Főoldal Játékok A PlayStation vezetője szerint a játékkiadók nem szeretik a Game Pass-t
Játékok

A PlayStation vezetője szerint a játékkiadók nem szeretik a Game Pass-t

Jim Ryan szerint a játékkiadóknak általában negatív a véleménye az Xbox Game Pass szolgáltatásról.

172

Június 27-én folytatódott az FTC vs Microsoft per, amely azután jött létre, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoftnál. A bírósági meghallgatáson egy 70 perces videóban tett vallomást Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója és a PlayStation feje. Ryan már korábban is megjelent a tárgyaláson és élesen bírálta a Microsoft és Activision Blizzard akvizícióját.

Ryan szóba hozta a Xbox legsikeresebb szolgáltatását, a havi előfizetésért több száz játékot kínáló Game Pass-t. A PlayStation vezetője felidézte, amikor 2022 februárjában találkozott a játékkiadók vezetőivel a Fidelity befektetőinek tartott rendezvényén. Ryan szerint a kiadók egyáltalán nem kedvelik az Xbox Game Pass-t és ez az általános elfogadott nézetük.

Beszéltem az összes kiadóval, akik egyöntetűen nem szeretik a Game Pass-t, mert annak értéke romboló.

– mondta Jim Ryan.

A Microsoft jogi képviselőjének kérdésére válaszolva Ryan is úgy vélte, hogy Bobby Kotick, az Activision vezérigazgatója sem tenné a Game Pass-ba a Call of Duty-t, ha az akvizíció netán nem jönne létre. A PlayStation vezetője kiemelte az első féltől származó, vagyis a belső fejlesztésű tartalmak fontosságát, hogy kivédje a Game Pass konkurenciáját.

Az egyik ok, amiért masszívan befektetünk az első féltől származó fejlesztésekbe és a kiadásba, az az, hogy előnyt biztosítsunk magunknak a történelmi üzleti modellre nehezedő nyomással szemben. Egy olyan üzleti modell, amelyben a felsőtől az alsó szintig minden elem a tiéd, növeli az önrendelkezési képességedet.

– mondta a PlayStation vezetője.

Ryan úgy vélte, hogy az Activision Blizzard játékait a továbbiakban is elérhető kell tenni PlayStation konzolon is.

A játékkiadók mégis képesek az együttműködésre, hiszen az Electronic Arts játékait tartalmazó EA Play elérhető az Xbox Game Pass-on belül, illetve a Ubisoft + Classics csomagja a PlayStation Plusban is megjelent az előfizetők számára. A Game Pass-nak 2022-ben 25 millió előfizetője volt, így a Microsoft a globális piac 73%-át birtokolja ezen a területen. A szolgáltatás csupán havi 3000 Ft-ért kínál több mint 470 játékot, miközben külön megvásárolva a mai játékok 70 eurós áron mozognak.

Jim Ryan PlayStation
Jim Ryan, a PlayStation egyik rendezvényén
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Stellar Blade
Játéktesztek

Stellar Blade teszt

A nagy port kavart Stellar Blade tényleg olyan jó lett?

Hi-Fi Rush
Xbox

Így magyarázkodott az Xbox vezetője a stúdió bezárások miatt

Kisebb léptékű játékokat szeretnének az Xbox konzolon és a Microsoft is lefaragna...

Helldivers 2
Játékok

A Helldivers 2 továbbra sem érhető el 177 országban, a fejlesztő próbálja megoldani a helyzetet

Hiába lépett vissza a Sony, a játék továbbra sem játszható a világ...