Főoldal Filmek Összesen hány fénykardot forgatott Rey a Star Wars-folytatástrilógiában?
Filmek

Összesen hány fénykardot forgatott Rey a Star Wars-folytatástrilógiában?

Összeszámoltátok már, hogy Reynek hány fénykardja volt?

519
Star Wars: Skywalker kora
Forrás: Star Wars

A múltkori cikkünkben már jól összefoglaltuk, hogy a Star Wars-folytatástrilógiában a franchise kulcsszereplőjének nevét egyszer mondták ki, csak nagyon homályos utalásokat kaptunk Anakin Skywalkerre. A Screen Rant most újabb vizsgálatot végzett, ezúttal azt számolták össze, hogy Rey összesen hány fénykardot forgatott a trilógiában. A legtöbb jedi csak egy, vagy két fénykardot használt a Star Wars-filmekben, ehhez képest Reynek az folytatástrilógia főszereplőjének sikerült négy fénykarddal is harcolni.

A fénykard a jedik legfőbb fegyvere, s egyben személyes tárgy is, hiszen a kiképzésük egyik állomása, amikor ellátogatnak az Ilum bolygóra, hogy megtalálják azt a kyber kristályt, ami fénykardjuk szikrája lesz. A fegyver kötődik a viselőjéhez, képes generációkon keresztül vándorolni. A különböző színű fénykardok más és más jelentéssel bírnak, de erről is írtunk egy korábbi cikkünkben már.

A leghíresebb példa a fénykardok generációkon való vándorlására Luke Skywalker esete, aki apja második fénykardját viselte a klasszikus trilógia első két részében, miközben Obi-Wan Kenobi több fénykardot is használt. Anakin Skywalkernek két fénykardja volt, mindkettő kék színű volt, majd miután átállt a Sötét oldalra, s Darth Vader vált belőle, piros pengéjű fénykardot kapott, mint a legtöbb Sith. De a Star Wars-filmekben senki sem használt négy különböző fegyvert, pedig volt rá példa, hogy a harc hevében a tanítványok mesterük fénykardjával rontottak ellenfelükre (pl: Obi-Wan és Darth Maul harca).

Anakin Skywalker második fénykardja talán a Star Wars franchise legfontosabb eleme, természetesen a legendás Skywalker történeten belül. A Star Wars II. rész – A klónok támadásában Anakin első fénykardja a droidgyárban megsemmisül még az Első geonosisi csata idején, amikor mentőakciót indítanak Obi-Wanért, akit Dooku gróf tart fogva. Ezután Anakin új fegyvert épített, amit a Star Wars: A klónok háborúja és a Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszújában is használt. Ezt a fegyvert végül Obi-Wan vette el tőle a Mustafaron, amikor lefegyverezte tanítványát, majd később Luke Skywalkernek adta. Később Luke elvesztette a fegyvert a Cloud City-n. A fénykard Maz Kanatához került, aki a Star Wars: Az ébredő Erőben Reynek adja, amit Rey a tatuini sivatag homokjába tette a Star Wars: Skywalker kora végén.

A IX. részig sok rajongó még azt sem tudta, hogy Leia hercegnőnek volt fénykardja. Az utolsó Jedik tisztázta a dolgot, hogy Leia is Erő-használó, miután Mary Poppinst megszégyenítő mozdulattal lebegett az űrben. A Skywalker kora flashback részében láttuk, ahogy Luke testvérét tanította, ám nem sikerült teljesen kitanítani Leiát, aki megérezte fia vívódását, s inkább Ben Solo segítségére sietett. Leia saját fénykardot készített, amit azonban Lukera hagyott, aki éveken át őrizte a fegyvert. Rey utolsó próbatételére készül, szembe kell néznie az Uralkodóval. Luke átnyújtja Leia fénykardját, hogy ezzel menjen az Exegolra harcolni Palpatine uralkodóval.

Star Wars: Skywalker kora

Kylo Ren egészen egyedi fénykardot kapott, egy pirosan izzó kereszt alakú fénykardot. A fegyver Ben Solo-é volt, és a penge eredeti színe pedig kék volt. Miután Ben átállt a Sötét oldalra, a kyber kristály színe pirosra változott, ami a meggyilkolt ártatlan lelkek vérzésére utal. A fénykardot Rey kezében kétszer is látjuk. Előbb Az utolsó Jedikben Snoke tróntermében, amikor Rey Ben fegyverével rátámadt a Legfőbb vezérre, legutóbb pedig a Kef Biren, ahol találkozott a két karakter, a Halálcsillag romjai között. Kylo Ren már majdnem legyőzi a jakkui lányt, amikor Leia utolsó erejével fiához szól, hogy térjen vissza a Fénybe. Ettől annyira megdöbben Kylo Ren, hogy egy pillanatra ledermed, Rey pedig kihasználva ezt az alkalmat, hason szúrja. Végül Rey meggyógyítja Ben Solót, aki ezután a vízbe dobja a fénykardot.

És nem utolsósorban Rey új arany színű fénykardja, amit a Skywalker kora utolsó képsorain mutattak meg. A fénykarddal kapcsolatban több kérdés is felmerült már, amire még a regényből sem kaptunk választ, s mivel a saga befejeződött, lehet már soha nem kapunk választ. A jedi történelemben a legjobb példa a sárga színű pengére a Jedi Templomok őrzői, bár valószínűleg véletlen egybeesés, de benne van a pakliban, hogy talán tudatosan választotta ezt a színt a Disney, ami azt jelentené, hogy a jedi hitnek most már Rey az egyetlen védelmezője a messzi-messzi galaxisban.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események