x
Filmek

A Skywalker kora egy fontos része kaszát kapott Rey új fénykardjával kapcsolatban

Sok a kérdés Rey sárga fénykardjáról.

A Skywalker kora egy fontos része kaszát kapott Rey új fénykardjával kapcsolatban
  • Publishedmájus 24, 2020

A Star Wars: Skywalker kora végén Rey elutazott a Tatuinra, hogy eltemesse Luke és Leia fénykardját a homokban, de a finálé egyik legfontosabb pillanata azt volt, amikor jakkui lány megmutatta új sárga, vagy ahogy sokan mondják arany színű fénykardját. Néhány videojátékban már választható szín volt a sárga, azonban a franchise fennállása óta most először láttunk ilyen színű fénykardot a képernyőn.

Hivatalos magyarázatot még nem kaptunk, hogy mit jelent pontosan a fénykard színe, és úgy tűnik, hogy a filmből is kivágtak egy fontos részletet ezzel kapcsolatban. A Lucasfilm kreatív művészmenedzsere, Phil Szostak elmondása szerint többről volt szó itt, mint egy befejezésről, hiszen lett volna egy olyan jelenet a filmben, amiben Rey az új fénykardon dolgozott, miközben a Jedi Kódexet olvasta.

Semmiségnek tűnő dolgok ezek, de éppen az ilyen apróságok hiánya miatt kapott olyan sok negatív kritikát a film. Mivel a IX. résszel a legendás Skywalker történet véget ért, lehet hogy most utoljára láttuk Reyt, s már nem kapunk választ soha hogy pontosan mit jelent ez a szín – hiszen jelentéssel bírnak a fénykardok színei.

Hogy miért vágták ki ezt a jelenetet a filmből? Nem tudni, de a film elején, amikor Poe és Finn hazatér az Ezeréves Sólyommal volt egy pillanat, amikor Reyt a padlón szerelni láttuk és közben egy jediírást tanulmányozott. Szostak válaszára Matthew Savage koncepciós terveket osztott meg Rey fénykardjának működéséről.

Végül nem volt szükség rá, de csináltunk tervet Rey fénykardjának belső működéséről és a kyber kristály kamrájáról. Már a rajzolás előtt tudtuk, hogy milyen színű lesz a penge.

Sok más mellett ez is hasznos információnak bizonyult volna, de végül a Disney tervezőasztalán maradt a sok egyéb terv között. Hogy ez kinek a hibája, mennyiben változott volna meg a film felépítése, ha a Disney kreatív szabadságot hagy a rendezőnek, s nem vágják folyton újra és újra a filmeket, amikkel fontos jelenetektől szabadultak meg.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.