Főoldal BREAKING KRITIKA: Kedvencek temetője
BREAKINGKritikák/tesztek

KRITIKA: Kedvencek temetője

Stephen King adaptációkkal lassan Dunát lehet rekeszteni, és amíg ezt a minőséget képviselik, addig nem is kell bánni.

769
Kedvencek temetője

Stephen King adaptációkkal lassan Dunát lehet rekeszteni, és amíg ezt a minőséget képviselik, addig nem is kell bánni.

Vallomással kezdem, én egy King rajongó vagyok, de eddig még nem olvastam az Állattemetőt (új kiadás használja már a filmmel azonos címet), így tiszta lappal indult nálam a mozi. Nyilván az alapszituációt ismertem, az előzeteseket is láttam, s ezek alapján nem nagyon számítottam jóra. Spoilermentesen szeretnénk írni a filmről, így a történetleírásból nem szeretnénk kivenni a részünket, szeretnénk meghagyni mindenkinek az élményt, ki olvassa majd a kötet, ki pedig inkább a mozit választja egy kis kikapcsolódásra.

pet

És az elején beigazolódni látszódtak félelmeim, mert futószalag kísértetház horror ízű volt az egész, a karaktereket nem sikerült rendesen bemutatni, és nem tellett többre vásári ijesztgetésnél. Szerencsére fokozatosan épül fel a film, ahogy haladunk előre egyre jobb és jobb lesz. Az atmoszféra kiváló, a „kisállattemető” pedig elég félelmetesen és menőn néz ki. Az utolsó harmad miatt megéri a mozijegyet a film, akkor át is vált az olcsó jumpscarekről a minőségi ijesztgetésre. Ami jó még, hogy az előzetesek nem lőtték le a fordulatokat, volt mit elrejteni. Jason Clarke rutinból lehozza a családapa szerepét, de hibátlanul, Amy Seimetz anyuka figuráját bizonytalannak éreztem. A gyerekszereplők közül a kisfiút játszó ikerpáros teljesen súlytalan. Jeté Laurence nagyon ígéretes színésznő benyomását kelti, pedig nem volt egyszerű feladata.

kedvenc

A kingi nyomasztó atmoszférát a film, test horrorral, goreral próbálja megteremteni, több-kevesebb sikerrel, tényleg jobb amikor beengedi a misztikumot a történetbe. Ami jól működik a sztoriban, hogy nem az igazi fenyegetésnek csak projekciója a fizikai veszély, mert az igazi konfliktus a főszereplőnkben van, abban, ahogy nem képes túllépni a traumán. Így csak az elveszett dolgokra koncentrál s nem azokra, amik megmaradtak még neki. A látványvilág, a díszletek és a kamerakezelés nem emeli ki a kommersz horrorok közül, de végig korrekt iparos munka, ahogy a zene is.

VÉGSZÓ

Egy lassan építkező, de szórakoztató és félelmetes horror, ami a végére villantja meg a lapjait. Kisgyermekesnek különösen ijesztő lehet, továbbá nem ajánlom gyenge gyomrúaknak se. Nem váltja meg a világot, de ezt a filmet érdemes volt visszahozni! Bár minden King adaptáció minimum ilyen jó lenne!

Szerző
Kurdics Zoltán Gábor

Mióta az eszemet tudom mozgóképpel kelek és fekszem. Közösségi média felületünket kezelem és kritikákat írok általában filmekről.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

A mumus
Előzetesek

Új, hátborzongató előzetest kapott A mumus, a film, amit még Stephen King is ijesztőnek talált

Az idei év egyik legfélelmetesebb filmjének ígérkezik A mumus, ami alatt még...

A mumus
Előzetesek

A mumus előzetesére még Stephen King is azt mondta: nagyon ijesztő

Ezt sötétben kell megnézni! A mumus előzetesétől garantáltan becsináltok.

Tűzgyújtó
Filmek

NYEREMÉNYJÁTÉK: Páros belépőket nyerhettek a Tűzgyújtó premier előtti vetítésére

Nézzétek meg Stephen King legújabb adaptációját premier előtt a mozikban.