Főoldal Filmek Bob Iger Disney-vezérigazgató nem volt hajlandó átadni az utódjának, Bob Chapeknek az irodáját “a privát zuhanyzó” miatt
Filmek

Bob Iger Disney-vezérigazgató nem volt hajlandó átadni az utódjának, Bob Chapeknek az irodáját “a privát zuhanyzó” miatt

Durva és egészen érdekes dolgok derültek ki Bob Iger-ről, a Disney visszahozott elnök-vezérigazgatójáról.

541
Bob Chapek Bob Iger Disney

Amikor Bob Iger 2020 elején lemondott a Disney elnök-vezérigazgatói tisztségéről, kisebb harc kerekedett közte és választott utódja, Bob Chapek között. De egészen mostanáig sok egyébről nem tudtuk, olyan dologról, mint például Iger mennyire elégedetlen volt Chapek döntéseivel, mennyire rossz – és mennyire kicsinyes – volt.

A CNBC riportja bepillantást enged, hogy mi zajlott a színfalak mögött a Disneynél, Chapek 2020-as vezérigazgatói kinevezésétől egészen Iger 2022-es visszatéréséig, amikor egyik percről a másikra lemondatták az akkori vezérigazgatót, és a részvényesek visszahozták nyugdíjából Iger-t. Gyanítottuk, hogy többről van itt szó, és idővel a szennyest kiteregetik, de talán ilyen kicsinyes dolgokra senki se számított.

Bob Iger magának akarta a vezérigazgatói szobát, mert saját fürdőszobája volt benne

A CNBC beszámolója szerint Iger a vezérigazgatói posztról való távozása ellenére sem volt hajlandó lemondani a Disney kaliforniai Burbankben található “tágas” irodájáról. Elvégre a következő 22 hónapban is ő marad a Disney ügyvezető elnöke. Az irodához egy saját zuhanyzó is tartozott, amelyet Iger állítólag a hajnali 4 órás edzés után használt. Azokon a napokon, amikor Iger a nap későbbi részében értekezletre ment, Iger szintén használatba vette a tusolót, és ezért nem akart megválni az irodájától. Eközben Chapek egy kisebb, zuhanyzó nélküli irodát kapott ugyanazon az emeleten.

A beszámolóból kiderült továbbá, hogy Iger irodájának fürdőszobájában válogatott dekoráció volt, többek között egy bekeretezett kollázs, amely a Marvel felvásárlásáról szóló újság- és magazinkivágásokat tartalmazott. Volt egy módosított filmplakát is Clint Eastwood Bosszú az Eiger csúcsán című filmjéről. A poszteren az “Eiger” helyett “Iger” szerepelt.

Bob Iger

Iger azonnal megbánta Chapek vezérigazgatói kinevezését

Iger a CNBC szerint már két héttel Chapek kinevezése után megbánta döntését, hogy Chapeket tette meg vezérigazgatónak. Amikor Iger, Chapek és más Disney-vezetők Észak-Karolinába repültek a Disney éves közgyűlésére, a CNBC beszámolója szerint Iger váratlanul Chapeket bízta meg azzal a feladattal, hogy Iger helyett ő vezesse a kérdés-válasz órát – annak ellenére, hogy az új vezérigazgató a Disneynél eltöltött 27 éve alatt csak az éves közgyűlésen vett részt.

Chapek elvonult a repülőgép hátsó részében található privát részbe, hogy tanulmányozza a szükséges információkat, és felkészüljön a beszámolóra, ez azonban Igernek nem tetszett. Állítólag azt mondta a barátainak, hogy ekkor jött rá, hogy “lehet, hogy hibát követett el”, mivel úgy gondolta, hogy “a következő 22 hónapban egymás mellett fog dolgozni vele”, ahelyett, hogy Chapek és Iger a saját dolgát csinálná.

Iger állítólag még ügyvezető elnökként is haragudott Chapekre, amiért nem vonta be a vállalati döntésekbe. A cikk szerint Iger négyszemközt a barátainak elmondta, hogy “úgy érezte magát, mintha egy buszon ülne, és a többi utas azt akarja, hogy ő vezessen, de nem éri el a kormányt”. Iger megsejtette, hogy Chapek nem lesz az az “engedelmes hadnagy”, mint amilyen Iger elődje, a korábbi Disney-vezérigazgató, Michael Eisner volt.

