Főoldal BREAKING Eladósorban a Borderlands játékok fejlesztője
BREAKINGJátékok

Eladósorban a Borderlands játékok fejlesztője

A Gearbox Entertainment csapatát már árulják, többen is ajánlatot tettek.

409
Borderlands

Szeptember 11-én jelentette a Reuters, hogy a Gearbox Entertainment nevű amerikai játékfejlesztőt eladásra szánták. A Gearbox anyacége Európa legnagyobb játékkiadója, a svéd Embracer csoport nevű médiaholding, akik a Goldman Sachs-szal és az Aream & Co-val dolgoznak együtt az eladás lehetőségének feltárásán. Az Embracer mérlegeli is a Gearbox egységének eladását, miután több harmadik féltől is kaptak ajánlatot.

Az Embracer az utóbbi években számos játékfejlesztőt vásárolt fel. Egyik legnagyobb egységük a THQ Nordic nevű kiadó, amely alá számos kisebb fejlesztő tartozik. 2021 februárjában vásárolták fel a Borderlands-játékokért felelős Gearbox Entertainmentet 1,4 milliárd dollárért. A Gearbox azóta kiadta a Borderlands spin-offjának számító Tiny Tina’s Wonderlands és a New Tales from the Borderlands játékokat, továbbá idén jelent meg tőlük a Remnant 2 című looter shooter és 2024-re van betervezve a Homeworld 3 nevű valós idejű stratégia is. A Borderlands filmváltozata is készül Eli Roth rendezésében, főszerepben Kevin Hart, Cate Blanchett, Jack Black és Jamie Lee Curtis, amelyet ráadásul itt forgattak Budapest mellett.

Az Embracer csoport itt nem állt meg, hiszen korábban megvették a Square Enix nyugati stúdióit, mint a Tomb Raider-játékokért felelős Crystal Dynamics-et, illetve az Eidos Montréalt, akik a Deus Ex, Thief és Marvel’s Guardians of the Galaxy játékok fejlesztői voltak. Az Embracer továbbá megvette J.R.R. Tolkien műveinek, tehát A Gyűrűk Ura és A hobbit film, merchandise, vidámpark és videójátékos jogait birtokló Middle-Earth Enterprises-t is. Arról nem beszélve, hogy a Saber Interactive stúdiójuk dolgozik a Star Wars: Knights of the Old Republic Remake változatán is, amelynek fejlesztése a pletykák szerint, egyáltalán nem halad jól. De ugyancsak náluk van a Dark Horse Media nevű képregénykiadó is.

Hiába a nagy terjeszkedés, a legutóbbi játékaik, mint a Saints Row vagy a Dead Island 2 nem voltak akkora sikerek. Májusban röppent fel a hír, hogy az Embracer egy nagyösszegű, 2 milliárd dolláros üzletet tervezett a Savvy Games Group nevű befektetővel, akik mögött a szaúdi kormány áll. A Savvy 2022-ben már 1 milliárd dollár értékben vásárolt részesedést az Embracerből, amely a cég részvényeinek 8%-át jelentette. Az Axios később beszámolt arról, hogy az üzlet meghiúsult, amelyet az Embracer vezérigazgatója, Lars Wingefors is megerősített. A médiaholding az elbukott üzlet óta költségcsökkentő átszervezési programot jelentett be, amelynek keretében be is zárták a Campfire Cabal és a Saints Row-játékokat fejlesztő Volition stúdiókat.

A cég nettó adóssága 16,7 milliárd svéd korona volt júniusban, amely 1,5 milliárd dollárt jelent, a tervek szerint ezt 10 milliárd korona alá szeretnék csökkenteni. A Gearbox eladása tehát egy megoldás lehet a svéd médiaholding számára, hogy a meghiúsult üzlet után rendezzék a vállalat pénzügyeit. A Reuters hírére az Embracer részvényei pozitív irányba fordultak, 5%-kal emelkedtek és 27,40 svéd koronán zártak a hétfői napon. A hírt az Embracer, a Goldman Sachs és az Aream sem kommentálták.

Embracer Group játékok
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

CinemaCon Lionsgate
Filmek

CinemaCon: A Lionsgate bemutatója

Volt minden a Lionsgate előadásában a CinemaConon: horror, akció, dráma és életrajzi...

Borderlands
Előzetesek

A galaxis őrzői hangulatát idézi a Borderlands első előzetese

Látványos és szórakoztató lett a Borderlands előzetese.