x
Filmek

A Star Wars: Skywalker kora Képes útmutató megválaszolja a legnagyobb kérdéseket

A Képes útmutatóból megtudtuk, hogy kiről nevezték el a Sith Troopereket, a Ren lovagjai neveit és még sok más dologra fény derült.

A Star Wars: Skywalker kora Képes útmutató megválaszolja a legnagyobb kérdéseket
  • Publisheddecember 28, 2019

A Képes útmutatóból megtudtuk, hogy kiről nevezték el a Sith Troopereket, a Ren lovagjai neveit és még sok más dologra fény derült.

Figyelem! A cikk hátralévő részében SPOILERelemeket olvashattok a történettel kapcsolatban!

A legtöbb kérdésre választ kaptunk a legendás Skywalker sorozat utolsó részéből, azonban még így is akadtak olyan kérdések, amiket nem válaszoltak meg a filmben, a rajongók pedig háborogtak, találgatásokba bocsátkoztak, most azonban a Skywalker korához megjelent Képes útmutatóból minden kérdésre választ kaptunk, kezdve Jannahtól egészen Rey fénykardjáig.

Az amerikai IGN foglalta össze a Képes útmutató főbb állomásait, hogy mi mindent válaszoltak meg a film bemutatója után.

A megválaszolatlan kérdések a Skywalker kora után

Lando teljes neve Landonis Balthazar Calrissian, és az Első Rend elrabolta kétéves gyerekét

Lando a Birodalom bukása után családot szeretett volna alapítani, született is egy lánya, azonban az Első Rend kétéves korában elrabolta a lányt. Hat évvel a tragédia után Lando csatlakozik Luke Skywalkerhez, aki a növekvő Sötétség eredetét kereste az Erőben.

Jannah kora megegyezik Lando lányával

Jannah, aki korábban az Első Rend 77. századában tett szolgálatot, mielőtt ő és a társai fellázadtak – ezt a filmben is halljuk. A Skywalker korában Jannah a húszas éveiben jár, ami megegyezik Lando elrabolt lányáéval. Bár nem mondták ki, hogy Jannah Lando lánya, de több erre utaló jelet is kaptunk már, talán a jövőben ezt hivatalosan is megerősítik majd.

Jannah

Jannah Első Rend felszereléseit használja, és kapcsolatba lép Babu Frikkel

Az Ansett-szigetnél történt felkelés után Jannah és a 77. század a Kef Biren talált otthonra, felszerelésüket pedig a volt Első Rend eszközökből és a lezuhant Halálcsillag roncsából hordták össze. Kapcsolatban állnak másokkal is a galaxisban, köztük Babu Frik droidszerelővel, aki figyelmeztette őket az Ezeréves Sólyom érkezésére is.

A lószerű lényeket Orbak-oknak hívják

Az orbakok lószerű lények, amiket Jannah és a 77. század használ, és amelyek valójában nem őshonosak a Kef Biron. Az orbakok növényevők, és a túlélés miatt az orbakok és a lovasok kölcsönösen egymásra vannak utalva.

A Sith Trooperek légióját az ősi Sith nagyurakról nevezték el, köztük Darth Revanről

Sith Trooper

Palpatine uralkodó időközben felállított egy új flottát, új rohamosztagos zászlóaljjal együtt, akiket Sith Troopereknek hívnak. Kiderült, hogy a Sith Trooperek légiója 5000 főből áll, és az egyes légiókat a Sith nagyurakról nevezték el, köztük Darth Revanről, vagyis Darth Revan is a kánon része lett.

Hány éves Luke, Leia, Rey és Kylo Ren a Skywalker korában

A Skywalker korához megjelent Képes útmutatóból tudjuk, hogy Luke és Leia 53 éves volt a történet idején, Rey 20, míg Kylo Ren 30 éves.

Maga az Ilum volt a Csillagpusztító Bázis

Csillagpusztító Bázis

Az ősszel megjelent Star Wars Jedi: Fallon Order már utalt rá, de most végre megerősítették, hogy a Csillagpusztító Bázist az Ilumra építették, vagyis igazából maga a kiber kristályok egyik lelőhelyéből épített fegyvert a Birodalom. A kiber kristályok hatalmas erővel bírnak, a jedik főfegyverének, a fénykardnak a „szikráját” adják. A mesterek elhozták tanítványaikat az Ilumra, ahol egyik feladatuk volt megtalálni a fénykardba a kristályt. A helyszín szerepelt már a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozatban is, mikor Yoda mester elhozta az ifjakat.

