Star Wars: A klónok háborúja

ÉVADKRITIKA: Star Wars: A klónok háborúja S07

Nagyszerű, méltó befejezést kapott A klónok háborúja animációs Star Wars-sorozat.

Nagyszerű, méltó befejezést kapott A klónok háborúja animációs Star Wars-sorozat.

2008-at írunk, három évvel George Lucas előzménytrilógia harmadik része után járunk, amikor a Lucasfilm előállt egy új Star Wars-filmmel, igaz ezúttal nem egy élőszereplős feldolgozást választott, helyett egész estés rajzfilmet választották. A rajzfilm bemutatója nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, nagyon kemény szavakat kapott a kritikusoktól, s a rajongók sem különösen szerették. Vakmerő húzásnak tűnt, hogy sorozatban mesélik tovább a történetet, sokan nem érezték a benne rejlő Erőt, hogy van még olyan sztori a két epizód között, ami elmesélésre vár. Bár a történet befejezését mindenki ismeri, újat nem mondtak, mindenki ismeri a Birodalom felemelkedését, ennek ellenére a sorozat egyes epizódjait nagy izgalom előzte meg. A kreatív csapat végül megfogadta a rajongók és a szakértők tanácsait, újult erővel visszatértek, s hat évadon keresztül mesélték a Szeparisták és a Köztársaság párharcát.

A sorozat főhőseit sokaknak nem kell bemutatni, hiszen a legendás Skywalker saga ismert karaktereiről van szó, de mellettük sok új figurát is megismerhetünk, köztük a rajongók legnagyobb kedvencét, Ahsoka Tanót, aki Anakin Skywalker tanítványaként mutatnak be. Kezdetben még Anakin és Kenobi mester kalandját kísértük végig főként, később a legnagyobb klónkatonákat, Rexet és Codyt is közelebbről bemutatták nekünk, de kétségtelen, hogy a széria legnagyobb sztárja Ahsoka lett, aki idővel egymaga vitte hátán a sorozatot, az ő szemszögéből követhettük nyomon a Köztársaság árulását. Ezért is ért olyan szomorúan 2014-ben, amikor A klónok háborúja hatodik évaddal hirtelen véget ért a sorozat, és homályba temették Ahsokát, akit árulással vádoltak meg, és bár később bizonyította ártatlanságát, már nem érezte úgy, hogy a Rend tagja legyen, ezért hátatfordított mesterének és a jediknek.

Nagyjából itt vette fel a fonalat az új, hetedik évad, amit még 2018-as San Diego-i Comic-Conon jelentettek be. Filoni, a sorozat készítőjének bejelentését ováció fogadta mindkét oldalról, különösen a Disney érában készült folytatástrilógia után, ami lassan szitokszóvá válik a rajongói táborban. A bejelentést után hónapokig, vagy évekig semmit nem közöltek az utolsó évadról, év elején kaptunk egy előzetest hozzá, ami megerősítette korábbi elméletünket, miszerint a hetedikben háttérbe szorulnak a jedik, s Ahsoka lesz a főszereplő. Mindenki Ahsokát akarta a hatodik évad után viszont látni a képernyőn, különösen azután, hogy a másik Lázadók-sorozatban láttuk harcolni Darth Vaderrel is, valamint a Skywalker kora végén Reyhez ő is beszélt, de ennek dacára nagyon sokat, epizódokat kellett várni Ahsoka felbukkanására. Nagyon lassan indult be az új évad, miután a sorozat elején főként a címadó klónokra fókuszáltak, mindezt úgy, hogy Rex és ismert (Echo visszatért, pontosabban életben maradt) szereplők mellett csupa új karaktereket láttunk.

