Főoldal Filmek Bob Iger visszatér a Disney vezérigazgatói posztjára, Bob Chapek távozik
FilmekBREAKING

Bob Iger visszatér a Disney vezérigazgatói posztjára, Bob Chapek távozik

Több megkérdőjelezhető döntése is volt Bob Chapeknek az elmúlt években.

461
Bob Iger

A Walt Disney Co. nagy és egészen váratlan vállalati átalakításon megy keresztül, mivel a jelenlegi vezérigazgató, Bob Chapek lemond posztjáról, és helyét elődje, Bob Iger veszi át. A hírt vasárnap hozta nyilvánosságra a Disney igazgatótanácsa. A változás azonnali hatállyal életbe lép, Iger visszatér a pozícióba. Iger 2020-ban mondott le, és az új szerződés értelmében a következő két évben vezeti majd a mikiegeres vállalatot.

“Köszönjük Bob Chapek hosszú pályafutása során a Disney-nek tett szolgálatait, beleértve a vállalat átnavigálását a világjárvány példátlan kihívásain” – mondta Susan Arnold, az igazgatótanács elnöke a közleményben. “Az igazgatótanács arra a következtetésre jutott, hogy mivel a Disney az iparág átalakulásának egyre összetettebb időszakába lép, Bob Iger egyedülállóan alkalmas arra, hogy átvezesse a vállalatot ezen a sorsfordító időszakon”.

Ez a hír alig néhány nappal azután érkezett, hogy Chapek értesítette a vállalat vezetőit a költségcsökkentő intézkedések újabb intézkedéseiről, beleértve az elbocsátásokat, a célzott munkaerő-felvétel befagyasztását és az utazások korlátozását. A Disney legutóbbi negyedéves eredményjelentése aggasztó jeleket mutatott a vállalat számára, többek között közel 1,5 milliárd dolláros veszteséget a streaming üzletágban, aminek köszönhetően a vállalat részvényeinek árfolyama kétéves mélypontra zuhantak.

“Teljesen tisztában vagyok vele, hogy ez sokuk és csapatuk számára nehéz folyamat lesz” – mondta Chapek korábban. “Nehéz és kényelmetlen döntéseket kell hoznunk. De éppen ez az, amit a vezetés megkövetel, és előre is köszönöm, hogy ebben a fontos időszakban felállnak. Vállalatunk 100 éves történelmünk során számos kihívást átvészelt, és nincs kétségem afelől, hogy elérjük céljainkat, és egy fürgébb, a holnap környezetéhez jobban alkalmazkodó vállalatot hozunk létre.”

Iger 2005 és 2020 között a The Walt Disney társ-vezérigazgatója volt. Hivatali ideje alatt hatalmas terjeszkedésbe kezdett a Disney, Iger felügyelte a Pixar, a Marvel, a Lucasfilm és a 21th Century Fos felvásárlását is, valamint a Disney+ streaming szolgáltatás elindítását. Chapek korábban a Parkok, Élmények és Termékek vezetője, valamint a Walt Disney Parks and Resorts elnöke volt, mielőtt 2020 februárjában vezérigazgatóvá léptették elő.

Chapek rövid hivatali idejét főként a világjárványokkal kapcsolatos kihívások és meglehetősen sok zűrzavar jellemezte, kezdve az Iger és Chapek közötti komoly összezördüléssel. Chapeket azét is támadtak, hogy bérvita alakult ki a Fekete Özvegy sztárja, Scarlett Johansson és a stúdió között, illetve a floridai “Ne mondd, hogy meleg” vitatott törvényjavaslatra adott első reakciója miatt is kritika érte.

“Rendkívül optimista vagyok ennek a nagyszerű vállalatnak a jövőjét illetően, és nagyon örülök, hogy az igazgatótanács felkért, hogy térjek vissza vezérigazgatóként” – mondta Iger a közleményben. “A Disney és páratlan márkái és franchise-programjai különleges helyet foglalnak el a világ oly sok emberének szívében – különösen az alkalmazottaink szívében, akiknek a vállalat és küldetése iránti elkötelezettsége inspirálóan hat. Mély megtiszteltetés számomra, hogy ismét felkértek ennek a figyelemre méltó csapatnak a vezetésére, amelynek egyértelmű küldetése a kreatív kiválóságra összpontosít, hogy generációkat inspiráljon páratlan, merész történetmeséléssel.”

Egyértelmű, hogy a Disney igazgatótanácsa szeretne visszatérni ahhoz a stabilitáshoz és növekedéshez, ami az előző korszakot jellemezte Iger vezetésével. A vállalatnak azonban továbbra is komoly gazdasági nehézségekkel és a streaming-piacon folyó éles versennyel kell szembenéznie, így nem tudni, hogy Iger második betöltött ideje is olyan sikeres lesz, mint a 2010-es évek voltak.

Bob Iger
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars: Skywalker kora
Filmek

George Lucas is ad tanácsokat a Star Wars: Új Jedi Rend rendezőjének

Rey az új Jedi Akadémia létrehozásán fáradozik majd.

Vaiana Moana
Filmek

Kiszemelték az élőszereplős Vaiana főszereplőjét

Az új változatban nem tér vissza Auli'i Cravahlo.