Főoldal Játékok PlayStation Visszavonul Jim Ryan, a PlayStation vezetője
PlayStation

Visszavonul Jim Ryan, a PlayStation vezetője

Közel harminc év után megy nyugdíjba a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója.

469
Jim Ryan Sony PlayStation

Szeptember 28-án közölte a hírt sajtóközleményében a Sony Csoport, hogy Jim Ryan, aki a Sony Entertainment Interactive (SIE) vezérigazgatója és a PlayStation vezetője nyugdíjba vonul. Helyét a vállalat pénzügyi igazgatója, Hiroki Totoki veszi át támogatóként 2023 októberétől, majd 2024. április 1-jei hatállyal a SIE ideiglenes vezérigazgatója lesz, miközben a Sony Csoportnál betöltött jelenlegi pozíciójában folytatja a munkát.

A brit-amerikai származású Jim Ryan 1994-ben csatlakozott a Sony Interactive Entertainment európai székhelyű jogi egységéhez, a Sony Interactive Entertainment Europe-hoz (SIEE), amely akkor Sony Computer Entertainment Europe volt. Ugyanebben az évben jelent meg a Sony első PlayStation konzolja, amely alapjaiban változtatta meg az akkori konzolpiacot és a 3D-s játékokat is. Ryan azóta számos vezető pozíciót töltött be a vállalatnál, többek között a SIEE elnökeként, a SIE globális értékesítési és marketing vezetőjeként, valamint 2018 januárjától a SIE elnökhelyetteseként, mielőtt kinevezték a SIE elnök-vezérigazgatójává. Ryan a következőkkel kommentálta döntését.

30 év után úgy döntöttem, hogy 2024 márciusában nyugdíjba vonulok a SIE-től. Élveztem a lehetőséget, hogy egy olyan munkát végezhetek, amelyet szeretek egy nagyon különleges vállalatnál, ahol nagyszerű emberekkel és hihetetlen partnerekkel dolgozhatok együtt. De egyre nehezebben tudtam összeegyeztetni az Európában élést és az észak-amerikai munkát. Azzal a kiváltsággal távozom, hogy olyan termékeken dolgozhattam, amelyek világszerte milliók életét érintették meg; a PlayStation mindig az életem része marad, és a SIE jövőjét illetően optimistább vagyok, mint valaha. Szeretném megköszönni Yoshida-sannak, hogy ennyi bizalmat helyezett belém, és hogy hihetetlenül érzékeny és támogató vezető volt.

Jim Ryan

Totoki úr szorosan együtt fog működni a Sony Csoport elnök-vezérigazgatójával, Kenichiro Yoshidával és a SIE vezetőségével, hogy segítsen meghatározni a PlayStation jövőjének következő fejezetét, beleértve a SIE vezérigazgatói posztjának utódlását. Az elnök-vezérigazgató hozzá tette:

Jim Ryan a nálunk töltött egész idő alatt inspiráló vezető volt, kiemelkedően a PlayStation 5 bevezetésének felügyeletét illetően a globális COVID-járvány közepette. Az egész SIE-csapat által elért rendkívüli eredményre folyamatosan építettünk, és a PlayStation 5 jó úton halad afelé, hogy a SIE eddigi legsikeresebb konzoljává váljon. Mérhetetlenül hálás vagyok Jimnek minden eredményéért. Tiszteletben tartva Jim döntését, hogy befejezi hosszú karrierjét a Sony-nál, fontos döntés előtt állok az utódlással kapcsolatban, tekintettel a Game & Network Services üzletág jelentőségére. Intenzíven tárgyaltunk, és meghatároztuk az új vezetési struktúrát. Célunk, hogy a Sony Csoport további fejlődését és növekedését a Game & Network Services üzletág még nagyobb sikerének elérésével valósítsuk meg.

Kenichiro Yoshida

Hiroki Totoki a következőket mondta Ryan távozásáról:

Szeretném kifejezni Jim Ryannek szívből jövő hálámat a Sony-nál eltöltött 30 éves karrierje során elért kiemelkedő eredményeiért és hozzájárulásáért, beleértve a PlayStation 5 bevezetésének nagy sikerét. A SIE által irányított PlayStation üzletág a Sony Csoport teljes üzleti portfóliójának lényeges részét képezi. Szorosan együtt fogok dolgozni Jimmel és a felsővezetői csapattal a további sikerek és a további növekedés biztosítása érdekében. Alig várom továbbá, hogy a SIE-nél és üzleti partnereinél dolgozókkal együtt megteremthessük a PlayStation és a játékipar izgalmas jövőjét.

Hiroki Totoki

Jim Ryan vezérigazgatói tevékenysége alatt a PlayStation 4 még nagyobb eladási számokat generált, megjelent a konzolhoz gyártott PS VR, illetve elindult a PlayStation 5 is. Mindkét konzol óriási siker volt, a PS5-ből három év alatt 40 millió példányt adtak el, amely továbbra is piacvezető az asztali konzolok terén. Továbbá szintén Ryan igazgatása alatt indult el az előfizetéses, nagy játékkönyvtárat tartalmazó PS Plus szolgáltatás is. A volt vezérigazgató az elmúlt hónapokban gyakori szereplője volt a híreknek, főként a Microsoft és a versenyhivatalok csatározásaival az Activision Blizzard felvásárlás miatt. A Microsoft és a Sony viszont nem rég tíz évre szóló külön megállapodást kötöttek arra, hogy biztosítva legyenek a Call of Duty-játékok PlayStationön is. Ryan legutóbbi nagy terve, hogy a PlayStation jól bejáratott egyjátékos, sztori központú exkluzív-játékaiból online multiplayer élő szolgáltásos címeket készítene, ezzel növelve a konzol bevételeit. Hogy utódja ki lesz és miként viszi tovább a vállalatot és a PlayStationt, arról egyelőre csak találgatni lehet.

Jim Ryan Sony PlayStation
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események