Kylo Ren a Mustafarról, Darth Vader kastélyának romjaitól hozta el a Sith-útkeresőt

Néhány napja erről már írtunk, hogy a Skywalker kora nyitójelenetében Kylo Ren a Mustafaron keresi a Sith-útkeresőt, ami elvezette őt az ismeretlen régióba, az Exogolra, a Sithek titkos birodalmába. A bolygó adott otthont Darth Vader kastélyának is, noha a kastély már romokban hever, a Sith-útkereső egy darabban van.

Rey a Jedi-könyvek tanulmányozásával szerelte össze Luke Skywalker fénykardját

Rey Star Wars

A filmben láttuk, hogy Rey olvasta a fennmaradt Jedi-könyveket, ami nagy segítségére volt a fénykard összeszerelésében is. Rey sokat tanult belőlük, különösen Brus-bu krónikáiban a misztikus gyógyításról, amit a tanítványok törött kiber kristályok összeforrasztásához használnak.

Luke az Ajan Kloss bolygón tanította Leiát, 30 évvel a Skywalker kora előtt

Az alderaani felderítők a Galaktikus polgárháború idején találtak rá az Ajan Klossra, azonban rejtve maradt a Császári szenátus előtt, és a Lázadók / Ellenállók egy lehetséges otthonaként tartották számon a Yavin IV és a Dantooine mellett. Leia Organa kérésére az endori csata után a bolygót előőrsként használták, és Luke húgának itt tanított meg mindent az Erőről.

A Star Wars: Lázadókban hallható „világ a világok között” a Jedi-könyvekben is megtalálható

A Star Wars-rajongók az időutazásról először a Lázadók animációs sorozatban hallottak, a „világ a világok között” epizódban, és amiről Rey is olvasott a könyvekből, amiket még az Ahch-Tóról hozott el.

Az idegen neve, aki megjavította Kylo Ren törött sisakját, Albrekh

J.J. Abrams korábban elmondta, hogy miért bír olyan nagy jelentőséggel Kylo Ren összeragasztott maszkja. A japán kerámiakészítésben rendszerint összetörik az elkészült edényeket, majd összeragasztják. Albrekh a symoeng fajhoz tartozott, aki összeragasztotta Kylo Ren maszkját, és a Sith alkímiával még erősebbé tette a maszkot. A Sarrassian bolygóról származó fém tartja össze a darabokat.

Kiderült, hogy hívják a Ren lovagjait

Ren lovagjai

A Képes útmutatóból azt is megtudtuk, hogy a Ren lovagjai hattagú csapatát Vicrul, Cardo, Ushar, Trudgen, Kuruk és Ap’Lek alkották. A filmben látott hajót pedig Night Buzzard-ra keresztelték.

Az Ellenállás legnagyobb hajója az Egy új reményből a Tantive IV

A Tantive IV egy alderaani hajó, amivel a Halálcsillag terveit vitték el a Scariftól a Lázadókhoz miután a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet végén a Lázadók Szövetsége első győzelmét aratta a Birodalom ellen. A hajó most visszatért az Ellenállók flottájában a Skywalker kora végén, aminek parancsnoka most Sullustan Nien.

A craiti csata után Chewbacca kölcsönadta az Ezeréves Sólymot Hondo Ohnaka kalóznak

A Képes útmutatóból azt is megtudjuk, hogy craiti csata után Chewbacca kölcsönadta az Ezeréves Sólymot a weequary kalóznak, Hondo Ahnaka-nak, aki utánpótlást szállított az Ellenállóknak. Hondo mind a Star Wars: A klónok háborúja, mind pedig a Lázadók animációs sorozatban is szerepelt.

Melyik fajt képviseli Klaud

A Skywalker kora elején az Ezeréves Sólyom fedélzetén feltűnik Klaud, aki a trodatome fajhoz tartozik, és barátaink oldalán harcol az Első Rend ellen. Eredeti terve az volt, hogy Sinta bolygóról alkatrészeket szállít barátainak, most azonban gépészként ott segít, ahol tud.

