Főoldal Játékok A Dragon Age: The Veilguard fejlesztője elmondta, hogy manapság a videójátékok miért készülnek olyan hosszú ideig
Játékok

A Dragon Age: The Veilguard fejlesztője elmondta, hogy manapság a videójátékok miért készülnek olyan hosszú ideig

Túl korán jelentik be a projekteket és túl nagyok a játékok?

274
Dragon Age: The Veilguard
Forrás: Electronic Arts

Hosszú idő után jelentkezik a legendás BioWare csapata új szerepjátékkal, amely az idén ősszel érkező Dragon Age: The Veilguard lesz. A játék közel tíz éve készül a kanadai fejlesztőnél, amely jócskán megváratta a rajongókat, többen azt hitték már sosem készül el. A Dragon Age és az eredeti Baldur’s Gate játékok veterán fejlesztője nemrég arról beszélt, hogy a mai nagy költségvetésű AAA videójátékok fejlesztése mitől húzódik el hosszú évekre, miért jelentenek be a stúdiók projekteket túl hamar és miért nem jó a fotorealisztikus grafika hajszolása.

Mark Darrah igazi videójátékos veterán, hiszen már a kezdetek óta ott volt a BioWare szerepjátékainál, részt vett az eredeti két Baldur’s Gate játék, a Neverwinter Nights, a Jade Empire és az összes Dragon Age játék fejlesztésében. A legutóbbi rész 2014-ben jelent meg, Dragon Age: Inquisition címmel, a következő játékon, amely az idén érkező Dragon Age: The Veilguard lesz közel tíz éve dolgoztak a fejlesztők. A BioWare még vissza is hívta tanácsadóként Darraht, hogy segítsen a The Veilguard fejlesztésében. A fejlesztő június 25-én beszélt élő videóban hosszasan YouTube csatornáján a AAA videójátékipar jelenlegi helyzetéről. Arra az egyszerű kérdésre, hogy „miért tart olyan sokáig a AAA-játékok fejlesztése?” egy egyszerű nemmel válaszolt, de kifejtette, hogy miért.

„Lehet, hogy van egy kis születőben lévő csapat, de valójában hosszú ideig nem folyik munka” – jegyzi meg Darrah. „A stúdiók ezen a fronton eléggé félrevezetőek tudnak lenni, mert olyan dolgokat mondanak, hogy »elkezdtünk dolgozni az Elder Scrolls VI-on«, vagy akár még egy előzetest is készíthetnek a játékhoz, pedig a csapat jelenlegi létszáma tíz fő alatt van” – mondta a fejlesztő.

Darrah azt akarta érzékeltetni, hogy amikor egy új játékot bejelentenek, netán egy CGI előzetest is kitesznek, az még nem jelenti azt, hogy dolgoznak is rajta. A fő fejlesztés sokszor évekkel később indul be. A fent említett The Elder Scrolls VI esetében a Bethesda már 2018-ban bejelentette a játékot és egy ízelítővel is alátámasztották, holott a játék még nagyon messze van. A csapat tavaly jelentette meg a Starfield játékukat, amelynek javítgatása még most is tart, nem beszélve a kiegészítőről, amely idén ősszel várható. A The Elder Scrolls VI fejlesztése eddig csak korai, előkészítő, koncepciós fázisban járhatott, a fő fejlesztés majd most indulhat meg. De ennél még jobb példa a hírhedt Cyberpunk 2077, amelyet még 2012-ben jelentett be a CD Projekt szintén egy látványos CGI előzetessel alátámasztva. Miközben ekkoriban még a The Witcher 3: Wild Hunt játékon dolgoztak, amely 2015-ben jelent meg és további kiegészítőket is kapott 2016-ban. A Cyberpunk 2077 fejlesztése valójában 2015 után indulhatott el, a játék sok halasztás után 2020-ban jelent meg, majd utána még három éven át javították és bővítették a Phantom Liberty kiegészítővel. A játékot hivatalosan idén jelentették be késznek. Darrah ezeket a korai, idő előtti bejelentéseket a következőkkel magyarázta.

„Lehetnek okok, amelyek miatt a stúdió vagy a kiadó számára fontos, hogy az a játék a köztudatban legyen. Lehet, hogy azért, mert a kiadó palettája egy kicsit gyenge, és azt akarják, hogy a közönség emlékezzen arra, hogy még mindig vannak fontos játékok a hátsó zsebben. Lehet, hogy a stúdió azért akarja, hogy a játékot bejelentsék, mert attól tart, hogy a kiadó máskülönben megöli azt” – mondta Darrah.

