Főoldal Filmek Új vállalat egyengeti A Gyűrűk Ura és a Tomb Raider jövőjét
FilmekJátékok

Új vállalat egyengeti A Gyűrűk Ura és a Tomb Raider jövőjét

Három részre darabolják az Embracer csoportot.

393
A Gyűrűk Ura

Április 22-én jelentette be sajtóközleményben az Embracer csoport, hogy teljesen átalakítják a vállalatot. Az óriási videójátékos és szórakoztatóipari médiaholding ezentúl három különböző cégen keresztül fog működni. Külön vállalat birtokolja a társas- és kártyajátékokat, egy másik felel a THQ Nordic és a többi videójátékos részlegért, a harmadik pedig Middle-earth Enterprises & Friends néven egyengeti tovább A Gyűrűk Ura, A hobbit és a Tomb Raider franchise-t.

Üstökösként robbant be a játék- és szórakoztatóiparba a svéd Embracer csoport. A médiaholding az elmúlt években hatalmas felvásárlásokba és befektetésekbe kezdett, amely során egyre nagyobb nevek és stúdiók kerültek a vállalat birtokába. Többek között ők vették meg a Broderlands-ért felelős Gearbox Entertainment és a Saber Interactive kiadót, ahol például a Star Wars: Knights of the Old Republic Remake is készül. 2022-ben érték el a csúcsot, amikor megvették A Gyűrűk Ura és A hobbit, azaz J. R. R. Tolkien írásaihoz kapcsolódó mozifilmek, videójátékok, társasjátékok, merchandising, tematikus parkok és színpadi produkciók jogait birtokló Middle-earth Enterprises-t. Majd ugyanebben az évben a japán Square Enixtől is felvásárolták a nyugati fejlesztő stúdiókat, így a Tomb Raider és Deus Ex franchise-zok jogai is a svédekhez kerültek. A sikeres felvásárlások után azonnal bejelentettek új filmeket és videójátékokat Tolkien és Lara Croft világába is.

2023-ban azonban az Embracer és a szaúdi Savvy befektető között meghiúsult egy 2 milliárd dollár összegű üzlet, amely megrengette a vállalatot. Az Embracer részvényei ezután beestek, a vállalat komoly átalakításokba kezdett, sorra törölték a projekteket, nagyon komoly leépítések voltak és sorra zártak be stúdiókat. A korábban megvett Gearbox és a Saber Interactive már elkelt. A tegnapi hír alapján úgy tűnik alapjaiban változik meg a vállalat. A három új vállalat név szerint:

  • Asmodee: ők felelnek ezentúl az Embracer korábbi társas- és kártyajátékos kiadóiért.
  • Coffee Stain & Friends: Ide tartoznak az Embracer régi, megmaradt játékfejlesztői, mint a Coffee Stain, Ghost Ship, Tarsier, Tuxedo Labs, és természetesen a THQ Nordic és az Amplifier Game Invest.
  • Middle-earth Enterprises & Friends: A Gyűrűk Ura, A hobbit, a Tomb Raider és a Deus Ex filmes és videójátékos franchise-zai tartoznak ide. Ez a vállalat viszi tovább az Embracer csoport maradékát, amelyet később átneveznek.

Az Embracer csoport eddigi formája ezzel megszűnik és egy kisebb vállalatként működik tovább. A három vállalat külön fog tovább működni és így lesznek bejegyezve a tőzsdén is. A médiaholding ezzel rendezi az adósságait is a befektetők felé. Lars Wingefors, az Embracer vezérigazgatója és legnagyobb részvényese az alábbiakkal kommentálta a bejelentést.

Ezt a lépést azzal a szándékkal tettük, hogy felszabadítsuk az egyes csapatokban rejlő teljes potenciált, és saját vezetést és stratégiai irányítást biztosítsunk számukra. Ez egy új fejezet kezdete, egy olyan fejezeté, amelynek aktív, elkötelezett és támogató részvényesként mindhárom új egységben részese kívánok maradni, örökzöld távlatokkal. Ez a három független vállalat irányába történő elmozdulás megerősíti az Embracer elképzelését, miszerint hosszú távú szemlélettel támogatja a vállalkozókat és alkotókat, lehetővé téve számukra, hogy továbbra is felejthetetlen élményeket nyújtsanak a játékosoknak és a rajongóknak szerte a világon.

Nehéz megmondani, hogy mi lesz az Embracer volt csapatainak, franchise-zainak a jövője. A Gyűrűk Ura és a Tomb Raider azonos helyre terelése azt sugallja, hogy egy komoly befektetőnek szánják a vállalatot. Az Embracer már korábban is megállapodott új A Gyűrűk Ura filmekkel a Warner Bros. Discovery-vel, ahogy az Amazonnál is készül A hatalom gyűrűi sorozat új évada, továbbá egy új Tomb Raider videójáték és sorozat is.

Tomb Raider
Forrás: Crystal Dynamics
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
Filmek

Képeken a decemberben érkező A Gyűrűk Ura animációs film

A The War of the Rohirrim A Gyűrűk Ura univerzum egy régi...

Tomb Raider
Játékok

Nyitott világú lehet az új Tomb Raider játék

A pletykák szerint merőben más játékmenetet és sokkal nagyobb pályát kap az...