Főoldal Játékok Az EA törölt egy Star Wars-játékot, a Vasember és Fekete Párduc projektek még készülnek
Játékok

Az EA törölt egy Star Wars-játékot, a Vasember és Fekete Párduc projektek még készülnek

Leépítések és törölt projektek az Electronic Arts-nél, de készül a Star Wars Jedi 3.

328
Star Wars Jedi Survivor
Forrás: Electronic Arts

Február 28-án közölte Andrew Wilson, az Electronic Arts vezérigazgatója a dolgozókkal, hogy komoly átalakításokba kezdenek, amely során leépítik a dolgozóik 5%-át, közel 670 főt és mellette készülő projekteket törölnek, stúdiókat zárnak be. Ennek nyomán törlik a készülő új Star Wars FPS-t és bezárják a következő Battlefield-játékért felelős Ridgeline Games stúdióját.

Az IGN birtokába jutott levélben Wilson kifejtette, hogy a jövőben eltávolodnak a licencelt címektől és inkább a saját franchise-zaikra fókuszálnak, amelyek sikeresek, illetve a sportjátékaikra és online címeikre támaszkodnának.

Tekintettel arra, hogy hogyan és hol dolgozunk, továbbra is optimalizáljuk globális tulajdonunkat, hogy a lehető legjobban támogassuk üzleti tevékenységünket. Emellett leállítunk játékokat, és eltávolodunk a jövőbeni licencelt IP fejlesztésétől, amelyről úgy gondoljuk, hogy nem lesz sikeres a változó iparágunkban. Ez a nagyobb összpontosítás lehetővé teszi számunkra, hogy a kreativitást ösztönözzük, felgyorsítsuk az innovációt, és megduplázzuk a legnagyobb lehetőségeinket – beleértve a saját IP-t, a sportot és a masszív online közösségeket -, hogy a játékosok számára ma és a jövőben is olyan szórakozást nyújtsunk, amilyet csak akarnak.

Andrew Wilson

Az üzenet után az EA Entertainment elnöke, Laura Miele is üzenetet küldött a dolgozóknak. Ebben kifejtette, hogy az Apex Legends és a Star Wars Jedi játékok fejlesztője, a Respawn Entertainment új és készülő cím nélküli Star Wars FPS-ét törlik és nem készítik el. Egyúttal azt is megerősítették, hogy helyette elkészítik a Star Wars Jedi: Survivor folytatását, az egyelőre cím nélküli Star Wars Jedi 3-at. A Respawnt korábban három Star Wars-játékkal bízták meg, ebből egyik a tavaly megjelent Star Wars Jedi: Survivor volt, a másik az új FPS (belső nézetes lövölde) és egy új stratégiai Star Wars cím is. Az FPS a pletykák szerint mandalóri fejvadászokról szólt volna a Galaktikus Birodalom idején. Úgy tűnik ezt a játékot már nem készítik el, de Cal Kestis és BD-1 kalandjai még folytatódnak.

De nem csak az EA Star Wars-játékokat érintette a leépítés. A következő Battlefield kampányáért felelős Ridgeline Games-t teljesen bezárták, a megmaradt dolgozókat pedig átirányították a Ripple Effect csapatához. Ez jelentheti azt is, hogy a következő Battlefieldben sem lesz sztorikampány mód, a pletykák szerint viszont a Call of Duty Warzone példájára egy battle royale módot is kaphat.

A vállalat azonban továbbra is kitart az online címek és számos egyjátékos sztori játék mellett is. Az EA-nél továbbra is tervben van egy új Vasember és Fekete Párduc Marvel-játék, az új Battlefield, Need For Speed, Skate, Sims és a BioWare-nél a Dragon Age: Dreadwolf és az új Mass Effect is. Természetesen a jól bevált EA Sports címek is érkeznek, illetve továbbra is támogatják az Apex Legends multiplayert. A játékiparban hatalmas leépítések mentek végbe. A Ubisoft, a Microsoft, az Activision Blizzard és az Embracer csoport többszáz dolgozótól váltak meg és számos projektet töröltek, vagy stúdiót zártak be. Legutóbb a Sony is közölte, hogy 900 főt bocsájtanak el és bezárják a PlayStation London Studiót is.

Dragon Age: Dreadwolf
Forrás: Electronic Arts

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események