Főoldal BREAKING A Microsoft véglegesítette az Activision Blizzard felvásárlását
BREAKINGJátékok

A Microsoft véglegesítette az Activision Blizzard felvásárlását

A brit versenyhivatal jóváhagyta az ügyletet, az Activision Blizzard King mostantól az Xboxhoz tartozik.

538
Microsoft Xbox Activision Blizzard

Október 13-án közölte a brit versenyhivatal (Competition & Markets Authority, CMA), hogy tisztázták az üzlet jogi hátterét a Microsofttal és engedélyezik nekik az Activision Blizzard King felvásárlását. A CMA még korábban blokkolta az ügyletet, mert aggályok merültek fel a felhőalapú játékstreaming piaci érdekeivel kapcsolatban. A Microsoft még augusztusban ajánlott engedményeket, amely nyomán átengedték a Ubisoftnak a felhőalapú játékjogokat az Egyesült Királyságban. Ezzel az utolsó akadály is elhárult, hogy a redmondi vállalat megvegye az Activision Blizzardot.

Még 2022 januárjában jelentette be a Microsoft, hogy rekordméretű 68,7 milliárd dollárért megvásárolnák az Activision Blizzard játékkiadót. Az ügylet jócskán elhúzódott, hiszen több országban is akadályokba ütközött. A Microsoftnak külön megállapodást kellett kötnie az Európai Unióval, majd 2023 júliusában az amerikai versenyhivatal (Federal Trade Commission, FTC) is blokkolta az ügyletet. A felek ezt jogi útra terelték és a Microsoft vs. FTC néven elhíresült perben végül az előbbi került ki győztesen. A per során megannyi információt, iparági titok napvilágra került, nem csak a Microsoft, hanem a PlayStation vagy a Nintendo háza tájáról is.

Az FTC még megpróbált fellebbezni az amerikai szövetségi bíróságon, de ezt elutasították. A Microsoftnak ezután már csak a CMA-val kellett megegyeznie, amely a mai nappal lezárult. A Microsoft ráadásul még az október 18-ai határidő előtt megkötötte az üzletet az Activisionnel, amelyet korábban a The Verge is pletykált. A hírt már üdvözölte Brad Smith, a Microsoft elnöke és Phil Spencer is, az Xbox Game Studios vezérigazgatója is.

Bobby Kotick, az Acitivision vezérigazgatója a következő emailt küldte ki a cég alkalmazottainak.

Most már rendelkezünk a lezáráshoz szükséges összes hatósági jóváhagyással, és alig várjuk, hogy még több játékosnak szerezzünk örömet és kapcsolatot a világ minden táján. Izgatottan várjuk a Microsofttal közös következő fejezetünket, és a végtelen lehetőségeket, amelyeket ez az Ön és játékosaink számára teremt.

Bobby Kotick

A bejelentéshez egy nagyon hangulatos előzetest is közzé tettek az Xbox közösségi oldalain, amelyben tárt karokkal köszöntik az Activision Blizzard King játékait az Xbox családban. A Microsoft ezzel óriási piaci előnyre tesz szert a videójáték és a konzolpiacon is. Az Xbox belső fejlesztésű stúdióinak száma gyakorlatilag megduplázódik. Az Activision Blizzard King olyan megkerülhetetlen videójátékkal bővíti az Xbox palettáját, mint a Call of Duty, a World of Warcraft, a Diablo, a StarCraft, az Overwatch, a Crash Bandicoot, a Guitar Hero, a Tony Hawk’s Pro Skater vagy a Candy Crush. Nem csak a PC vagy Xbox terén, hanem a mobiljátékokban is komolyan gyarapodik a Microsoft ezzel. Korábban már élesen bírálták az ügyletet, főként a konkurens Sony, hogy a Microsoft ezzel kulcsfontosságú játékokat tehet exkluzívvá a konzolján és ezeket elérhető teszi az Game Pass előfizetéses szolgáltatásában is. A Microsoft emiatt külön megállapodást kötött a Sonyval, hogy még tíz évig biztosítva legyenek a Call of Duty játékok PlayStationre, továbbá kiadják a multiplayert Nintendo Switchre is. Gyakorlatilag nem hogy kevesebb, de több platformon lesznek elérhetők az Activision Blizzard játékai és a rendkívül kedvező árú Game Passba is bekerülnek 2024 folyamán.

Xbox Activision Blizzard
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Call of Duty: Black Ops 6
Játékok

Nem, nem lesz 310 GB a Call of Duty: Black Ops 6 mérete

Az Activision tisztázta az új Call of Duty fájlméretéről szóló pletykákat.

Indiana Jones and the Great Circle
Játékok

Izgalmas előzetest kapott az Indiana Jones and the Great Circle

Indy a Himaláján csap össze a nácikkal ezúttal.