Főoldal Játékok Xbox A Microsoft felhagy az Xbox-játékok exkluzivitásával?
Xbox

A Microsoft felhagy az Xbox-játékok exkluzivitásával?

A pletykák szerint a Starfield és az Indiana Jones and the Great Circle is jön PS5-re.

232

Több megbízható forrásból származó pletyka röppent fel a napokban, miszerint a Microsoft stratégiát válthat az Xbox-játékok konzolexkluzivitásában. A hírek szerint a tavalyi Starfield és az idei nagy várományos Indiana Jones and the Great Circle is megjelenhet PlayStation 5-re. Ezzel az Xbox végérvényesen is elveszítheti exkluzivitását.

Február 1-jén kezdték megszellőztetni a közösségi médiában, hogy az Xbox-exkluzív Hi-Fi Rush játék megjelenhet PlayStationre és Nintendo Switchre is. Ugyanezt kezdték pletykálni a Sea of Thieves szintén Xbox és PC exkluzív játékukról. A sajtóban ezután elkezdték pedzegetni és elemezni a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella és a vállalat gazdasági igazgatója, Tim Stuart nyilatkozatait. A Microsoft vezetőinek kommentjei arról árulkodnak, hogy komolyabb stratégiai váltás következhet az Xboxnál, miután tavaly felvásárolták az Activision Blizzardot. Phil Spencer, az Xbox vezetője, azonban korábban tagadta ezeket.

A legújabb pletykák mégsem ezt igazolják. Február 4-én szivárogtatta ki a hírt az XboxEra portálja, hogy az Xbox alá tartozó Bethesda tavalyi játéka, a Starfield hamarosan megjelenhet PlayStation 5-ön is. A pletyka szerint erre várhatóan a Shattered Space kiegészítő megjelenése után kerülhet sor. A Bethesda Game Studios nyitott világú űrutazós szerepjátéka tavaly jelent meg Xbox Series X/S konzolokra, PC-re és a megjelenés napján bekerült az Xbox Game Pass szolgáltatásába is. A játék jó kritikákat kapott, annak ellenére, hogy sok hibája volt, ám egy sikeres cím lett, hiszen a megjelenés utáni hetekben elérte a 10 millió összjátékos számát, amellyel a Bethesda legsikeresebb nyitányát produkálta. Az év végére már 13 millió példány kelt el belőle.

Starfield
Forrás: Bethesda Softworks

De itt nem ért véget a szivárogtatás. Ugyanezen a napon jelent meg a pletyka a The Verge oldalán. A cikk szerzője, Tom Warren iparági bennfentes szerint megbízható forrásokból értesülve tudta meg, hogy az idei év nagy Xbox-exkluzívja, az Indiana Jones and the Great Circle is valamikor megjelenhet PS5-ön. A játékot idén januárban mutatta be a Microsoft, a Bethesda Softworks alá tartozó MachineGames dolgozik rajta és idén érkezik PC-re és Xbox Series X/S-re. Hivatalosan nem közöltek megjelenési dátumot, de Warren szerint decemberre időzíthetik és a PS5 megjelenés valamivel ezután várható.

Éles váltás lenne ez a Microsofttól, ha innentől kezdve a legnagyobb Xbox-exkluzívok elérhetővé válnának a konkurens PlayStation és Nintendo konzolokon. A Microsoft számos külön megállapodást kötött már a Sonyval és a Nintendóval tavaly, hogy biztosítsák a Call of Duty elérését PlayStationön és Nintendo Switchen is. A tavalyi perek során szóba került, hogy az Indiana Jones and the Great Circle eredetileg multiplaform címnek készült, ahogy a Starfield is, csak később vált Xbox-exkluzívvá. Nehéz megmondani, hogy mi lesz az Xbox-exkluzívok sorsa, amelyről egyelőre éles viták folynak a vállalaton belül is. Már az Xbox One generációban megváltozott a vállalat stratégiája, miután elkezdték PC-re is kiadni a játékokat, illetve előtérbe került a Game Pass szolgáltatása. Az Xbox Series eladások tavaly mélypontra jutottak, miközben a PlayStation 5 elérte az 50 millió eladott konzolt. Azonban a fentieket sem a Microsoft, sem az Xbox nem erősítette meg hivatalosan, így kezeljük pletykaként, nagy fenntartásokkal.

Indiana Jones and the Great Circle
Forrás: Bethesda Softworks
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

3 Hozzászólások

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.

Xbox Games
Xbox

[Hivatalos] Xbox játékok érkeznek PlayStationre és Nintendo Switch-re

Négy megnem nevezett Xbox-játék érkezik a rivális konzolokra.