Főoldal Játékok PlayStation Ezek a játékok voltak a legnépszerűbbek PlayStationön 2023-ban
PlayStation

Ezek a játékok voltak a legnépszerűbbek PlayStationön 2023-ban

Hogwarts Legacy, Call of Duty és EA Sports FC vezették az eladási toplistákat.

256
PlayStation 5

Január 23-án a Sony közzétette a PlayStation.Blog oldalán, hogy mely videójátékok voltak a legnépszerűbbek a PS4, PS5 konzolon, illetve a PS VR eszközökön 2023-ban. Külön listázták az észak-amerikai (USA, Kanada) és az európai régiót, az ázsiai viszont nem került fel ide. Top 20-as listákat állítottak fel régiónként minden kategóriában, amely a következők szerint alakultak.

A PlayStation 5 konzolon az amerikai régióban a Hogwarts Legacy, a Call of Duty: Modern Warfare III és a Marvel’s Spider-Man 2 vezették, míg Európában a korábban Fifa-ként ismert, most már EA Sports FC 24 vezette, utána következett a Hogwarts Legacy és a Call of Duty. A kulturális különbségeket jelzi, hogy az amerikai listán a Madden NFL 24 és a NBA 2K24 következett, míg Európában a Fifa 23 is felkerült a toplistára, ahogy a GTA V is. Az amerikai játékosok között népszerűbb volt PlayStationön a Star Wars Jedi: Survivor, míg Európában az Assassin’s Creed Mirage került előrébb. Érdekesség, hogy a 2023-as év játéka és slágere, a Baldur’s Gate 3 mind két régióban a top 7. cím volt, amelyet a Diablo IV követett a nyolcadik helyen. A Final Fantasy XVI Észak-Amerikában jobban teljesített, míg Európában a Cyberpunk 2077 is nagyon népszerű volt PS5-ön.

Hogwarts Legacy
Forrás: Warner Bros. Games

A PS4 esetében értelemszerűen másfajta eredményt kapunk, hiszen a Sony előző generációs konzoljára már jóval kevesebb új cím jelent meg. Azonban a tavalyi sikerjátékok többsége cross-gen cím volt, így a fent említett Hogwarts Legacy, Call of Duty: Modern Warfare III, EA Sports FC 24, Madden NFL 24, Diablo IV megjelentek még PS4-re is, így ezek érthetően itt is vezették az eladási toplistákat. Az amerikai PS4 tulajdonosoknál népszerű még a Red Dead Redemption mindkét része, a Resident Evil 4, a Minecraft és a Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, amelyek PS5-ön jól fogytak. Míg az európai PS4 játékosoknál a Minecraft végzett a második helyen és szorosan mögötte a Read Dead Redemption 2, a GTA V, vagy a Fifa 23 és a The Last of Us Part II is elöl végzett. Az eladásokból jól látszik, hogy a Hogwarts Legacy remekül nyitott 2023 elején és egész évben tudta tartani az eladási toplistákat. A Call of Duty: Modern Warfare III elsöprő sikere pedig csak igazolja a Sony aggodalmát és kritikáit a Microsoft felé az Activision Blizzard felvásárlása miatt.

Call of Duty Modern Warfare III
Forrás: Activision

A PS VR2 eszközön mindkét régióban a Pavlov volt a legnépszerűbb, utána a Beat Saber és a Kayak VR: Mirage játékok fogytak jól. De ugyanúgy közkedvelt volt a PS5 új VR eszközén a Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge, Horizon Call of the Mountain, a Job Simulator és a The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapter 2: Retribution. Egyedül a sorrend különbözik a két régió között. Ezzel szemben a PS4 VR eszközén Észak-Amerikában a Beat Saber fogyott jobban, míg Európában a Job Simulator játék. A harmadik helyen mindkét régióban a SUPERHOT VR volt.

A fenti fizetős játékok mellett a Sony azt is közzé tette, hogy az ingyenesen letölthető, Free to Play játékok közül melyek voltak a legnépszerűbbek. Itt egy közös listát közöltek összesítve a PS4 és PS5 letöltéseket. A top 3 legnépszerűbb ingyenes játékok mind a két régióban megegyeznek. A Fortnite a legnépszerűbb ingyenes játék PlayStation konzolon, utána a Roblox, majd a harmadik helyen a Call of Duty: Warzone battle royale multiplayere. Ugyancsak népszerű volt a Fall Guys, a Rocket League, az eFootball 2024, az Apex Legends, az Overwatch 2 vagy a The Sims 4.

Fortnite
Forrás: Epic Games

A Sony továbbra is piacvezető az asztali konzolok terén. A PS5 eladási száma tavaly decemberben átlépte az 50 milliós álomhatárt, így a mostani konzol ugyanolyan jól teljesít, mint a PS4. Az Xbox Series ezzel szemben mélypontra zuhant tavaly, a Nintendo Switch pedig egy külön piacot alkot, mert hordozható kézikonzolnak számít. A PlayStation 5-re idén is várhatók exkluzív címek, mint a Rise of the Ronin, a Final Fantasy VII Rebirth, a Stellar Blade, a Helldrivers 2 vagy a Silent Hill 2 Remake.

PS5 games 2024
Forrás: PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Dragon's Dogma 2
Játéktesztek

Dragon’s Dogma 2 teszt

Tesztünk a Capcom népszerű szerepjátékának folytatásáról.