Főoldal Játékok Az FTC megfellebbezi a bíróság döntését, hogy akadályozzák az Activision Blizzard felvásárlását
JátékokBREAKING

Az FTC megfellebbezi a bíróság döntését, hogy akadályozzák az Activision Blizzard felvásárlását

Az Egyesült Államok versenyhivatala nem ért egyet a szövetségi bíróság döntésével, akik engedélyezték a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását.

93
FTC vs Microsoft Activision Blizzard

Július 12-én az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) jelezte, hogy megfellebbezik a szövetségi bíróság döntését. Az FTC nem ért egyet Corley bíró ítéletével, aki elutasította az FTC előzetes rendelkezési kérelmét, igazat adott a Microsoftnak és engedélyezte nekik az Activision Blizzard felvásárlását. A teljes fellebbezést a Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bírósághoz fogják benyújtani.

Hetek óta tart az FTC és a Microsoft harca a bíróságon. A szövetségi bíróság szerint az FTC nem bizonyította annak valószínűségét, hogy a Microsoft és az Activision fúziója jelentősen csökkentheti a versenyt az iparágban. Épp ellenkezőleg, a bíróság szerint a feljegyzett bizonyítékok arra utalnak, hogy a Call of Duty és az Activision Blizzard többi játékaihoz a fogyasztók nagyobb mértékben férhetnek majd hozzá.

Ha az ideiglenes végzésnek helyt adtak volna a bíróságon, az ideiglenesen megakadályozta volna, hogy a Microsoft lezárja az Activision Blizzard-üzletet, amíg az FTC saját közigazgatási eljárásának eredménye meg nem születik a vállalat ellen. Ez a különálló jogi eljárás még érvényben van és augusztus 2-án kezdődik.

Most, hogy az FTC úgy döntött, hogy fellebbez Corley bíró döntése ellen, a szabályozó hatóságnak szüksége van arra, hogy a Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bíróság sürgősségi felfüggesztést adjon ki a meglévő ideiglenes korlátozó végzés (TRO) meghosszabbítására, amely július 14-én, pénteken 23:59-kor jár le. Nem világos, hogy a fellebbviteli bíróság egyáltalán fog-e dönteni a július 18-i üzletkötési határidő előtt, így a Microsoft számára nyitva maradhat az ajtó, hogy hétfőn vagy kedden lezárja az Activision Blizzard-üzletet a korlátozó végzés nélkül.

A kerületi bíróság döntése kristálytisztán egyértelművé teszi, hogy ez a felvásárlás jót tesz a versenynek és a fogyasztóknak egyaránt. Csalódottak vagyunk, hogy az FTC folytatja a bizonyítottan gyenge ügyet, és ellenezni fogjuk a további erőfeszítéseket, amelyek a továbblépés lehetőségének késleltetésére irányulnak.

mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke a The Verge-nek adott nyilatkozatában.

De nem csak a Microsoft, hanem az Activision Blizzard kereskedelmi vezetője, Lulu Cheng Meservey is közölte, hogy „a tények nem változtak”. Bíznak benne, hogy az Egyesült Államok abban a 39 országban marad, ahol engedélyezték az akvizíciót. Mike Ybarra, a Blizzard Entertainment elnöke csak annyit reagált erre, hogy „az Ön adóforintjai dolgoznak”. Az Activision Blizzard vezetői láthatóan szeretnének már pontot tenni a másfél éve húzódó ügyletre a Microsofttal.

De még korai fellélegezni. A Microsoftnak meg kell válaszolnia a brit Verseny- és Piacfelügyelet (Competition and Markets Authority, CMA) kérdéseit is a felvásárlással kapcsolatban. A CMA még az év elején aggodalmát fejezte ki a Microsoft felhőszolgáltatásával kapcsolatban. Corley bíró döntése után mindkét fél jelezte, hogy szüneteltetik a jogi csatározásokat és leülnek tárgyalni. A CMA szerdán viszont meglepetés szerű nyilatkozatában figyelmeztetett, hogy a tárgyalások a Microsofttal még korai szakaszban vannak és az üzlet átalakítása akár „újabb fúziós vizsgálathoz is vezethet”.

A CNBC jelentése szerint a CMA és a Microsoft egy „kisebb mértékű elidegenítésről” állapodtak meg, amely azt is eredményezheti, hogy az Xbox Cloud Gaming felhőszolgáltatás elérését módosíthatják a régióban. A Microsoft felajánlotta az elidegenítést, anélkül, hogy a módosítást elfogadták volna. Korábban az Európai Unió szabályozó hatóságainak is voltak aggályaik a Microsoft felhőszolgáltatása miatt, de velük sikerült megegyezniük, miután a Microsoft 10 éves licencszerződéseket ajánlott fel a konkurens felhőalapú játékszolgáltatóknak. A megállapodás kulcsfontosságú jogorvoslati lehetőséget adott, hiszen az uniós országok fogyasztói számára ingyenes licencet biztosít, így „bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatáson” keresztül steamelhetik az Activision Blizzard jelenlegi és jövőbeli PC-s és konzolos játékait. A CMA arra is figyelmeztet, hogy a Microsoftnak “nincs lehetősége új korrekciós intézkedések előterjesztésére”, amint a végleges jelentésük megjelenik.

Most minden szem az amerikai Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bíróságra és a Microsoft esetleges megállapodására szegeződik a CMA-val az Egyesült Királyságban. Az idő nagyon szorít, ugyanis már csak öt nap maradt arra, hogy a Microsoft lezárja az ügyletet az Activisionnel, különben újra kell tárgyalniuk a feltételeket és a Microsoftnak 3 milliárd dolláros kártérítést is kellene fizetnie az Activisonnek.

Microsoft Xbox Activision Blizzard
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.

Xbox Games
Xbox

[Hivatalos] Xbox játékok érkeznek PlayStationre és Nintendo Switch-re

Négy megnem nevezett Xbox-játék érkezik a rivális konzolokra.