Főoldal Játékok Sorra bocsájtják el a Sony PlayStation vezetőit és fejlesztőit
Játékok

Sorra bocsájtják el a Sony PlayStation vezetőit és fejlesztőit

Több magas beosztású vezetőt és számos fejlesztőt elbocsájtották a PlayStationtől.

268
Sony PlayStation

Október 30-án erősítette meg Paul Tassi a Forbestól és Jason Schreier is a Bloombergtől, hogy a Bungie csapatánál elkezdődtek a leépítések. Az elbocsájtások érintik a stúdió kommunikációs, közösségi médiás, jogi, kiadói és egyéb más osztályait is, amelyet sorra erősítettek a volt alkalmazottak a közösségi médiás profiljukon. A nagy sikerű Destiny 2 fejlesztőjét, még 2022 nyarán vásárolta fel a Sony 3,6 milliárd dollárért. Az elbocsájtások azonban nem csak rájuk, hanem a Sony Interactive Entertainment (továbbiakban SIE) vezetőire és a PlayStation más belsős stúdióira is vonatkoznak.

Mindez azóta zajlik, hogy közel harminc éves munkaviszony után nyugdíjazták Jim Ryant, a SIE korábbi vezérigazgatóját és a PlayStation vezetőjét. Ryan távozását azzal magyarázta, hogy már nem tudja összeegyeztetni a munkáját a családdal és a folyamatos ingázást Európa és Észak-Amerika között. Ryan vezetése alatt új irányt váltott a Sony és a korábban jól bejáratott sztori központú egyjátékos belsős fejlesztésű címek mellett komolyabban ráfordultak a hosszú támogatásos, multiplayer live service (élő szolgáltatás) vagy másnéven Games as a Service (játék, mint szolgáltatás) játékok felé. Ryan ezzel tervezte megduplázni a PlayStation 5 bevételeit és legalább 10 ilyen játékot szeretett volna kiadni, amelyet a nagy sikerű belsős franchise-okra alapozott, mint pl.: a The Last of Us, Horizon, God of War, Days Gone, Ratchet & Clank, Gran Turismo, Uncharted vagy a Marvel’s Spider-Man. Csakhogy a belsős fejlesztőiknek nincsen tapasztalata az élős szolgáltatások játékok piacán, ezért is vásárolták fel a Bungie-t, hogy mintegy felügyeljék ezeket a projekteket. A pletykák szerint, azonban ezek a fejlesztések nem haladtak jól, éppen a Bungie kérése vonták vissza a készülő The Last of Us: Factions multiplayer játékot, amelyről azóta sem hallottunk semmi hivatalosat.

Ryan távozása után ideiglenesen a vállalat pénzügyi igazgatója, Hiroki Totoki vette át a vezetést, amíg nem jelölnek ki úgy vezérigazgatót. Eközben viszont több felső vezetőt elbocsájtották a cégtől. Az Axios október 26-án erősítette meg, hogy Connie Booth, a PlayStation gyártásért felelős igazgatóját is elbocsájtották, aki 1997 óta dolgozott a Sonynál. De nem csak a felső vezetésben, hanem a belsős fejlesztő stúdióknál is voltak leépítések. Október 21-22-én hozta le a hírt az Eurogamer és a VGC, hogy a PlayStation Vizuális művészeti csoportjának több tagját menesztették a San Diego-i irodából. A PlayStation Vizuális művészeti csoport leghíresebb munkája a The Last of Us videójátékok voltak, amely összecseng a Factionsról szóló hírekkel. Ugyancsak több fejlesztő elhagyta a Naughty Dog stúdióját is. Daniel Bellemere, a csoport vezető pályadizájnere a következő poszttal kommentálta elbocsájtását.

Sajnos az elbocsátási hullámot követően a múlt héten dolgoztam utoljára a Playstationnél. Bár ez természetesen nem az a hír, amit vártam, hálás vagyok, hogy hihetetlenül tehetséges kollégák között dolgozhattam hihetetlen projekteken, és jó emlékekkel távozom az ott töltött időmről.

Elkezdem aktívan keresni a következő kihívásomat, hatalmas tapasztalattal rendelkezem az AAA akció-kalandjátékok pálya/világtervezésében, hiszen évekig dolgoztam a Ubisoftnál és a Playstationnél olyan franchise-okon, mint az Immortals Fenyx Rising, az Assassin’s Creed és további, még be nem jelentett címek. Ha szenvedélyes pályatervezőt keresel, örömmel venném a lehetőséget, hogy beszélgessünk.

Daniel Bellemere

A sort most a Bungie folytatta és kitudja még kiket érinthet a leépítés. David Jaffe, a God of War játékok eredeti játékdizájnere és a Sony volt alkalmazottja járt utána és közölte október 25-i YouTube videójában, hogy a PlayStation belsős stúdiónál óriási felháborodást okozott, hogy a vezetés az élő szolgáltatásos multiplayer címek felé fordult a jól bejáratott egyjátékos sztori játékaik helyett. Hogy mik a Sony tervei arról egyelőre csak találgatni tudunk, de úgy tűnik nagyon komoly változások vannak és továbbra sincs kinevezve vezérigazgató a vállalat élére, ahogy arról is nagyon keveset tudunk, hogy pontosan milyen játékokon dolgoznak a PlayStation stúdiói.

PlayStation Studios
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Xbox Game Pass
Játékok

PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?

A Microsoft minden elérhető képernyőre, eszközre eljuttatná az Xbox Game Pass szolgáltatását.

Marvel's Wolverine
Játékok

Insomniac megerősítette, hogy a Marvel’s Wolverine és a Marvel’s Spider-Man 2 egy univerzumban játszódik

Pókemberrel osztozkodik Rozsomák, ugyanabban az univerzumban játszódik a Marvel's Wolverine.

Transformers EarthSpark
Játékok

Transformers: EarthSpark – Expedition teszt

A múlt héten megérkezett a legújabb Transformers-játék, vagyis a Transformers: EarthSpark –...

PlayStation 5 2023
Játékok

Új PlayStation 5 modellek jönnek karácsonyra

Vékonyabb, nagyobb tárhellyel és cserélhető lemezmeghajtóval érkeznek az új kiadások.