Főoldal Játékok A Microsoft megnyerte a pert az FTC ellen, a bíróság engedélyezte az Activision Blizzard felvásárlását
JátékokBREAKING

A Microsoft megnyerte a pert az FTC ellen, a bíróság engedélyezte az Activision Blizzard felvásárlását

A kaliforniai bíróság döntése értelmében a Microsoft lezárhatja végre az akvizíciót az Activision Blizzarddal.

22
Microsoft Xbox Activision Blizzard

Július 11-én kihirdette a kaliforniai bíróság az ítéletét az FTC vs Microsoft perben. Az öt napon át tartó meghallgatások után Jacqueline Scott Corley bíró ítéletében engedélyezte a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását, amelyet megpróbált jogi úton blokkolni az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC). Ugyan a Microsoftnak még szembe kell néznie egy trösztellenes üggyel az FTC-vel, de a bíróság úgy döntött, hogy elutasítja a szabályozó hatóság ideiglenes intézkedés iránti kérelmét.

Corley bíró kiemelte, hogy meghallgatta mindkét félt és a tanúvallomásokat is. Az Activision felvásárlását történelmi léptékűnek tartja. A Microsoft nyilvánosan is elkötelezte magát, hogy a Call of Duty továbbra is elérhető lesz PlayStationön az elkövetkezendő 10 évben, továbbá Nintendóra és felhőszolgáltatásba is elhozzák az Activision Blizzard játékait. A bíróság nem értett egyet az FTC azon érvelésével, hogy a Microsoft szűkíteni a piacot, épp ellenkezőleg az Activision játékait sokkal szélesebb rétegeknek hoznák el. Ennek értelmében elutasítják az FTC kérelmét.

Az ítéletet üdvözölte Brad Smith, a Microsoft elnöke és Phil Spencer, a Microsoft Gaming vezérigazgatója is. De az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick is gratulált az ítéletnek. Az FTC szóvivője, Douglas Farrar viszont csalódott a hír hallatán és a következő lépésre készülnek.

Az ítélet után kilőttek az Activision részvényei a tőzsdén. A Microsoft rekordösszegű, 68,7 milliárd dolláros üzletet kötött az Activision Blizzard felvásárlásáért. Az akvizíció több mint egy éve húzódik és a megállapodás határideje július 18-án jár le, ha addig nem írják alá a szerződést újra kell tárgyalniuk a feltételeket és a Microsoftnak 3 milliárd dollár kártérítést is kell fizetnie az Activisionnek. Az FTC-nek még hét napja van hátra, hogy fellebbezzen, kérdés, hogy a jelenlegi helyzetükben meg lépik-e?

Egy másik szabályozó hatóság is tervezte blokkolni az ügyletet, azaz a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (Competition and Markets Authority, CMA). Ám úgy tűnik, hogy velük a Microsoft megállapodik hamarosan így, ha az FTC nem támadja meg Corley bíró döntését, akkor a Microsoft végre lezárhatja az ügyletet az Activisionnel. Akkor a Call of Duty, a Diablo, a World of Warcraft, az Overwatch, a StarCraft és a Candy Crush játékok mind az Xbox Games Studioshoz kerülnek.

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Microsoft Activision Blizzard
BREAKINGJátékok

A brit versenyhivatal jóváhagyta a Microsoftnak az Activision Blizzard felvásárlását

A CMA döntésével az utolsó akadály is elhárult, hogy az Activision Blizzard...

Tom Clancy's The Division 2
BREAKINGJátékok

Készül a Tom Clancy’s The Division 3

A Ubisoft egy sajtóközleményben leplezte le, hogy készül a poszt apokaliptikus széria...

Shadow of the Tomb Raider
Játékok

Korábban tagadták, ám mégis leépítés zajlik a Tomb Raider fejlesztőjénél

A Crystal Dynamics-től már tíz alkalmazott távozott.

Baldur's Gate 3
Játékok

Baldur’s Gate 3 teszt

A Larian Studios megcsinálta az év játékát?