Poe Dameron 16 évesen lett fűszercsempész

Poe tinédzserként fellázadt apja, Kes ellen, és 16 évesen csatlakozott a fűszercsempészekhez. Később ez az út vezetett ahhoz, hogy megismerkedett Zorii Bliss-szel, akivel szorosabb kötelék alakult ki.

Felfedték Dominic Monaghan karakterét

Dominic Monaghan egy Beaumont Kin nevű történészt játszott a Skywalker korában. Jó úton haladt, hogy a Lerct Történeti Intézet legfiatalabb professzorává váljon, mielőtt az Első Rend elpusztította a Hosnian rendszert. Ezután elhagyta az akadémiát, és csatlakozott az Ellenállókhoz. Nagyon érdekelte a Köztársaság korai szakasza és a Sith-ek legyőzése.

Aftab Ackbar valójában Gial Ackbar admirális fia

Gial a legendás Ackbar admirális fia volt, aki apja emlékére lett Ellenálló. Aftab megkérte apját, hogy vonuljon vissza, ám apja képtelen volt elhagyni a Lázadókat, és a Képes útmutatóból tudjuk, hogy a fiából is Ellenálló lett később.

Rose Tico vezette az Ellenállás mérnökeit

Az utolsó Jedik után Rose visszatért, immáron az Ellenállók mérnök csapatának vezetőjeként, és azon dolgozott, hogy lépést tartsanak az Első Rend fejlesztéseivel. Egy egyedi protonbombát is kifejlesztett a B- és Y-szárnyúakhoz, amit elhunyt testvére, Page után nevezett el: The Paiger.

A Pasaana sivatagban élő lényeket Oki-Poki-nak hívják

Star Wars: Skywalker kora

Mikor Rey és barátai a Sith-útkereső felkutatására indulnak, első állomásuk a Pasaana sivatagi bolygóra vezet, ahol Ochi a jedigyilkos végzett Rey szüleivel. Barátainkat rendkívül aranyos lények, az oki-pokik üdvözlik, akik más rovarokkal táplálkoznak.

A kígyószerű lény, amit Rey meggyógyított egy vexis volt

Miután barátainkat a pasaanai sivatagban egy kőingovány elnyeli, egy földalatti járatban találják magukat, amit egy vexis fajhoz tartozó kígyószerű lény vájt ki. Az állatot Rey az új Erő-képesség segítségével meggyógyítja.

Babu Frik 85 esztendős, és az anzellai faj képviselője

Star Wars: Skywalker kora

A Bébi Yoda mellett a rajongók másik kedvenc szereplője Babu Frik lett, akivel barátaink a Kijimin találkoztak. A Képes útmutatóból kiderült, hogy a droidszerelő 85 éves és az anzellani faj egyik képviselője. Kijimi városban, a Tolvajok városnegyedére keresztelt területen saját műhelyt alakított ki, és ahogy láttuk, droidok átprogramozásával foglalkozik, hogy veszélyes fegyvert készítsen belőlük, magabiztossá pedig kicsi mérete teszi, mert emiatt ritkán tekintik veszélyesnek.

Az Endor egyik holdját, az ewokok otthonát Erdős Holdnak nevezik

Az Endor valójában egy gázóriásnak a neve, aminek kilenc holdja van. Az ewokok az Endor egyik holdján élnek, amit ők Tana-nak neveznek. Az Új Köztársaság azt tervezte, hogy átkeresztelik a bolygót az ewokok kulturális tiszteletére Ewokese névre, azonban az Új Köztársaság szenátusa még azelőtt megsemmisült, hogy átnevezték volna az Erdős Holdat.

Rey fehér csuklyája tisztelgés Leia hercegnő előtt

Rey

A Skywalker korában Rey megjelenése utal a Jedi örökségre, a roncsvadász múltjára és az alderaani nemességre, Leia hercegnő viseletére is.

Aki-Aki, Vexis, Klaud és D-O mind praktikus effektek segítségével keltették életre

Miközben a Skywalker korában fontos szerepet kapott a CGI, a filmnek voltak olyan részei, amiknél praktikus effekteket használtak a készítők, vagyis nem számítógépek segítségével keltették életre, hanem bábművészek játszották.

Spoilermentes kritikánkat már olvashatják az oldalon.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.