Főoldal Játékok Hivatalosan is véget ért a Cyberpunk 2077 fejlesztése, gőzerővel készül a The Witcher 4
Játékok

Hivatalosan is véget ért a Cyberpunk 2077 fejlesztése, gőzerővel készül a The Witcher 4

Közel négy évvel a megjelenés után lezárult ez a fejezet Night City-ben.

382
cyberpunk2077 credit

A CD Projekt május 28-án közölte legújabb negyedéves pénzügyi jelentésében, hogy lezárult a Cyberpunk 2077 fejlesztése, már mindenki az új projekteken ügyködik. A lengyel fejlesztő még 2020 decemberben adta ki a szerepjátékot, amely akkor botrányos állapotban jelent meg. Az elmúlt közel három és fél évben befejezték a szoftvert és egy remek játék lett belőle. A csapat nagyja most a The Witcher legújabb részén és a Cyberpunk 2077 folytatásán dolgozik.

Rögös útja volt a Cyberpunk 2077-nek. A CD Projekt még 2012-ben jelentette be a játékot és valamikor 2015 után láthattak hozzá a fejlesztéshez, a The Witcher 3: Wild Hunt megjelenése után. A játék 2020 végén jelent meg, amely akkor vállalhatatlan technikai állapotban volt, főként az előző generációs PS4 és Xbox One konzolokon. A játék a rossz kritikák és botrány ellenére jól fogyott, a lengyel fejlesztő pedig kitartott a szerepjáték mellett, s az elmúlt három évben lelkiismeretesen kijavították és befejezték a szerepjátékot. A tavaly szeptemberben megjelent Phantom Liberty kiegészítő már azt mutatta, hogy végre elkészült a szoftver. A kiegészítő mellé érkezett a 2.0-ás frissítés, amely a száma alapján is egy teljesen újragondolt játékot mutatott. Jelentősen változtattak a fejlődési rendszeren, az ellenségek mesterséges intelligenciáján és az autós üldözéseken, nem beszélve a szoftver optimalizálásáról. A CD Projekt nagy nehezen visszaszerezte a játékosok és a kritikusok bizalmát, hiszen tavaly év végén számos díjra jelölték a Phantom Liberty kiegészítőt, a The Game Awards-on a legjobb még futó, támogatott játék díját ítélték oda a CD Projektnek. A Cyberpunk 2077-ből három év alatt közel 30 millió példány kelt el, amely komoly sikernek számít.

Ahogy már év elején is látható volt, a Cyberpunk 2077 fejlesztése a végéhez ért. A CD Projekt legújabb negyedéves pénzügyi jelentésében prezentálta, hogy még február 29-én tizenhét fejlesztő volt a Cyberpunk 2077-en, addig április 30-án már az összes fejlesztőt átirányították az új projektekre, ezzel több mint tíz év után véget ért ez a kaland. A CD Projekt komoly bővítésekbe kezdett, hiszen jelenleg párhuzamos több projekten is dolgoznak. A varsói fő csapat, vagyis a CD Projekt RED jelenleg 407 fejlesztővel a következő The Witcher játékon dolgozik, amely Polaris munkacímen fut. A játék már a modern Unreal Engine 5-tel készül, a pletykák szerint akár Geralt helyett egy új főszereplőt is kaphatunk.

Eközben a Cyberpunk 2077 volt csapatának magja átköltözött Észak-Amerikába és a bostoni, vancouveri új stúdiókban dolgoznak a Cyberpunk folytatásán Orion munkacímen, jelenleg még kisebb, 17 fővel. Ezenkívül a CD Projekt háza táján egy másik The Witcher játék is készül 39 fővel, amely a Sirius munkacímet kapta és valamilyen új kooperatív multiplayer cím lesz, továbbá egy teljesen új IP is készül Hadar munkacímen 20 fővel, amely még nagyon kezdeti fázisban van. Ezen kívül a CD Projekthez tartozó Fool’s Theory csapata is dolgozik a The Witcher első részének remake-jén. A The Witcher 4 fő fejlesztése tehát most indult el, innentől számítva legalább három-négy év mire elkészül, jobb esetben még ebben a konzolgenerációban megjelenik. A Cyberpunk folytatása viszont még jóval messzebb van, ebben a generációban ne számítsunk rá, hogy visszatérhetünk Night City-be.

Cyberpunk 2077 car
Forrás: CD Projekt
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

3 Hozzászólások

Közelgő események

Még több a témában...

Vaják
Sorozatok

Liam Hemsworth brutálisan jól fest Ríviai Geralt szerepében a Vaják első hivatalos fényképén

Az első hivatalos kép mellé befutott a Vaják 4. évadának teaser előzetese...

Vaják
Sorozatok

A Vaják kiszivárgott forgatási fényképein először látható Liam Hemsworth Geralt szerepében

A képek alapján remek lett Liam Hemsworth átalakulása a Vaják főszerepére.

Vaják 3. évad
Sorozatok

A Netflix bejelentette, hogy az 5. évaddal véget ér a Vaják

Két évadon keresztül még folytatódik a Vaják története a Netflixen.