Főoldal BREAKING KRITIKA: Tűnj el!
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Tűnj el!

Nem csak a kritikusok, hanem a rajongók szemében is az év egyik nagy meglepetés filmje lett a Tűnj el!, de hogy miért is? Mutatjuk!

770
2477 TP 00034R mini

Nem csak a kritikusok, hanem a rajongók szemében is az év egyik nagy meglepetés filmje lett a Tűnj el!, de hogy miért is? Mutatjuk!

Úgy néz ki, megvan az idei év első olyan filmje, amit joggal emlegethetünk majd év végén a legjobbak között: a Tűnj el! jött, látott, és győzött. Bemutatása óta bevételi rekordokat döntöget, szinte az összes kritikus kizárólag áradozni tud róla. De vajon mivel érdemelte ki ezt az imádatot? Mire özönlik a nép tömegestől, és miért esküszik meg minden szakember, hogy itt az év filmjével van dolgunk?

A történetről bármit is elmesélni óriási hiba lenne, éppen ezért ettől most tartózkodunk. Annyit elég tudni, hogy egy fiatal, fekete srácot meghív egy családi hétvégére a barátnője, aki nem mellesleg fehér. A srác először gyanakvás nélkül fogadja el a meghívást, ám amikor megérkeznek, az események furcsa fordulatot vesznek: valami nem stimmel a ház körül.

2477 D010 00040 0044R COMP mini

Jordan Peele a Comedy Central komikusduójának, a Key and Peele-nek egyik alapító tagja (mint ahogyan az a nevéből is látszik). A duó első nagyjátékfilmje, a Keanu nemrég debütált, vegyes fogadtatással. Mivel Peele legfőképpen laza, könnyed komédiával foglalkozik horror helyett, az általa vezényelt Tűnj el! nem keltett nagy érdeklődést érkezése előtt. A bemutatás után azonban felrobbant a twitter és az Instagram, minden egyes híresség és szerencsés, aki már láthatta az alkotást, ajánlgatni kezdte a filmet. Nemrég nekünk is szerencsénk volt a műhöz.

A film természetesen nem teljes mértékben horror, sokkal inkább egy thriller-vígjáték, de annak is a társadalomkritikus fajtája. A besorolás pusztán PG-16 (ezzel is bizonyítva azt, hogy lehet hatásos filmet készíteni vér és belezés nélkül), viszont így is képes kellő mennyiségű borzongást ültetni a nézőbe, és végig fenntartani a feszültséget. Azonban légkört olykor-olykor egy jólirányzott komikus betét hivatott megtörni, rendkívül hatásosan. Bár a szokásos szédült, Key and Peele humornak nyoma sincs, mindezek ellenére a film képes sokszor megnevettetni, és valamelyest enged fellélegezni bennünket. Ez egy fontos alapszabály a komorabb filmek esetében: egy kevés komikummal erősíteni lehet a félelmetesebb, vagy feszültebb részek hatását, és így jobban átjön az üzenet.

2477 D003 00070R CROP mini

És ez az a rész, amiben a Tűnj el! olyannyira remekel: a rejtett tartalom, mélység. Mivel a horrorfilmek (jobb esetben) a legfrissebb témákat boncolgatják, és a legújabb problémákkal folglakoznak, Peele saját bevallása szerint szeretett volna egy olyan filmet készíteni, mely bárki számára képes illusztrálni, milyen manapság az Egyesült Államokban fekete férfiként élni. Ez pedig egy óriási telitalálat volt. A film színtiszta zsánermozi, mindamellett képes velünk is megéreztetni ennek a sokszor hihetetlenül félelmetes és rendkívül abszurd helyzetnek a mélységét. Soha nem veszíti el az izgalmasságát, a fordulatosságát, de képes hozzánkszólni, és komoly dolgokról tárgyalni.

2477 D014 00139R mini

VÉGSZÓ

Első blikkre talán nem tűnik túlzottan komoly mozinak a Tűnj el!, és sokan nem is fogják megérteni, miért is ajnározzák annyian. De aki veszi a fárdatságot, vagy éppen fogékony az ilyesmire, az az év eddigi egyik legjobb élményére fizet be. Peele nevére pedig ezúttal érdemes lesz majd odafigyelni.

A Tűnj el! hazai bemutatója 2017. április 20-án lesz, de a UIP-Duna Film jóvoltából most ott lehetsz a a film premier előtti vetítésén.

Szerző
Orosz Ferenc

Filmes újságíró, hazai és külföldi kiadványoknál egyaránt. Általában kritikákat közlök, valamint filmfesztiválokról tudósítok. Emellett filmesként is tevékenykedem, többnyire írói/rendezői pozícióban.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

M3GAN
Filmkritikák

M3GAN kritika

A M3GAN című filmmel egy új horrorikon született. Egyszerre szórakoztató és halálos.

Nem
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek a Nem premier előtti vetítésére

Elsők között nézhetitek meg a Nem című thrillert a mozikban.