Főoldal Játékok Korábban tagadták, ám mégis leépítés zajlik a Tomb Raider fejlesztőjénél
Játékok

Korábban tagadták, ám mégis leépítés zajlik a Tomb Raider fejlesztőjénél

A Crystal Dynamics-től már tíz alkalmazott távozott.

471
Shadow of the Tomb Raider

Úgy tűnik, újabb elbocsájtásokkal kell számolnunk a játékiparból. Még június 13-án közölte a Crystal Dynamics, hogy az Embracer csoportnál zajló átszervezések, leépítések nincsenek hatással a The Initiative-val közösen fejlesztett új Perfect Dark, illetve az Amazon Games számára készülő új Tomb Raider-játékukra.

A Crystal Dynamics fejlesztőt 2022 augusztusában adta el a japán Square Enix a svéd Embracer csoport nevű médiaholdingnak. A csapat még 1993-ban alakult meg Kaliforniában, számos videójáték fűződik a nevükhöz, mint pl.: a Gex vagy Legacy of Kain szériák. 2006 óta ők ápolják a Tomb Raider-videójátékokat, amelyek igen sikeresek a mai napig. 2020-ban ők adták ki a Marvel’s Avengers játékot, amely bukásnak bizonyult, továbbá 2022 óta besegítenek az Xbox-hoz tartozó The Initiative csapatának az új Perfect Dark játék fejlesztésében. Ez utóbbi a hírek szerint egyáltalán nem áll jól, a fejlesztés számos problémába ütközött. A Crystal csapata közben nem mondott le Lara Croftról sem és már megállapodtak az Amazon Gamesszel egy új Tomb Raider fejlesztésében, amely egyelőre korai fázisban van.

Az Embracer csoport eközben egy rekordméretű, 2 milliárd dolláros üzletet veszített el a szaúdi Savvy nevű befektetővel, amely alapjaiban rázta meg a svéd vállalatot. Azóta sorra hallani leépítésekről (közel 17 ezer dolgozó), bezártak olyan stúdiókat, mint a Campfire Cabal vagy a Saints Row-játékokért felelős Volition, megszüntették az olyan játékok támogatását, mint pl.: az Evil Dead, illetve már árulják a Borderlands-játékok fejlesztőjét is. Egyáltalán nem áll jól az Embracer szénája és most úgy tűnik ez alól a Crystal Dynamics sem kivétel.

A közösségi médiában sorra jelentek meg posztok a Crystal volt dolgozóitól, főként a brand és marketing osztályról. Nick Edwards, vezető márkaigazgató szerint az Embracer számos tehetséges szakembert küldött el a cégtől. Hozzá csatlakozott a kommunikációért felelős Neha Nair is. Az állításaikat csak megerősítik a LinkedIn profilokon történt módosítások.

A Crystal Dynamics végül szeptember 20-án erősítette meg hivatalosan, hogy eddig kilenc dolgozót küldtek el a brand és marketing részlegről és egy IT szakembert. Vagyis játékfejlesztőktől eddig nem váltak meg, reméljük ez így is marad.

Az Embracer csoport nyílt levélben közölte, hogy az átszervezések és leépítések hosszú ideig tartanak majd, egészen 2024. március 31-ig, azaz a mostani pénzügyi év végéig. A következő Tomb Raider-játék megjelenési dátuma még nem ismert. A csapat az új Unreal Engine 5-re fejleszti, a történetről még semmit sem tudunk.

Shadow of the Tomb Raider
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Tomb Raider Netflix
Sorozatok

Ősszel új formában tér vissza Lara Croft

Premierdátumot kapott a Tomb Raider: The Legend of Lara Croft anime sorozat.

Tomb Raider
Játékok

Nyitott világú lehet az új Tomb Raider játék

A pletykák szerint merőben más játékmenetet és sokkal nagyobb pályát kap az...