Az új évadot három jól elkülöníthető egységre lehet bontani. Az első felvonásban a franchise öngyilkos osztaga kapott szerepet, akik magukat csak Rossz osztagnak neveznek, akik valamilyen génhibával rendelkeznek, azonban ezek a hibák felerősítik valamilyen képességüket, magyarul más klónkatonákhoz képest előnyt kovácsoltak. Négy fős osztagot alkotnak, a vezetőjük Vadász, Romboló, Szaki és Célkereszt. Vadász egy szuperképessége, hogy kiváló érzékkel rendelkezik, mellette pedig érzékeli az elektromágnesességet is. Ahogy Szaki neve is mutatja, ő a csapat agytrösztje, mindenhez ért, bármit azonnal ki tud nyitni, másodpercek alatt képes meghekkelni a Szakadárok rendszereit. Romboló nem az eszéről híres, ő inkább a csapat erőembere, páratlan fizikai erővel vértezték fel. Célkereszt, a csapat utolsó tagja, aki mérföldekről is képes ellőni ellenfelét. Egyben szórakoztató és izgalmas küldetésen vettek részt, miközben nosztalgiavonatra felszállt Rex tábornok is, a klónhadsereg egyik legismertebb szereplője. De akár Echót is mondhatnánk, akinek rejtélyes módon nyoma veszett, ám felgöngyölítették, és kiderült, hogy mit tettek a katonával.

A második egység az, amire leginkább kíváncsi volt mindenki, hogy mi történt Ahsokával. A középső szekció az ’Ahsoka az alvilágban’ alcímet kapta, ami jól tükrözi, hogy az egykor a Jedi Rendet erősítő padawane saját utat választotta. Ahsoka az alvilágba menekült mestere és a jedik elől, bár tisztázta nevét, de csalódott a Rendben, nem érezte úgy, hogy közéjük tartozik, inkább saját utat választott. Itt találkozik Trace és Rafa testvérpárral. Trace gyorsan szót ért Ahsokával, nem úgy mint Trace nővére, Rafa. Idővel választ kapunk arra a kérdésre, hogy miért zsörtölődik mindenkivel, keresi a konfliktust, ellenséges az idegenekkel, hiszen egy tragédia árnyékolta be gyerekkorukat, s attól kezdve magukra voltak utalva. Ezt a szálat szépen kifejtük nekünk egy több részen átívelő történettel, aminek végére még a zord Rafát is megkedveljük. Ez a négy rész jól adta vissza, hogy miért lett a rajongók kedvence. Ahsokának hatalmas szíve van, önzetlen, bárkin és bármikor segíteni akar, és sok jedivel szemben benne nincs meg a képmutatás. Sokáig titkolja, hogy Erő-használó, vagy bármi köze lenne a jedikhez, hétköznapi karakterként mutatkozik új barátainak is. Azonban sokáig nem kerülheti el sorsát, hogy felfedje valódi énjét, ami újabb konfliktust szül hármójuk között, de addigra már olyan jól kiismerték egymást, hogy nem orrolnak meg rá, sőt, támogatják Ahsokát a döntésben, hogy régi barátai segítségére siessen.

És így érkezünk el a harmadik felvonáshoz, ami még mindig A Sith-ek bosszúja vége előtt játszódik, még nem hangzott el a 66-os parancs sem, bár már egyre közelebb vagyunk a tragikus kimenethez, Darth Sidious felemelkedésére. Már az első két felvonás között is jól érezhető volt a tónusváltás, egy akcióval és humorral zsúfolt felvezetőből egy mélyebb hangvételű, érzelmesebb közegbe csaptunk át, a harmadikra pedig teljes lesz a kilátástalanság, bizonytalanság. Nagyon sötét és baljós hangvétel uralkodik a befejező négy részen. Ahsoka miután elhagyta Rafát és Tracet, csatlakozik Anakinhoz és Obi-Wanhoz. Régi barátaikat azzal keresi fel, hogy a Köztársaság siessen Mandalór megmentésére. A ’Mandalór ostroma’ alcímet kapott utolsó négy rész a hajdan virágzó Mandalórt mutatja be, és végre választ kapunk, hogy mi történt Darth Maul-lal az 5. évad után. Valahol ott hagytuk félbe, hogy Palpatine megöli Savage Oprest, ám Mault futni hagyja. Egy teljesen összezavart Mault látunk, akit víziók gyötörnek, látja egykori mestere felemelkedését, ám mégis szeretné meggátolni benne. Ezért egy elterelő cselhez folyamodik, háborút robbant ki a Mandalóron, abban a reményben, hogy Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi csatlakozik majd a csatába. Nem pusztán bosszúvágy hajtja, hanem szeretné elkerülni, hogy Darth Sidious felemelkedjen. Meglepetésére azonban az ifjú Ahsokát küldik, akivel most először találkozik. Első találkozásunk nem hozott nagy izgalmat, de annál fontosabb jelentőséggel bírt, hiszen Ahsokát szembesíti Anakin tettével, vagyis hogy mire készül.

