Főoldal Filmek Milyen különbségeket fedezhetünk fel a na’vik Omatikaya és Metkayina klánjai között?
Filmek

Milyen különbségeket fedezhetünk fel a na’vik Omatikaya és Metkayina klánjai között?

Az Avatar: A víz útja a na'vik egy új klánját mutatta be - a Metkayina-t -, akik a vízben élnek, és jelentősen különböznek az Omatikaya-tól.

596
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Az Avatar: A víz útja bemutatta a na’vik egy új alfaját, a Metkayinákat. Miközben a 2009-es első film teljes egészében az erdőben játszódott, addig a folytatás többnyire a vízben, így a Metkayináknak alkalmazkodniuk kellett a vízi körülményekhez. Már első pillantásra is sok különbséget fedezhetünk fel a Metkayina és az Omatikaya között, legyen szó bőrszínről vagy biológiai különbségről.

Az Avatar: A víz útja Jake Sully és családja történetét meséli tovább, akik elmenekülnek otthonukból, amikor az RDA katonái, köztük Quaritch ezredes reinkarnálódott avatarja visszatér Pandorára. Sullyék Omatikaya klánnál kapnak menedéket, a na’vik egy csoportjánál, akik Pandora hatalmas óceánjai köré építették társadalmukat. Bár az Omatikaya kezdetben összeütközésbe kerül a Metkayinákkal, Jake Sully és családja végül megtanulnak harmóniában élni a tengerlakó na’vikkal.

A bőrszín

Avatar: A víz útja

A Metkayina na’vik legszembetűnőbb különbsége, hogy bőrük zöldes színű. Míg az Omatikayák bőre élénk kék, addig a Metkayinák zöldes bőrüknek köszönhetően jobban beleolvadnak a tengeri környezetbe. Lényegében a bőrük teal zöld árnyalata lehetővé teszi számukra, hogy tökéletesen beleolvadjanak Pandora zöldeskék óceánjaiba. A biológiai ok mellett gyakorlati oka is van annak, hogy az Avatar: A víz útja miért változtatta meg a Metkayina bőrszínét. A zöldes színű bőrnek köszönhetően a nézők jobban meg tudják különböztetni a klánokat a képernyőn.

A karúszók

Avatar: A víz útja

A Metkayina na’vik másik nagy különbsége a megvastagodott, lapátszerű kar. A közelebbi képeken jól látható, hogy a klán karjai mennyivel vastagabbak, szinte evezőként használják a karjukat a vízben, így pedig gyorsabban tudnak úszni, és a manőverezés is egyszerűbb a vízben. A film egyik mondanivalója az elfogadás, hiszen a Metkayinák végig gúnyt űznek Sully gyerekeiből, amiért vékonyabb karjaik vannak és öt ujjuk, míg a helyi őslakosoknak csak négy van.

A farok

metkayina tails.jpg?q=50&fit=crop&w=1500&dpr=1

A karjaik mellett a Metkayináknak sokkal nagyobb a farkuk is, mint az Omatikayáknak. Néhány képen jól látható, hogy az Omatikayák vékony, nyúlékony farkukkal szemben a Metkayinának vastagabb és a végén pedig ellaposodik a farkuk. A vízben a farkukat kormánylapátként használják irányváltásra vagy evezésre.

A szemhéjak

Ez az apró részlet valószínűleg sokak figyelmét elkerülte, de egy újabb remek példa arra, hogy James Cameron és a készítők mennyire aprólékosan építették fel Pandora világát. Talán a legkifinomultabb különbség a Metkayina és az Omatikaya között a szemhéjak. Bár a Metkayinák rendelkeznek szemhéjjal, a fő szemhéjuk alatt egy második szemhéjpár is megfigyelhető. Ezek a szemhéjak áttetszőek, és amolyan szemüvegként használják őket a víz alatt. Az áttetsző szemhéjra számos tengeri állatnál láttunk példát a való életben, köztük a makrélánál.

A haj

Avatar: A víz útja

A na’vik egyik legjellegzetesebb tulajdonsága a hajuk, az Omatikayák jellemzően hosszú, fekete fonatban hordják vastag haját. Bár a Metkayináknak is fekete hajuk van, az ő hajuk sokkal vékonyabb, mint az erdőben élő na’viké. A bőrszín mellett az új frizurával könnyebb megkülönbözteti az új klánt, de biológiai oka is lehet ennek. A természetben több faj felborzolja a szőrét, hogy nagyobbnak és veszélyesebbnek tűnjön a ragadozók szemében. Ez akár a na’vik túlélési ösztöne is lehet, mert ezzel elriasztják ellenségeiket az óceánokban.

A fülek

Avatar 2 Metkayina Chief.jpg?q=50&fit=crop&w=1500&dpr=1

Egy másik apró különbség az Omatikaya és a Metkayina között, hogy a Metkayináknak kisebb fülük van. A filmből nem derült ki, hogy erre miért volt szükség, de valószínűleg alkalmazkodtak a víz alatti élethez, áramvonalasabb legyen a testük. A hang nem játszik olyan fontos szerepet a Metkayináknál, mint az Omatikayáknál, akik az erdőben élnek, s akár az életük is múlhat azon, hogy hang alapján időben felismerjék a ragadozót és a rájuk leső veszélyt.

A melkas és a has

metkayina stomachs.jpg?q=50&fit=crop&w=1500&dpr=1

Egy utolsó különbség a két na’vi klán között, hogy a Metkayinák mellkasa szélesebb, ugyanakkor vékonyabb a hasuk. Mivel a Metkayinák sem tudnak a víz alatt lélegezni, ezért a testük alkalmazkodott a víz alatti élethez, és hosszabb ideig tudnak a víz alatt maradni. Az elmélet szerint a Metkayinák nagyobb mellkasa miatt nagyobb tüdejük van. Ez azt is megmagyarázza, hogy egy levegővétellel miért tudnak olyan sokáig a víz alatt maradni.

Az Avatar: A víz útja már mozikban, a film spoilermentes kritikájából pedig azt is megtudhatjátok, hogy megérte-e 13 évet várni egy folytatásra.

Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Kiderült, mikortól streamelhető az Avatar: A víz útja a Disney+-on és a megújult HBO Maxen

Néhány hét, és két nagy streamingszolgáltató kínálatában is elérhető lesz az Avatar:...

Avatar: A víz útja
FilmekBREAKING

Kiderült, hogy az Avatar: A víz útja mikor fog megjelenni digitális formátumban

Már csak néhány hét, és otthon a tévé képernyőjén is nézhető lesz...