Főoldal Játékok Nyár végéig elhúzódhat a Microsoft és az Activision Blizzard szerződéskötése
Játékok

Nyár végéig elhúzódhat a Microsoft és az Activision Blizzard szerződéskötése

A pletykák szerint augusztus 29-ig tolják ki az ügylet határidejét, a Microsoftnak addig meg kell állapodnia a brit versenyhivatallal.

326
Microsoft Xbox Activision Blizzard

Július 18-án járt le a Microsoft és az Activision Blizzard szerződéskötésének határideje. A felek még 2022 januárjában állapodtak meg a 68,7 milliárd dolláros akvizícióról, amely azóta húzódik. Már 40 országban jóváhagyták, de az amerikai (Federal Trade Commission, FTC) és a brit versenyhivatal (Competition and Markets Authority, CMA) korábban blokkolták az ügyletet. Az FTC egészen a bíróságig elvitte az ügyet, amelyről sokat hallottunk az elmúlt hetekben. A szövetségi bíróság végül a Microsoftnak adott igazat és elutasította az FTC fellebbezését is.

A redmondi vállalatnak azonban a CMA-val is meg kell egyeznie. A brit versenyhivatal még áprilisban blokkolta az ügyletet, a Microsoft pedig nemrég bejelentette, hogy készek ismét leülni tárgyalni. A CMA leginkább a felhőalapú játékstreaming piac miatt fejezte ki aggályait. A Microsoft pedig úgy tűnik kész lemondani a felhőalapú licenc jogokról és átadni a helyi brit szolgáltatóknak, hogy egyességre jussanak a CMA-val.

Ehhez azonban több idő kell. A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint a CMA miatt kifogják tolni a július 18-ai határidőt augusztus 29-re. A Microsoft és az Activision nem állnak el a szerződéstől, viszont a Microsoft sem szeretné újra tárgyalni a feltételeket és kifizetni a 3 milliárd dolláros kártérítést az Activisionnek.

A Reuters szintén megerősítette a hírt. A cikk szerint a Microsoft, az Activision és a CMA együttesen kérték az ügylet felfüggesztését két hónapra, miután a CMA megvizsgálta a Microsoft által javasolt módosított üzletet. A Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszék (Competition Appeal Tribunal, CAT) július 17-én úgy döntött, hogy a Microsoft fellebbezésének teljes tárgyalását, amely július 28-án kezdődött volna, el kell halasztani.

Marcus Smith bíró kijelentette, hogy hajlandó elhalasztani a jövő heti tárgyalást, ha a CMA ismerteti, hogy miért véli úgy, hogy a körülményekben lényeges változás állt be, vagy mi az az ok, amely indokolja a halasztási kérelmet. A bíró azt is kérte, hogy a CMA ismertesse az új konzultációs folyamatot, „hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogyan fog ez működni”.

A Microsoft és az Activision ezzel kapott némi időt, hogy tisztázzák az ügylet legalitását a brit versenyjogi törvényszék előtt is. Akárhogy is, az akvizíció már szinte biztosan létrejön, csak valószínűleg másfél hónappal eltolódik. Eközben már mindkét fél készül az egyesülésre. A Sony és a Microsoft tíz évre szóló különmegállapodást kötött arról, hogy a Call of Duty ezután is biztosítva legyen PlayStationön. Nemrég kiszivárgott, hogy a Microsoft kivezeti hamarosan az Xbox Live Gold csomagot és beintegrálják az Xbox Game Passba egy olcsóbb Core csomagként szeptember 1-től. Az Activision pedig eközben kijavította az összes korábbi Call of Duty játék online szervereit egészen az Xbox 360-as verzióig, így hirtelen ezeknek a régi játékoknak megnőttek az eladásai az Xbox Storeban.

Call of Duty Modern Warfare II
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

S.T.A.L.K.E.R. 2
BREAKINGXbox

Csúszik a S.T.A.L.K.E.R. 2 megjelenése

Két hónappal később térhetünk vissza a Zónába.

Game Pass Ultimate
Xbox

A Microsoftnak a bíróságon kell felelnie az emelt Game Pass árakért

Az amerikai versenyhivatal ezúttal az új Game Pass ára miatt perelt.