A klónok háborúja nem sokat változott a hatodik évadhoz képest, újat is csak elvétve mutat, de hogy is lehetne egy ilyen történetben újat elmesélni, amikor már mindenki tudja, mi fog következni. A nosztalgia és szeretett karaktereink miatt azonnal beszippant. A történetvezetés remek, nem unalmasak, az akciók és az érzelmek remekül kiegyensúlyozzák egymást. Kiváló karakterfejlődésen esnek keresztül a megismert új szereplők, mert miközben kezdetben még fanyalogva tekintettünk rájuk, addig az utolsó részékre sikerült szívünkbe zárni őket. A látványra sem lehet panasz, bár nagy ugrás nem figyelhető meg a korábbi évadokhoz képest, mégis szép, a jelenetek jól megkoreografáltak. A karakterek között a kémia működik, a klónok között megfigyelhető az összetartás, még ha az elején kissé nehézkesen is megy a közös akció. És a dialógusok, az egyik legjobb tulajdonsága a sorozatnak, amit muszáj kiemelni. Érződik, hogy a készítők nagyon tudatosan, jól átgondolt történettel tértek vissza, egy percre sem bicsaklott meg a tollvonás a papíron. Nagyon precíz és szórakoztató párbeszédet kaptak a szereplők.

Az utolsó négy rész teljes katarzisba csap át, mondhatjuk, hogy minden korábbi epizódot vagy évadot felülmúlt a ’Mandalor ostroma’ alcímet kapott fejezet. Egyik szemünk sír, a másik nevet, hogy miért csak négy részen keresztül élvezhettük a történetvezetést, a dráma a tetőfokra hágott itt a karakterek között, és nem utolsó sorban a látványban is olyan maradandót adott, amire évtizedek óta nem volt példa. Darth Maul és Ahsoka találkozása a franchise egyik leglátványosabb és legjobb fénykardpárbaját eredményezte, amit Dave Filoni is olyan komolyan vett, hogy eltért a bevett szokástól, és hús-vér dublőrökkel filmezték a jelenetet, hogy még hitelesebb legyen. A The Mandalorian kaszkadőre, Lauren Mary Kim és Ray Park, az a színész adja elő a párbajt, aki egyszer már maradandó csatában vette ki részét Obi-Wan Kenobival szemben.

VÉGSZÓ

Kijelenthetjük, hogy A klónok háborúja 7. évad egy nagyszerű és méltó befejezése mindenki kedvenc animációs sorozatának, bár az utolsó rész lehetett volna egy kicsit emlékezetesebb is, hiszen a sorozat végül itt ért össze a 66-os paranccsal, a klónok a jedik ellen fordultak és Anakin átállt a Sötét oldalra. Ahsoka túlélte az orvtámadást, s láttuk, ahogy hátrahagyja a fénykardokat és a jediket, száműzetésbe vonul. Később, egy másik Star Wars-sorozatban még visszatért, igaz akkor Szürke Jediként, a Fény és a Sötét oldal egyensúlyát keresve tért vissza Ezra Bridger társaként. Fájó szívvel, de búcsút kell vennünk a valaha volt egyik legjobb Star Wars alkotásától, aminek sikerült leküzdenie a kezdeti nehézségeket.

Total
7
Shares
Previous Article
Star Wars: Az utolsó Jedik

Sam Witwer odaszólt Rian Johnsonnak, amiért megbukott Az utolsó Jedik házifeladatból

Next Article

Megjelenési dátumot kapott a Skater XL

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!