A koronavírus-járvány közepette a The New York Times egyik riportja azt sugallta, hogy Iger “gyakorlatilag átvette a vállalat irányítását”, még Chapek vezérigazgatói kinevezése után is. Iger nem tagadta ezt az állítást, a Timesnak küldött e-mailben azt írta: “Egy ilyen mértékű válság, és annak a Disneyre gyakorolt hatása szükségszerűen azt eredményezné, hogy aktívan segítek Bobnak és a vállalatnak, hogy leküzdjük a válságot, különösen, mivel 15 évig én vezettem a vállalatot!”

Bog Iger végignézte a Disney és Scarlett Johansson konfliktusát, de nem lépett közbe

107116380 1662750875438 bob

Chapek irányítása alatt a Disney 2021-ben összetűzésbe keveredett a Fekete Özvegy sztárjával, Scarlett Johanssonnal, amikor bejelentette a vállalat, hogy a Marvel-filmet egyszerre fogja bemutatni a mozikban és felárért a Disney+-on. Johansson szerződése azonban nem számolt a streaming megjelenéssel, amiből végül peren kívüli megegyezés lett. Az ügyre Chapek állítólag úgy gondolt, hogy Iger majd elintéz, mivel “hosszú és jó kapcsolatot ápol” a színésznő ügynökével és “ismeri Johanssont”.

Ennek ellenére Iger nem lépett közbe. A CNBC szerint Iger úgy vélte, hogy a helyzet “egyértelmű üzleti ügy”, és amennyiben “Chapek vezérigazgató akart lenni, akkor legyen ő a vezérigazgató”. Iger hallgatott a Disney jogászaival tartott megbeszélésen is, a CNBC tudósítása szerint “amatőr időpocsékolásként” élte meg ezeket a megbeszéléseket. Végül a Disney és Johansson ügynökei megegyeztek, nem került sor a perre, amiben Johansson 100M dollárt követelt magának, amiért a Marvel Studios anyacége, a Disney szerződésszegést követett el a streaming-bemutatóval.

Bob Iger nem említette meg Chapeket a búcsúztatóján

Iger saját partijára “vonakodva” meghívni Chapeket, de végül jelen volt a Disney új elnök-vezérigazgatója. Iger beszédében egyszerűen csak kifelejtette az új vezetőt, aki “láthatóan kellemetlenül” érezte magát emiatt, miközben éppen Igerrel szemben foglalt helyet. De Iger más kicsinyes dolgot is művelt még távozása után, például négyszemközt beszélgetett a Disney vezetőivel a visszavonulása után.

Még azután is, hogy Iger 2021 decemberében lemondott az ügyvezető elnöki posztról, Iger befolyása sziklaszilárd volt. Iger továbbra is beszélgetett a Disney jelenlegi és korábbi vezetőivel az utódjáról és a vállalat jövőjéről, akik közül néhányan kérték, hogy térjen vissza a vállalathoz – írja a CNBC. Emellett Iger állítólag találkozott Kristina Schake-kel, a Disney újonnan kinevezett kommunikációs vezetőjével is, amire a CNBC szerint Chapek úgy tekintett, mintha “az ellenséggel ülnél le egy asztalhoz”.

Chapek korábbi ötleteire nem nézett jó szemmel, amit viszont most Iger szeretne véghez vinni. Chapek felvázolta az ESPN kizárólag streaming változatát, amit akkor Iger ellenzett, most viszont helyesel. A hírek szerint a Disney partnereket keres ebben most. De másban sem egyeztek az érdekek, amelyet Iger tett, és amely ellentmond korábbi álláspontjának. Míg Iger állítólag azt szerette volna, hogy a Disney+ legyen a legolcsóbb streaming szolgáltatás a kínálatban, most Chapek nyomdokaiba lépve elkezdte megemelni az árat.

Iger 2026. júliusáig meghosszabbította szerződését a Disneyvel, és a CNBC szerint ezúttal tényleg a búcsújára készül. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy Iger kit választ utódjának – és hogy sikerül-e eladnia Hollywood legnagyobb stúdióját az Apple-nek, mert állítólag Iger a háttérben azon munkálkodik, hogy a szilíciumvölgy egyik legnagyobb techóriása felvásárolja a stúdiót.

Bob Iger
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Vaiana Moana
Filmek

Kiszemelték az élőszereplős Vaiana főszereplőjét

Az új változatban nem tér vissza Auli'i Cravahlo.

gravity falls Rejtélyek városkája
Sorozatok

Visszatérhet a Rejtélyek városkája

Lehet, hogy egyszer még eltölthetünk egy újabb nyarat Gravity Fallsban?