x
Close


Közelgő események

Filmek

Az Avatar: A víz útja HFR-technológiája miatt sorra romlanak el a vetítőgépek Japánban

A magas képkockasebességgel sok projektor nem bírt Japánban, elfüstöltek.

Az Avatar: A víz útja HFR-technológiája miatt sorra romlanak el a vetítőgépek Japánban
  • Publisheddecember 25, 2022

James Cameron Avatar-folytatása, az Avatar: A víz útja a jelek szerint annyira korszerű, hogy Japánban néhány vetítőgép elfüstölt. A várva várt film jól kezdett globálisan – és közel jár az egymilliárd dollárhoz -, de Japán kivételt képez. A szigetországban az Avatar folytatását egy The First Slam Dunk című anime kosárlabdafilm legyőzte. A nagyobb hír azonban az, hogy Cameron új filmje annyira fejlett technológiát használ, amivel megfektették a japán vetítőgépeket.

Egy hír szerint a hibák pontos oka egyelőre nem tisztázott, és csak egy nagoyai mozi tudta megoldani a problémát azzal, hogy a film 48 fps nagy képkockasebességű lejátszását (HFR) a szabványosabb 24 képkocka/másodpercesre csökkentette. A vetítőgépek hibáját feltételezhetően a HFR okozza, nem bírnak a magasabb képkockasebességgel. A Bloomberg beszámolója szerint a Walt Disney filmje korábban Japánban is technikai nehézségekkel küzdött a nyitóhétvégén.

A helyi rajongók a közösségi médiában arról számoltak be, hogy senki nem tájékoztatta őket a változtatásról és a problémával, akkor szembesültek vele, amikor jegyet váltottak Pandora legújabb utazására. Az egyik mozi felére csökkentette a képkockát, hogy le tudják vetíteni az Avatar 2. részét, így viszont sokan csalódottan távoztak, mivel ezzel elvették a folytatás igazi varázsát: a lélegzetelállító látványt. A mozinézők beszámolói alapján több színházlánc átvette a “javítást” a hibára, nevezetesen a Toho Col, a Tokyu Corp, a United Cinemas Co. stb. is szerepeltek a listán.

Az új Avatar-film a legmodernebb vizuális effekteket és technológiákat használja, ami a történelem egyik legdrágább hollywoodi projektjének számít. A film nagy képkockasebességű 3D formátumot használ, és nagyon gyors adatfeldolgozást igényel. A jelek szerint ezzel nem tudnak megbirkózni a japán vetítőgépek, és sorra mondják fel a szolgálatot. A HFR 3D mellett szerencsére a filmet más formátumban is bemutatták, mint például 2D 48fps és a hagyományos 24 fps képkocka sebességgel.

Az AC Okada IMAX mozi tweetelt, ami lefordítva így hangzik: “Ami az Avatar: A víz útja pénteken (december 16-án) bemutatásra kerülő IMAX változatának vetítését illeti, eredetileg a nagy képkockasebességű (48 fps) változatban terveztük vetíteni, de különböző körülmények miatt a normál képkockasebességű változatát fogjuk vetíteni. Örömmel jelentjük be, hogy a 24 fps-es változatot vetítjük”. Hasonló tweetek és bejelentések érkeztek más színházaktól is.

Hogy mit jelent pontosan a HFR 3D, és mit kell tudni erről a csúcstechnológiáról, egy korábbi cikkünkben hosszasan ecseteltük.

Avatar: A víz útja
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.