Főoldal Filmek Az Avatar: A víz útja HFR-technológiája miatt sorra romlanak el a vetítőgépek Japánban
Filmek

Az Avatar: A víz útja HFR-technológiája miatt sorra romlanak el a vetítőgépek Japánban

A magas képkockasebességgel sok projektor nem bírt Japánban, elfüstöltek.

161
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

James Cameron Avatar-folytatása, az Avatar: A víz útja a jelek szerint annyira korszerű, hogy Japánban néhány vetítőgép elfüstölt. A várva várt film jól kezdett globálisan – és közel jár az egymilliárd dollárhoz -, de Japán kivételt képez. A szigetországban az Avatar folytatását egy The First Slam Dunk című anime kosárlabdafilm legyőzte. A nagyobb hír azonban az, hogy Cameron új filmje annyira fejlett technológiát használ, amivel megfektették a japán vetítőgépeket.

Egy hír szerint a hibák pontos oka egyelőre nem tisztázott, és csak egy nagoyai mozi tudta megoldani a problémát azzal, hogy a film 48 fps nagy képkockasebességű lejátszását (HFR) a szabványosabb 24 képkocka/másodpercesre csökkentette. A vetítőgépek hibáját feltételezhetően a HFR okozza, nem bírnak a magasabb képkockasebességgel. A Bloomberg beszámolója szerint a Walt Disney filmje korábban Japánban is technikai nehézségekkel küzdött a nyitóhétvégén.

A helyi rajongók a közösségi médiában arról számoltak be, hogy senki nem tájékoztatta őket a változtatásról és a problémával, akkor szembesültek vele, amikor jegyet váltottak Pandora legújabb utazására. Az egyik mozi felére csökkentette a képkockát, hogy le tudják vetíteni az Avatar 2. részét, így viszont sokan csalódottan távoztak, mivel ezzel elvették a folytatás igazi varázsát: a lélegzetelállító látványt. A mozinézők beszámolói alapján több színházlánc átvette a “javítást” a hibára, nevezetesen a Toho Col, a Tokyu Corp, a United Cinemas Co. stb. is szerepeltek a listán.

Az új Avatar-film a legmodernebb vizuális effekteket és technológiákat használja, ami a történelem egyik legdrágább hollywoodi projektjének számít. A film nagy képkockasebességű 3D formátumot használ, és nagyon gyors adatfeldolgozást igényel. A jelek szerint ezzel nem tudnak megbirkózni a japán vetítőgépek, és sorra mondják fel a szolgálatot. A HFR 3D mellett szerencsére a filmet más formátumban is bemutatták, mint például 2D 48fps és a hagyományos 24 fps képkocka sebességgel.

Az AC Okada IMAX mozi tweetelt, ami lefordítva így hangzik: “Ami az Avatar: A víz útja pénteken (december 16-án) bemutatásra kerülő IMAX változatának vetítését illeti, eredetileg a nagy képkockasebességű (48 fps) változatban terveztük vetíteni, de különböző körülmények miatt a normál képkockasebességű változatát fogjuk vetíteni. Örömmel jelentjük be, hogy a 24 fps-es változatot vetítjük”. Hasonló tweetek és bejelentések érkeztek más színházaktól is.

Hogy mit jelent pontosan a HFR 3D, és mit kell tudni erről a csúcstechnológiáról, egy korábbi cikkünkben hosszasan ecseteltük.

Avatar: A víz útja

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Az Avatar 3. “hektikus” utómunkálatairól és a tervezett megjelenési dátumról beszélt James Cameron

Kőkeményen dolgoznak az Avatar 3. részén, hogy tartani tudják a megjelenési időpontot.

Terminátor 2. – Az ítélet napja
Kritikák

Terminátor 2. – Az ítélet napja visszatekintő

Remek kezdés, pazar folytatás. Általában ez volt jellemző a régi franchise-okra, és...

Terminátor - A halálosztó
Kritikák

Terminátor – A halálosztó visszatekintő

Visszatekintettünk, hogy milyen is volt az első Terminátor-film.