Főoldal Játékok Törökország feltétel nélkül jóváhagyta az Activision Blizzard felvásárlását
Játékok

Törökország feltétel nélkül jóváhagyta az Activision Blizzard felvásárlását

Már 40 országban jóváhagyták a Microsoftnak a felvásárlást, a brit versenyhital döntésére várunk még.

229
Törökország Microsoft Activision Blizzard

Július 13-án közölte Frank X. Shaw, a Microsoft kommunikációs vezetője, hogy Törökország feltétel nélkül engedélyezte az Activision Blizzard felvásárlását a redmondi vállalatnak. Lulu Cheng Meservey, az Activision Blizzard kereskedelmi vezetője szerint a török versenyhivatal, a Rekabet Kurumu feltétel nélkül támogatta a felvásárlást.

Ezzel már a világ 40 országában engedélyezték az akvizíciót. Köztük olyanok, mint az Európai Unió 27 tagállama, Japán, Kína, Szaúd-Arábia, Brazília, Szerbia, Chile, Dél-Afrika, Dél-Korea és Ukrajna is. Ausztrália, Új-Zéland és Kanada korábban aggályaikat fejezték ki az ügylettel kapcsolatban, de hivatalosan egyikük sem blokkolta azt.

Egyedül az Egyesült Királyságban zajlik még pereskedés. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) az elmúlt hónapban próbálta meg jogi útra terelni az ügyet, amely FTC vs Microsoft néven híresült el. A bíróság végül a Microsoftnak adott igazat és elutasították az FTC fellebbezését is. Ezzel az Egyesült Államokban kénytelenek lesznek jóváhagyni az ügyletet.

A brit Verseny- és Piacfelügyelet (Competition and Markets Authority, CMA) már április óta blokkolja a felvásárlást. Az utóbbi napokban kiszivárgott hírek szerint a Microsoft megajánlotta a hatóságnak, hogy átadják a felhőalapú streaming licencjogokat az Egyesült Királyságban a helyi szolgáltatóknak, így nem szűkítenék a piacot. A CMA korábban aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben az Activision Blizzard a Microsofthoz kerülne, az előnytelen lenne a brit játék streaming piacra nézve. Hasonló aggályai voltak az EU-nak is, de velük külön megállapodást kötött a Microsoft.

Már csak napok választanak el minket attól, hogy végre lezáruljon az ügy, a szerződéskötés határideje július 18-a, eddig kéne meghoznia a döntést a CMA-nak. A Sony és a Microsoft eközben megállapodást kötött arról, hogy a Call of Duty az elkövetkezendő tíz évben is elérhető legyen PlayStationön.

Microsoft Xbox Activision Blizzard
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.