A játékfejlesztés projekt alapú, így amint kiadnak egy játékot egy kis maroknyi csapat már elkezd ötletelni a következő projekten. Ez szükséges ahhoz, hogy a meglévő alkalmazottakat is megtartsák, továbbá a kiadó felé is mutassák, hogy érdemi munka folyik. A fenti kijelentés némileg magyarázatot ad arra, hogy a stúdiók miért jelentenek be olyan korán projekteket, miközben a játék fejlesztése még igazán el sem kezdődött. A BioWare esetében a Dragon Age: The Veilguard fejlesztése is tíz éve tart, továbbá a következő Mass Effect játékukat is bejelentették még 2020 decemberén egy rövid ízlítővel. Azonban annak is a tényleges fejlesztése majd csak a The Veilguard megjelenése után kezdődhet el, de koncepciós képeket már megosztottak.

Mass Effect
Forrás: Electronic Arts

A podcast további részében Darrah élesen kritizálta, hogy a mai AAA videójátékok fejlesztői túlhajszolják a minél nagyobb méretű és minél szebb, nagyobb felbontású grafikájú játékokat. Szinte egymásra licitálva, miközben a játékosok olyan elvárásokat támasztanak, amely egyre kevésbé megugorható.

Az általam „fidelity halálkultusznak” nevezett időszakot éljük, amikor sok játék próbálkozik a hiperrealisztikus művészeti stílussal, a hiper-magas felbontással, a hiper-konfigurációval és a hiper-bonyolultsággal.

Mike Darrah

Darrah itt kifejezetten a PlayStation Studios korábbi vezetője, Shawn Layden kijelentésére reflektál, aki korábban ugyancsak nehezményezte, hogy a grafika és a felbontás túl nagy hangsúlyt kapott az utóbbi konzolgenerációkban, miközben a játékmenet és a sztori alig fejlődött sok esetben. Darrah szerint a nagyon magas felbontású, fotorealisztikus grafika és animációk legyártása túl sok időt, pénzt és energiát emészt el és elvonja a fejlesztők figyelmét arról, hogy esetleg jó történeteket vagy szórakoztató játékokat gyártsanak. Példának felhozta a Dark Souls játékot, amelynek egy elfogadható szintű grafikája volt, de nem volt túl nagy felbontású és a játék is kellően nagy és szórakoztató volt ahhoz, hogy a játékosok szeressék és megvegyék.

A PlayStation belső fejlesztésű játékai, mint pl.: a Horizon Forbidden West, a God of War vagy a The Last of Us nagyon magasra tették a mércét grafikailag és kidolgozottságban, amelyet egyre kevesebb stúdió tud megugrani. Arról persze nem beszélnek, hogy ezen játékok költségvetése már 2-300 millió dollárt tesz ki, amely a blockbuster mozifilmek szintje és ahhoz, hogy profitot is termeljenek a kiadó számára már az 1 milliárdos, de legalább 500 millió dolláros bevételt kéne termelniük. Nem beszélve az évtized legjobban várt játékáról, a GTA VI-ról, amelynek fejlesztése szintén több min tíz éve tart, állítólag minden eddiginél nagyobb és szebb nyitott világú játék lesz, a becslések szerint, pedig már 1 milliárd dollár feletti a költségvetése. Ellenpéldák erre a Nintendo játékai, mint pl. a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, amely egyáltalán nem dolgozik nagy felbontással, a konzol csekély hardvere miatt, ám azon is közel hét évig dolgoztak a fejlesztők. Darrah kiemeli, hogy nem feltétlenül kell hatalmas és nagy felbontású grafikával készülnie a játékoknak, sőt a AAA játékok és stúdiók is inspirálhatnák az ipart kisebb léptékű, de cserébe szépen kidolgozott játékokkal. Számos példát lehetne ide felsorolni. A Dragon Age: The Veilguard 2024 őszén érkezik PC-re, PS5-re és Xbox Series X/S konzolokra.

Dragon Age: The Veilguard
Forrás: Electronic Arts
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Dragon Age: The Veilguard
Játékok

Démonokkal támad a Dragon Age: The Veilguard gameplay előzetese

Mozgás közben is látható az új Dragon Age játék.

Dragon Age Dreadwolf
Játékok

Új címet kapott a következő Dragon Age

Az EA június 11-én mutatja be az új Dragon Age játékot.