x
Close


Közelgő események

Filmek

A Fekete Özvegy Disney+-os bemutatója miatt Scarlett Johansson most perli a Disney-t

Scarlett Johansson gázsiját a box office teljesítménye alapján határozták meg.

A Fekete Özvegy Disney+-os bemutatója miatt Scarlett Johansson most perli a Disney-t
  • PublishedJuly 29, 2021

Egészen váratlan dolog történt: Scarlett Johansson beperelte korábbi munkaadóját, amiért szerződést szegtek a párhuzamos terjesztéssel a Fekete Özvegy-filmnél. A színésznő azzal perli a Disney-t, hogy a filmet napra pontosan mutatták be a mozikban és a Disney+ streamingszolgáltatón, ezzel pedig rengeteg pénztől elesett. Állítólag szerződésben biztosították a színésznőnek, hogy a filmeket kizárólag a mozikban fogják bemutatni.

A The Wall Street Journal robbantotta a hírt, miszerint Johansson fizetése nagy részét a mozis bevételek után kapja. Nem jött kapóra a Premier Access, mert így az online bemutatóból befolyt összeg teljes egészében a Disney zsebében marad. Miután a filmet a Disney+-on is bemutatták, bennfentes források szerint ezzel több mint 50 millió dollártól esett el Johansson.

A Disney szándékosan indukálta a Marvel szerződésszegését, indokolatlanul megakadályozza Ms. Johanssont attól, hogy felismerje a Marvellel kötött megállapodásból származó alku teljes juttatását.

Johansson panaszában az áll, hogy képviselői megpróbálták újratárgyalni a Fekete Özvegy-filmre vonatkozó pontokat, miután kiderült, hogy a filmet Premier Access filmként is bemutatják majd a Disney+ streamingszolgáltatón egy napon a mozis premierrel. A forrás azt állítja, hogy a Marvel és a Disney nem reagált ezekre a megkeresésekre. Állítólag a színésznő már a pandémia előtt aggodalmát fejezte ki a Premier Access cím miatt, és Johansson biztosítékot kért arra, hogy a film hagyományos mozis bemutatót kapjon.

Fekete Özvegy

Egy levélváltásban a Marvel vezető jogtanácsadója, Dave Galluzzi azt válaszolta Johansson képviselőjének, hogy le kell ülni átbeszélni a szerződést abban az esetben, ha változik a terv a szerződésben foglaltakhoz képest, mivel a szerződés szerint nagyon nagy részben azután kap fizetést Johansson, hogy mennyit hoz a mozik kasszáinál.

Johansson ügye nem új, emlékezzünk csak vissza a WarnerMedia tavalyi bejelentésére, amikor előálltak a hibrid-modellel. A stúdiónak újra kellett tárgyalni a szerződéseket a színészekkel és rendezőkkel, és több mint 200 millió dollárt fizetett ki az érintett feleknek az HBO Max streamingszolgáltató bemutatói után. Sok esetben itt a box office alapján határozták meg a főszereplők fizetését, és ez nem tetszett sok színésznek, köztük például Gal Gadotnak a Wonder Woman 1984 főszereplőjének.

A Fekete Özvegy nagyon jól nyitott a jegypénztáraknál a mozikban, hozzávetően 80M dollárral kezdett Amerikában a mozikban, és a Disney bevallása szerint azon a hétvégén még további 60M dollárt forgalmaztak belőle a Premier Access után. A második hétre azonban óriásit esett a kereslet, ami részben annak köszönhető, hogy a filmet online is megtekinthető.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.