Főoldal Játékok A PlayStation főnőke nem aggódik amiatt, hogy a Call of Duty Xbox exkluzív lesz
Játékok

A PlayStation főnőke nem aggódik amiatt, hogy a Call of Duty Xbox exkluzív lesz

A kiszivárgott levelezés szerint a Sony sem gondolja azt, hogy a Microsoft Xbox exkluzívvá tenné az Activision Blizzard játékait.

262
Call of Duty Warzone Activision

Június 22-én indult az a bírósági tárgyalás, amely azután jött létre, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoftnál. Az FTC vs Microsoft perben több, a játékipar fontos szereplőit hallgatták meg az Xbox vezetőitől egészen a PlayStation főnökéig.

A tárgyalás egy meglepő bombahírrel indult, amelyet a Microsoft jogi képviselője hozott nyilvánosságra. Ez egy bizalmas levelezés volt Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment jelenlegi és a korábbi vezérigazgató, Chris Deering között. A levelezés akkor született, amikor tavaly év elején a Microsoft bejelentette szándékát, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolja az Activision Blizzardot. A beszélgetés alapján Ryan is úgy vélte, hogy a felvásárlás nem arról szól, hogy ezeket a játékokat Xbox exkluzívvá tegye a Microsoft.

Egyáltalán nem Xbox-exkluzivitásról van szó. [A] cégek ennél nagyobb léptékben gondolkodnak, és megvan a pénzük ahhoz, hogy ilyen lépéseket tegyenek. Az elmúlt napban elég sok időt töltöttem Phil [Spencer, az Xbox főnöke] és Bobby [Kotick, az Activision Blizzard főnöke] társaságában. Egészen biztos vagyok benne, hogy a COD-ot még hosszú évekig PS-en fogjuk látni.

– mondta Ryan az üzlet bejelentésekor küldött e-mailben.

A PlayStation-főnök szavai kissé ellentmondanak a Sony korábbi nyilatkozatainak, valamint a hatóságnak átnyújtott dokumentumaiknak. A Sony már korábban is élesen bírálta az akvizíciót, hogy az Activision játékai, mint pl.: a Call of Duty, a World of Warcraft vagy a Diablo Xbox exkluzívak lesznek, vagy akár szabotálhatják ezek PlayStation verzióit is.

Az e-mailezés kitért arra is, hogy a Sonynak is voltak tervei felvásárlásokra, amelyet be is jelentettek rá egy hónapra. 2022 februárjában közölte a Sony, hogy 3,6 milliárd dollárért megveszi a Destiny játékokat készítő Bungiet.

Van néhány jó dolog, amit kifőzünk. Tartsátok nyitva a szemeteket. Nem vagyok önelégült, és jobban örülnék, ha ez nem történt volna meg, de rendben leszünk, több mint rendben.

– mondta a PlayStation-főnök e-mailben.

A Microsoft már korábban is lefolytatott nagyobb méretű felvásárlásokat, hiszen 2020 szeptemberében vették meg 7,5 milliárd dollárért a ZeniMax Mediát, amelyhez olyan nagy stúdiók tartoznak, mint a The Elder Scrolls és Fallout játékokat készítő Bethesda Softworks, vagy a Doom szériáért felelős id Software. A tárgyalásról kiderült az is, hogy a Sony nem osztaná meg a Microsofttal a PlayStation 6 terveit, illetve a Bethesda új Indiana Jones játéka várhatóan Xbox és PC exkluzív lesz.

Xbox Microsoft Activision Blizzard
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

Marvel’s Spider-Man 2 frissítés érkezik március 7-én

Ezeket az újdonságokat hozza a Marvel’s Spider-Man 2 következő frissítése.

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.