Főoldal Játékok Törölhették az új Deus Ex-játékot
Játékok

Törölhették az új Deus Ex-játékot

A pletykák szerint egy új, be nem jelentett, készülő Deus Ex-játékot töröltek és a fejlesztőket is elbocsájtották.

264
Deus Ex: Human Revolution
Forrás: Eidos-Montréal

Január 29-én szellőztette Jason Schreier, a Bloomberg szerzője, hogy az Embracer csoportnál törölték a készülő új Deus Ex videójátékot. A megbízható forrásokkal rendelkező iparági bennfentes szerint a játékon már két éve dolgozott az Eidos-Montréal csapata, azonban úgy tűnik a svéd médiaholding törölte ezt a be sem jelentett projektet, és közel 97 fejlesztőt is elbocsájtottak a cégtől.

A hírt egy hivatalos közleményben megerősítette az Eidos-Montréal a közösségi médiában. A szöveg szerint „a kedvezőtlen globális gazdasági környezet és az iparági kihívások miatt” kell megválniuk dolgozóiktól, de segítenek nekik új munkahelyet találni. Ezen felül az Embracer által bejelentett átfogó szerkezetátalakítás is komoly hatással volt rájuk. Az Eidos azonban nem említette a készülő Deus Ex-t, de biztosítják a rajongóikat arról, hogy továbbra is elkötelezetten fognak új játékokat készíteni a szeretett franchise-zaikba.

A Deus Ex egy nagyon népszerű és meghatározó, zsánerdefiniáló lopakodós cyberpunk RPG széria. Az első rész 2000-ben jelent meg az Ion Storm fejlesztésében és az Eidos Interactive kiadásában, amely azóta kultjáték lett. A feledhető Deus Ex: Invisible War folytatás után a széria tíz évre parkolópályára került. Az Eidos időközben a japán Square Enix birtokába kerültek, akik megbízták az Eidos-Montréal akkor még kezdő csapatát, hogy rebootolják a szériát. Így született meg 2011-ben a Deus Ex: Human Revolution, amely az eredeti játék előzménye volt. Egy nagyon hangulatos lopakodós, akció-RPG volt, amely utána még két folytatást is kapott, 2013-ban Deus Ex: The Fall és 2016-ban Deus Ex: Mankind Divided címen. Utóbbi igen rossz kritikákat kapott, de az eladásokban jól teljesített, azonban mégsem kapott teljes értékű újabb részt. Csak kisebb mobilos és VR címek jöttek azóta a Deus Ex univerzumába.

Az Eidos-Montréal csapata azóta elkészítette a Shadow of the Tomb Raider és a Marvel’s Guardians of the Galaxy játékokat. Időközben a Square Enix megvált a nyugati fejlesztő stúdiótól és 2022-ben eladta őket svéd eredetű Embracer csoport nevű befektető és médiaholdingnak. Ez az Eidos-Montréal, a Square Enix Montréal (már megszűnt) és a Tomb Raider-játékokért felelős Crystal Dynamics csapatát jelentette. Az Embracer akkoriban óriási felvásárlásokba kezdett, számos játékfejlesztőt vettek meg, illetve olyan nagynevű franchise-zokat is, mint A Gyűrűk Ura és A hobbit film és merchandise jogait kezelő Middle-Earth Enterprises-t is. A svéd médiaholding azonban 2023-ban elbukott egy közel 2 milliárd dolláros üzletet a szaúdi Savvy Games nevű befektetővel, amely alapjaiban rengette meg a vállalatot. Azóta sorra hallani az Embracer felől törölt projektekről, elbocsájtásokról, bezárt fejlesztőstúdiókról, vagy eladásokról.

Úgy tűnik a leépítések az Eidos-Montréalt sem kerülték el és jelenleg nem tudjuk, hogy milyen projekteken dolgoznak ezután. Schreier még 2022-ben járt utána az Eidos készülő játékainak. Akkori állítása szerint a kanadai fejlesztő törölt egy Stranger Things-szerű játékot, emellett dolgozott az új Deus Ex-en, besegítettek az Xbox-nak az új Fable fejlesztésébe, illetve valamilyen teljesen új IP-n is ügyködtek. Hogy ezek közül mi valósul meg és mi lesz a Deus Ex sorsa, arról csak találgatni tudunk. A játék főszereplőjét, Adam Jensent alakító Elias Toufexis korábban megerősítette, hogy nem kérték fel újabb Deus Ex-játékra, ez azonban nem jelentette azt, hogy ne készülne új játék, de az is lehet, hogy egy teljesen új karakterről szólt volna a törölt projekt.

Deus Ex: Mankind Divided
Forrás: Eidos-Montréal
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események