Főoldal Filmek A Star Wars: Skywalker kora hozta a leggyengébb profitot a Disney érában készült trilógiából
Filmek

A Star Wars: Skywalker kora hozta a leggyengébb profitot a Disney érában készült trilógiából

A korai megérzések végül nem jöttek be, és a Skywalker kora várakozáson alul teljesített a mozik kasszái előtt, de még így is szépen hozott a Disneynek.

447
Star Wars: Skywalker kora

A korai megérzések végül nem jöttek be, és a Skywalker kora várakozáson alul teljesített a mozik kasszái előtt, de még így is szépen hozott a Disneynek.

A decemberben bemutatott Star Wars: Skywalker kora nem pusztán a Disney érában készült folytatástrilógia harmadik felvonása volt, hanem egyben a 42 éve tartó franchise, nevezetesen a Skywalker saga utolsó része is, ebből kifolyólag pedig mindenki arra számított, hogy majd a Disney kasszát robbant. Sajnos azonban sem a kritikusok, sem pedig a rajongók nem fogadták jól a filmet, amit azzal indokoltak, hogy túl nagy megfelelési kényszertől szenvedett a történet és nem tervezték meg eléggé a trilógiát.

A film iránt való lelkesedés hiánya megfigyelhető volt, mert míg Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik vetítései alatt alig találtunk foghíjas mozitermet, addig a Skywalker korára bármikor beülhettél, mindig volt szabad hely. És ez számokban is megmutatkozott, csaknem 17%-os visszaesést produkált nyitóhétvégéjén a trilógia korábbi két részéhez képeszt. A Skywalker kora első hétvégén 376,1 millió dollárt hozott, szemben a VII. rész $528,96 és a VIII. rész $450,8 milliójával. Mindez mit jelent profit szempontjából?

A produkciós költség nagyjából 275 millió dollárra tehető, az egész világra kiterjedő költséget pedig 627 millió dollárra számol legújabb cikkében a Deadline. Ha ezeket a kiadásokat levonjuk, akkor nagyjából 300 millió dollár maradt a Disney zsebében, ami nem túl szép ahhoz képest, amit a Bosszúállók: Végjáték felmutatott. A IX. rész nemcsak sereghajtó a trilógiában, de még a Zsivány: Egyes: Egy Star Wars-történet nettó bevételénél is rosszabbul áll a kasszáknál, holott az egy spin-off volt, de messze jobban teljesített, mint a Solo: Egy Star Wars-történet a maga 77 millió dollárjával.

A franchise jövője még kérdőjeles, legalábbis a filmvásznat tekintve, hiszen a Lucasfilm még nem jelentette be, hogy a legendás Skywalker történet után milyen új történetet mutat be. 2022 decemberére jegyeznek egy filmet, de ezzel kapcsolatban semmit sem tudni, de hírek szerint D.B. Weiss és David Benioff dolgozott ezen a filmen, mielőtt távoztak a projekt éléről. Sokkal tisztább a kép a kisképernyőn, hiszen a Disney+-on tavaly bemutatták a The Mandaloriant, idén érkezik a folytatás, mellette pedig Cassian Andor, Obi-Wan Kenobi és egy új női főszereplős sorozat is készül.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Az akolitus
Sorozatok

A negatív reakció ellenére megdöntötte a Lucasfilm nézettségi rekordját Az akolitus

Ezt nektek emberek! A negatív hullám ellenére Az akolitus nézettségi rekordot döntött.

Star Wars: The Acolyte
Filmek

A Star Wars: The Acolyte állítólag megcélozta a nyári megjelenést

A The Acolyte az utóbbi évek legjobban várt Star Wars-sorozata.