Főoldal BREAKING A Microsoft eladja az Activision felhőalapú streaming-jogait a Ubisoftnak
BREAKINGJátékok

A Microsoft eladja az Activision felhőalapú streaming-jogait a Ubisoftnak

A Microsoft reméli, hogy ezzel a brit versenyhivatal jóváhagyja nekik az Activision Blizzard felvásárlását.

63
Ubisoft+ Microsoft

Júliusban sokat hallottunk a Microsoft és az Activision Blizzard ügyletéről. Miután az amerikai versenyhivatal (Federal Trade Commission, FTC) elvesztette a pert a szövetségi bíróságon és a fellebbezésüket is elutasították, a Microsoft sokkal közelebb került ahhoz, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolják az Activision Blizzardot. Azonban július 18-án lejárt a szerződéskötésük határideje, amelyet közösen meghosszabbítottak október 18-ig. A hosszabbítás azért volt szükséges, mert a brit versenyhivatal (Competition and Markets Authority, CMA) még tavasszal blokkolta az ügyletet.

A Microsoft újrakezdte a tárgyalásokat a CMA-val, amelynek nyomán nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságban eladják az Activision Blizzard játékainak felhőalapú streaming-jogait. A szerencsés nyertes pedig nem más, mint a francia Ubisoft, akik augusztus 22-én hivatalosan is bejelentették, hogy megállapodtak a Microsofttal. Brad Smith, a Microsoft elnöke a következőket mondta a hírrel kapcsolatban:

Az Activision Blizzard játékainak felhőalapú streaming-jogaiért a Ubisoft egyszeri kifizetéssel és egy piaci alapú nagykereskedelmi árképzési mechanizmuson keresztül kompenzálja a Microsoftot, beleértve egy olyan opciót, amely támogatja a használaton alapuló árképzést. Ez lehetőséget ad az Ubisoftnak arra is, hogy az Activision Blizzard játékai nem Windows operációs rendszereket futtató felhőalapú játékszolgáltatások számára is elérhetővé váljanak.

Brad Smith

A Ubisoft beleteszi az Activision Blizzard játékait a Ubisoft+ nevű előfizetéses szolgáltatásába. Az előfizetők képesek lesznek streamelni az Activision játékokat PC-n, Xbox konzolokon és Amazon Lunán is, a PlayStation játékosok pedig a Ubisoft+ Classics előfizetői csomaggal. A megállapodás előnyös mindenki számára, hiszen a Ubisoft beléphet a felhőalapú játékstreaming piacára, a Microsoft pedig képes lesz végre megállapodni a CMA-val. A brit versenyhivatal azonban hozzátette, hogy „a Ubisoftnak lehetősége lesz arra is, hogy díj ellenében megkövetelje a Microsofttól az Activision címeinek a Windowstól eltérő operációs rendszerekre, például Linuxra történő adaptálását, ha úgy dönt, hogy az Activision címeinek felhőalapú streaming-jogait nem Windows operációs rendszert futtató felhőalapú játékszolgáltatásra használja vagy licenceli ki.”

A Microsoft korábban nagyon hasonló megállapodást kötött az Európai Unióval, amelynek nyomán az uniós országok fogyasztói számára ingyenes licenct biztosítanak, így bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatáson keresztül streameljék az Activision Blizzard játékait jelenlegi és jövőbeli platformokon. A CMA-val ehhez hasonló de egyedi megállapodást kötöttek, amelybe egy harmadik fél, a Ubisoft bevonása hozhatta meg az áttörést.

A Ubisofttal kötött megállapodást úgy alakítottuk ki, hogy a Microsoft továbbra is megszerezze a szükséges jogokat ahhoz, hogy teljes mértékben eleget tegyen az Európai Bizottsággal szemben vállalt jogi kötelezettségeinek, valamint a többi felhőalapú játékstreaming-szolgáltatóval – köztük az Nvidia, a Boosteroid, az Ubitus és az Nware – szemben fennálló szerződéses kötelezettségeinek. – tette hozzá Brad Smith.

A CMA az elkövetkező hetekben értékelni fogja az átdolgozott megállapodást és október 18-ig meghozzák a döntést. Hozzá tették, hogy ez még nem jelent zöld utat az Activision Blizzard felvásárlására, átértékelik, hogy a módosítás milyen hatással lesz a versenyre és a piaci viszonyokra az Egyesült Királyságban.

Microsoft Xbox Activision Blizzard

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Assassin's Creed Mirage
Játékok

Assassin’s Creed Mirage teszt

Az orgyilkos széria legújabb része visszanyúlt az alapokhoz.

Blizzard Odyssey
Játékok

Új túlélős játékon dolgozik a Blizzard?

A legújabb pletykák szerint 2027-ben érkezhet a Blizzard új túlélős játéka.

EA Sports FC 24
Játékok

Kevesebb fogyott az új EA Sports FC-ből, mint tavaly a FIFA 23-ból

Az EA Sports FC 24 a brit eladási listákon a második helyre...

Tom Clancy
Játékok

Tom Clancy munkássága és szórakoztatóipari öröksége – 1. rész: a kezdetek és a hőskorszak

A Tom Clancy, mint a videójáték-ipar egyik meghatározó szereplője.