Főoldal Másvilág KÖNYVAJÁNLÓ: Star Wars: Az Ellenállás újjászületése
Másvilág

KÖNYVAJÁNLÓ: Star Wars: Az Ellenállás újjászületése

Az Ellenállásnak újjá kell születnie.

379
Star Wars: Az Ellenállás újjászületése

Az elmúlt néhány hétben számos könyvajánlót olvashattatok már az oldalon. Ezek között a népszerű Netflix saját gyártású Stranger Things-sorozat képregények és a Marvel nagy képregénysorozata is helyet kapott, most pedig újabb nagy név csatlakozik sorozatunkhoz. A Szukits kiadónak köszönhetően a Star Wars: Skywalker kora egyik előzményét vettük a kezünkbe.

Star Wars: A galaxis peremén: Fekete Torony

A tavaly télen bemutatott Skywalker kora nagy port kavart a világban, amiért a Disney ebben formában zárta le a legendás Skywalker történetet. A hibákat sorolhatnánk, de most a legfontosabbat emelnénk csak ki, mégpedig hogy megfelelési kényszer mellett született a IX. rész. Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik után olyan nagy nyomás volt a Lucasfilm vállán, hogy a nagy igyekezetükben elfelejtettek történetet írni. Gyorsan szerették volna lezárni a történetet, miközben a nyitott kérdéseket is egytől-egyig megválaszolni. És ez a sietség hibák sorozatához vezetett, amit könyvekkel és képes útmutatókkal próbálnak orvosolni. De milyen jól teszik, hiszen jobbnál-jobb könyveket veszünk a kezünkbe ezáltal.

A folytatástrilógia a klasszikus karakterek mellett újakat is felvonultatott, de igazán nem engedték, hogy megismerjük, megszeressük ezeket a szereplőket. Talán az új szereplők közül Rey eredete volt a legnagyobb kérdés, hiszen már a VII. részből kiderült, mennyire áthatja az Erő, majd Rian Johnson a VIII. részben egy sorral lerombolta az addig felépített történetet. Végül J.J. Abrams választ adott, hogy ki is valójában Rey, de addigra már túl késő volt. És még sorolhatnánk a neveket, Poe Dameron, az Ellenállás legjobb és legvakmerőbb pilótája és a gyerekkorában elrabolt FN-2187 rohamosztagos, aki dezertált, s átállt az Ellenállókhoz.

A Star Wars: Az Ellenállás újjászületése könyv lényegében megágyaz a IX. résznek. A könyv nemsokkal Az utolsó Jedik után játszódik, amikor az Első Rend kis híján megsemmisítette az Ellenállás maroknyi csapatát, de sikerült elmenekülniük a Craitról. A könyv nagyszerűen mutatja be, hogy mennyire nehéz helyzetben voltak az Ellenállók. Flotta és katonák nélkül kellett közel teljesen újraszervezni erőiket az Első Renddel szemben, miközben bárhová mentek a galaxisban, mindenütt az Első Rend követőibe botlottak. A teljes könyv lényegében azt mutatja be, hogy milyen régi szövetségeseket kellett meggyőzni, csatlakozzanak, s vessenek véget az Első Rendnek.

De a könyv nemcsak felkészíti a szereplőket a Skywalker kora eseményeire, hanem picit közelebbről is bemutatja nekünk az új szereplőket. Bár a könyvben Rey és Finn is helyet kapott, az igazi főhős ezúttal Poe Dameron. Poe a Fekete Osztag vezetője, a hősökből álló csoport, akik szerte a messzi-messzi galaxisban egymás után kutatják fel a szövetségeseiket. A csapat sorra beutazza a bolygókat, felkeresik régi kapcsolataikat, hogy álljanak melléjük, ne engedjenek a zsarnokságnak. Poenál már a filmekben is megfigyelhető volt karakterfejlődés, de legjobban a könyv mutatja be, hogy Leia tábornok mellett mennyi mindent tanult az évek alatt az eszelős pilóta. Sőt, a könyv Poe és Finn közötti különös kapcsolat – sokak szerint szerelmi szál húzódott meg – is nagyobb hangsúlyt kapott. De a szerző nem mond ellent semmivel, amit láttunk a filmvásznon, inkább az olvasóra bízza, hogy mit gondol a két karakter kapcsolatáról.

Ha már az új karakterekről beszéltünk, muszáj megemlítenünk a régi és visszatérő szereplőket is. Leia egyértelműen a könyv egyik alappillére, nélküle nem születhetett volna újjá az Ellenállás. Galaxis szerte mindenki ismeri a királynőből lett tábornok nevét, felnéznek rá, és sokan csak azért szegődnek az Ellenállás oldalára, mert Leia neve sokat jelent számukra. Reményt ad mindenki számára. A klasszikus trilógiából visszatér még Wedge Antiles vadászpilóta is feleségével együtt, akiknek időközben gyerekük született. A gyerek természetesen az Ellenállás sorait erősíti, történetesen a Fekete Osztagban szolgál. Hosszú sorokon keresztül mesélik, hogy a második Halálcsillag felrobbantása után Wedge a nyugalmas, farmos életet választotta, de soha nem fordított hátat a háborúnak, a megfelelő pillanatot várta, amikor ismét Leia oldalán harcol.

Ahogy Az Ellenállás újjászületése könyv címe is mutatja, ez tényleg egy előzmény a befejező rész előtt, bemutatja, hogy mi mindent vesztettek a szereplők, az Első Rend mennyivel nagyobb haderővel és hatalommal bír a galaxisban. Ettől a könyvtől még nem fog megváltozni a IX. részről alkotott véleménye a rajongóknak, de legalább közelebbről megismerhetjük az új szereplőket, miközben a nosztalgiából is kivehetjük részünket. Leia mellett Wedge is fegyvert ragad. Nem kötelező darab, sokkal okosabbak nem lettünk a Skywalker kora előtt, és más szemmel sem nézünk majd az új trilógia harmadik részére, ám jól felépített, összefüggő történetben lesz része, aki megvásárolja most a Szukits kiadótól ezt a remek könyvet.

Star Wars: Az Erő nyomában

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars Jedi Survivor
Játékok

Az EA törölt egy Star Wars-játékot, a Vasember és Fekete Párduc projektek még készülnek

Leépítések és törölt projektek az Electronic Arts-nél, de készül a Star Wars...

Star Wars: Skywalker kora
Filmek

Ian McDiarmid egy elmélettel állt elő arról, hogy Palpatine császár szexelt-e

Belegondolni is vad, hogy Palpatine szexelt, de miért ne tette volna?