébe, ezáltal lassítva a folyamatot.

palpatine
Palpatine degenerálódó teste az Ommin-hámhoz erősítve (Skywalker kora)

Palpatine-nak ugyanakkor teste mellett hatalmát is át kellett mentenie egy új rendszerbe, különösen addig, míg az új, szuperfegyverekkel felszerelt flotta el nem készült. „Halála” után nem sokkal elindította vészhelyzeti parancsainak láncolatát, melyek közül az egyik leghalálosabb volt A Mandalóriban is említett Parázs Hadművelet, mely során több Birodalom-párti bolygót is célba vettek. Ennek célja az volt, hogy Palpatine kiszelektálja a hozzá leghűségesebb tiszteket és katonákat, hogy azok alkossák meg az új rendszert. Végül a flotta megmaradt része a Jakkunál találkozott, ahol egy hatalmas csata keretében ugyan vereséget szenvedtek a megalakult Új Köztársaságtól, Rae Sloane vezetésével a megmaradt, kiválogatott birodalmi erők az Ismeretlen Területekre menekültek. Itt megkezdték az Első Rend felépítését különböző bűnszervezeteknek álcázott csoportok tevékenysége által elfedve, mialatt az Új Köztársaság többnyire nem tekintett rájuk valós fenyegetésként.

Mialatt a katonai erő két része, a birodalmi maradványok (tehát a későbbi Első Rend), és Palpatine Sith flottája az Ismeretlen területeken épült, Palpatine-nak szüksége volt egy új testre is, így tovább folytatta sötét kísérleteit. Ezek egyik mellékterméke volt Snoke, aki tökéletesen megfelelt arra, hogy megtegye őt az Első Rend központi figurájává, ezáltal minden figyelem rá terelődjön. Arra is őt használta fel, hogy megfertőzze az ifjú Ben Solo, Vader leszármazottjának elméjét a kétely, ezáltal a sötét oldal magvaival.

A birodalmi maradványokból alakult, fejlesztett felszerelést viselő Első Rend (Az ébredő Erő)

Eközben a megmaradt birodalmi erők egyik legfontosabb feladatává vált a Nekromanta Program erőforrásokkal, leginkább kísérleti alanyokkal való támogatása. Erre szerették volna Grogut is felhasználni, ám az ő felkutatásáért felelős Gideon moff önös érdekei által vezérelve mellékvágányra terelte a kutatást, és egy saját képére alakított, Erő-használó hadsereget akart megalkotni a Mandalore felszíne alatt létrehozott bázisán. Időközben viszont a mandaloriak visszafoglalták otthonukat, a bázis és a vakvágányra terelt kutatás eredményei pedig megsemmisültek.

Ezalatt Palpatine fia, Dathan a Hyperkarn bolygón megismerkedett egy Miramir nevű nővel, akivel szerelmesek lettek egymásba és egy gyermekük is született, aki nem más, mint Rey. A lány mivel természetes úton született, alkalmas lehetett arra, hogy Palpatine lelkének új hordozója legyen, így az Uralkodó elküldte embereit, hogy hozzák el neki a gyermeket.

Hasonló feladatokra is megvoltak Palpatine-nak a maga emberei. A sötét oldal eszméjének továbbvitelében két aktív csoport is fontos szerepet játszott. Az egyik az Üresség Akolitusai nevű terrorszervezet, melyet Palpatine egykori tanácsadója, Yupe Tashu látott el sithekhez köthető ereklyékkel. A szervezet végül kihalt, egy tagja maradt csak életben, aki a Kiza nevet viselte, és egy ősi Sith Nagyúr, Exim Panshard maszkja révén rendelkezett annak erejével.

Kiza (A Sithek árnyéka)

A Sith kultisták Kizával közösen keresték fel Palpatine egykori orgyilkosát, Bestooni Ochit, és megbízták, kutassa fel Reyt és vigye el az Exegolra. Cserébe azt ígérték neki, ő is eljuthat a Sithek rejtett világára, ahol meggyógyítják egy korábbi ott tartózkodása alatt szerzett sérüléseit. Biztosítékul adtak neki egy tőrt, mely azután vette fel a filmben is látott alakját, hogy Ochi vérét magába szívta, és az Útkereső helyét jelző Sith nyelven íródott felirat is ekkor jelent meg rajta.

Nagyjából ezzel egyidőben Luke Skywalkernek látomásai voltak az Exegolról így nyomozni kezdett. Hamarosan felkereste őt Lando, aki egy forgalmas űrállomáson végighallgatta Ochi beszélgetését néhány társával, amint felbérelte őket. Mivel a beszélgetés alatt szóba kerültek a sithek, illetve egy gyermek elrablása volt a meló, Lando mindenképp utána akart járni a dolognak és kisegíteni a családot, Luke pedig a tökéletes partner volt ebben. Egy darabig versenyfutásban üldözték a családot Ochival, igyekeztek hamarabb rájuk találni, ám a házaspár valahogy mindig egy lépéssel üldözőik előtt tudott járni. Végül úgy döntöttek, a Jakkun rejtik el a gyermeket, amíg ők megpróbálják felvenni a kapcsolatot Luke-kal és Landóval.

Rey szülei, Dathan és Miramir közvetlenül haláluk előtt (Skywalker kora)

Ochi viszont Kiza révén kapcsolatba került Pryde tábornokkal, akinek erőforrásait felhasználva gyorsabban rájuk talált, mint a jedi és a csempész. Mivel a gyermek már nem volt náluk, így megölte a házaspárt, viszont Miramir kezében szándékos félrevezetés gyanánt egy akiaki gyöngysor volt, ami a Pasaanára vezette a gyilkost. Ochi végül itt lelte halálát, miután a Tiltott völgyben elnyelte a futóhomok, ezáltal Rey holléte rejtve maradt.

Luke a hajsza közben megküzdött Kizával és legyőzte őt, ezáltal úgy gondolta és az Erőben is úgy érezte, a sithek fenyegetése megszűnt. Ezen felül Lando és Luke megtalálták Ochi hajóját a sivatagban, de a nyom kihűlt, nem tudtak merre tovább indulni. Ezáltal habár Palpatine elvesztette annak lehetőségét, hogy Reyt felhasználja terveire, ő maga rejtve maradt.

Hamarosan meg is találta új jelöltjét Ben Solo képében, akit Snoke és a másik befolyása alatt lévő aktív sötét oldali csoport, a Ren lovagok segítségével sikeresen át is térített a sötét oldalra. Nem sokkal később viszont felbukkant az immár felnőtt nővé cseperedett Rey is, aki szintén számottevő képességekről tett tanúbizonyságot.

palpatine
Palpatine végső megsemmisülése (Skywalker kora)

Végül mikor elkészült a flotta, és Palpatine késznek érezte magát felfedni visszatérését, egymás ellen fordította a két fiatalt, hogy kettejük közül az erősebb lehessen lelkének új hordozója. Amit viszont nem tudott, hogy Ben és Rey egy úgynevezett diádot alkottak az Erőben, mely egy nagyon szoros kapcsolatot jelent. Mikor a fiatalok ellene fordultak, ennek a kapocsnak az energiáját felhasználva végül saját magát állította helyre, saját testében volt képes újjászületni. Tervei viszont végérvényesen így is kudarcba fulladtak, mikor Rey a régmúlt jedijeinek segítségével legyőzte az Uralkodót, és az exegoli citadella elpusztításával a Sithek kultusza is megsemmisült.

Szerző
Kelemen Richárd

Star Wars történetek, összefoglalók, toplisták, valamint könyv és képregénybemutatók heti rendszerességgel!

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...