TOP 5 Horror 2020-ban

TOP 5 2020: Vérfagyasztó horrorfilmek, amitől frászt kapsz 2020-ban

Idén sem maradunk horrorfilmek nélkül, de lássuk, hogy melyek lesznek a legfélelmetesebbek (előzetesek alapján).

Idén sem maradunk horrorfilmek nélkül, de lássuk, hogy melyek lesznek a legfélelmetesebbek (előzetesek alapján).

Meglepő módon, erőteljesen pörög a horror műfaj jelenleg Hollywoodban, ami két okra vezethető vissza. Egyfelől egyre színvonalasabb, okos riogatásokat kapunk, másfelől pedig nagyon zabálja ezeket a nép. Elég, ha csak a közelmúltból a Jordan Peele-féle remekművekre gondolunk, a Tűnj el!-re és a Mire gondolunk, vagy az újra előrángatott Stephen King adaptációkra, a kifejezetten kellemes Azra, esetleg a Kedvencek temetőjére.

Klasszikusok, esetleg korábbi sikerszériák feltűnésére idén is lehet számítani a hírek szerint. A tükörben előcsalogatós Kampókéz tér vissza többek között 2020-ban, aki jó pár álmatlan éjszakát okozott ezen cikk írójának. Kíváncsi lennék hányan merték háromszor kiejteni azt a bizonyos szót a tükör előtt. A több, mint másfél évtizedes múlttal rendelkező Fűrész széria is újra fog aprítani, még a 2017-es szörnyűség (Fűrész: Újra játékban) ellenére is. Érdekesség, hogy a forgatókönyvet a komikus Chris Rock jegyzi, aki szerepet is vállal a műben, a sokkal bizalomgerjesztőbb Samuel L. Jackson oldalán. A vágyak szigete egy átlagos, langyos mókának ígérkezik, melyben a vágyak szigetére érkező fiatalok súlyos árat fizetnek titkolt vágyaik teljesüléséért. A Stranger Thingses Finn Wolfhardal érkezik a The Turning, ami egy ismert regény adaptációja és a Terminátoros Mackenzie Davist fogja terrorizálni. Az ismert mese, a Jancsi és Juliska is új megközelítésből lesz átélhető a Gretel & Hansel esetében, és érdemes lehet a para kedvelőinek a Nicolas Cage szereplésével készült misztikus családi horrort, a Color Out of Space is szem előtt tartani. A Halloween széria tovább nyúlik majd a Halloween Kills-sel, mint a rétestészta (Jamie Lee Curtis még mindig a fedélzeten), és a Zack Snyder rendezte Army of the Dead is egy igazi élőholt mészárlás lehet Dave Bautistaval az élen. Sajnos szinte még semmit sem tudunk az Edgar Wright rendezte Last Night in Sohoról, ami egy Londonban játszódó pszichológiai thrillernek ígérkezik. Mielőtt még rátérnénk 2020 öt legjobb horror mozijára, áldozzunk egy másodpercet a már lerágott csont kategóriát vastagon kimerítő Démonok között széria legújabb részének, Az ördög kényszerített alcímű legújabb megszállósdira.

TOP 5 olyan horrorfilm, amitől besz*rsz 2020-ban

5. Az átok háza (The Grudge)

Ha valaki harag által hal, akkor bizony átok születik. Úúú, már be is szartunk, és váltjuk is a mozijegyet az év első horrorjára. Az átok háza a korábbi The Grudge remakeje, így sokak számára már ismerős lehet az alap koncepció. Szereplőink (ingatlan ügynök és rendőrök) belépnek az átok házába, ahol valamilyen brutális eset történt korábban, és egy természetfeletti démon kezdi kísérteni őket. Az előzetes alapján sok újdonságra nem számíthatunk, a tucat horrorok egyik képviselőjéhez lehet szerencsénk.

Hazai megjelenés: 2020. január 02.

A stáb szintén nem tobzódik a nagy nevektől, talán a producer Sam Raimi lehet az, aki ismerősen csenghet. A forgatókönyv megírást és a rendezést a 29 éves Nicolas Pesce vállalta magára, ez már a harmadik horrorja a 2016-os fekete-fehér Anyám szeme debütáló rendezése óta (második filmje a 2018-as Piercing volt). Egy tipikus jump scare-es mozi, aminek az értékelései már most a béka segge alatt vannak, leginkább a kiszámíthatósága és fantáziátlansága miatt.

4. Árok (Underwater)

Egy kutatócsoport egy hónapra lemerül 11 kilométerre az óceán mélyére, és egy horrorfilmhez méltó módon kifejezetten nehéz helyzetbe kerülnek. Egy váratlan földrengés megrongálja a bázisukat, így kénytelenek elhagyni azt, és búvárruhában sétálgatva biztonságba vonulni. Érkezésükkel pedig felébresztettek egy különös lényt, aki szeretne a csapattal kicsit közelebbről is megismerkedni, viszont hőseink eléggé paráznak tőle.

Az Árok erősen igyekszik majd építeni a klausztrofóbiára a szűk helyszíneivel, és egyértelmű, hogy a tengermélyi sötétség sem lesz a barátunk. A stáblistát átrágva a színészek között már az első két név meggyőzött, hogy érdemes lehet időt szánni a mozira, ugyanis Kristen Stewart, T. J. Miller és Vincent Cassel is jó ajánlólevél (de főleg az utóbbi). A rendezésért a fiatal William Eubank felelt, aki korábban a The Signalt tette le az asztalra és a Megtört városban segédkezett.

Hazai megjelenés: 2020. január 09.

3. Antlers

Az Antlers 2020 legjobb szörnyfilmje díjért is versenybe szállhatna, elvégre amihez Guillermo Del Toro-nak köze van, az biztosan egy színvonalas őrület lesz. Ez bizony az Antlers esetében is így lesz, melyben egy oregoni kisfiú valami rémisztő lényt etetget otthon elzárva, azonban ahogy az lenni szokott a fenevad elszabadul és kezdetét veszi a nyomozás, üldözés, menekülés, sírás és fogcsikorgatás.

Megjelenés: 2020. április 16.

A maximális fosatásra garanciának kapjuk Guillermo Del Torot producerként, míg a rendezést az a Scott Cooper vállalta, aki már nem egyszer bizonyított az Őrült szívvel, a Fekete misével vagy a Harag tüzével. A főszereplő kisfiúnk pedig már az előzetesek során leveszi az embert a lábáról esetlenségével, gyermeki ártatlanságával, így Jeremy T. Thomas előtt bizony még nagy jövő állhat. Az agancsos fenevad reméljük, jó pár álmatlan éjszakát okoz majd nekünk.

2. A láthatatlan ember (The Invisible Man)

Az H.G. Wells-féle A láthatatlan ember adaptálása már nem egyszer megtörtént, én még a 2000-es Árnyék nélkült is el tudtam viselni. Az első 1933-as verziónál egy sokkal vérfagyasztóbb, horrorisztikusabb alkotást vizionálunk, amire az előzetesek révén meg is van minden esély. Főszereplőnk Cecilia sorsát és őrületbe kergetését követhetjük nyomon, akinek agresszív pasija öngyilkos lesz és örököl tőle 5 millát, ha nem fogják bolondnak nyilvánítani. Hát persze, hogy a jómódú pszichopata furkó feltalálta a láthatatlanságot és az őrületbe akarja kergetni az exét, aki elmenekült tőle.

A forgatást Leigh Whannell dirigálta, aki otthonosan mozog a horror műfajában, elvégre a Fűrész széria első részeinek forgatókönyvét bizony ő vetette papírra (ahogy az Insidious franchiset is). A főszerepet pedig napjaink amazonja, Elisabeth Singleton Moss játssza el, aki a Szolgáló lány meséje című sorozatban már bizonyított, hogy képes lesz megbirkózni még egy láthatatlan emberrel. Remélhetőleg nem lőtték le az összes poént az előzetesben, és egy igazán izgalmas alkotás vár ránk.

Hazai megjelenés: 2020. február 27.

1. Hang nélkül 2 (A Quiet Place: Part II) 

A horror zsáner legjobb darabja 2020-ban remélhetőleg a 2018-as zseniális Hang nélkül folytatása lesz. A kellően meredek, sőt már-már kivitelezhetetlennek tűnő koncepciót zseniális profizmussal álmodták és valósították meg. Az idézőjeles családi vállalkozás túlszárnyalta az elvárásokat és képes volt feszült, sejtelmes, érdekfeszítő, és nem utolsósorban rohadt izgalmas lenni, úgy, hogy minimálisra redukálta a dialógusok és hangeffektek mennyiségét, hiszen a világunkat szuper hallású, ámbár vak idegen horda igázta le, ahol maroknyi túlélők próbálnak zajtalanul életben maradni.

A folytatás valószínűleg nem fog 19-re lapot húzni, inkább egyenesen folytatja az életben maradt hőseink történetét, az egészet pedig visszaemlékezésekkel teszi még izgalmasabbá. Megismerhetjük az apokalipszis kirobbanásának eseményeit, melyek így a feszült jelenkori részeket, adrenalin pumpálóan pörgős akcióbetétekkel színesítik. Van egy kis Világok harca utánérzése, de Emily Blunt főszereplésével és férjének, John Krasinski rendezésében ezúttal is minőségi végeredményt várunk idén tavasszal.

Hazai megjelenés: 2020. március 19.

Total
27
Shares
Previous Article

Ismét előkerült néhány fotó a PS5-ről

Next Article

Kedd hajnalban zajlik a Sony CES sajtókonferenciája

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!