x
Filmek

Sigourney Weaver meg akarta csinálni Neill Blomkamp Alien 5. filmjét, de a Fox nem

Sigourney Weaver végig csodálatos volt, és támogatta a projektet.

Sigourney Weaver meg akarta csinálni Neill Blomkamp Alien 5. filmjét, de a Fox nem
  • Publishedszeptember 1, 2021

Időként újra és újra felbukkan egy koncepciós terv Neill Blomkamp füzetéből, hogy mire készült az Alien franchise ötödik részével, de a folytatásról szóló hírek többnyire már a múlté. A film sorsa évekkel korábban megpecsételődött, soha nem fog elkészülni a film, helyette érkezni az élőszereplős sorozat, és még tavaly ősszel Ridley Scott megerősített egy másik filmet.

Blomkamp meglepően hosszan mesélt a meghiúsult Alien 5. projektről. A rendező elárulta, hogy Sigourney Weaver végig támogató volt, nagyon meg akarta csinálni ezt a filmet, de a stúdiónál máshogy álltak hozzá, s lefújták. Az Independent lapnak adott interjúban kitértek arra, hogy lát-e bármi esélyt még a filmre.

Őszintén szólva nem tudom. Nem vagyok benne biztos, hogy megcsinálnám ezt a projektet. A feltételezésem az, hogy teljesen halott.

Neill Blomkamp

A projekt sorsa nem a stábon múlott, hiszen nagyon akarták, és a franchise ikonikus alakját alakító Weaver is támogató volt, de a 20th Century Fox akkori vezetése más álláspontot foglalt. Rosszmájúak szerint Ridley Scott tett keresztbe a filmnek, ő állította le az előkészületet, mert más irányba akarta vinni a franchise jövőjét, de az Alien: Covenant bemutatója után kicsúszott az irányítás a kezéből.

Sigourney Weaver hihetetlenül támogató és csodálatos volt. Csak a legjobbakat tudom mondani Sigourneyról. Minden tekintetben nagy rajongója vagyok. Mindig is szerepelt a projektben, de a Fox nyilvánvalóan nem akarta. Nekem már évek óta semmi közöm hozzá.

Weaver mindvégig benne volt, hogy Ripley visszatérjen. Már azelőtt győzködte a stúdiót egy ötödik részről, hogy Blomkamp képbejött volna. 2004-ben az amerikai IGN lapnak adott interjúban a színésznő elmesélte, hogy előállt egy javaslattal a Foxnak, hogy pszichológia thriller formájában érdekes lenne egy kis, spooky filmet (szórakoztatási célból félelmet vagy undort vált ki a nézőből) készíteni, ami következő szintre emelné főhősét, jelentsen ez bármit is.

Bár Blomkamp többször is megerősítette, hogy a projekt halott, s jelenleg nem érdekli a projekt – a District 10 forgatókönyvén dolgozik keményen -, de nem zárja ki teljesen, hogy egy nap visszatérjen a koncepcióhoz. Hipotézisében megnézné, hogy meg lehet-e csinálni a teljes ciklust: amikor nagyon benne vagy, meg akarod csinálni ezt, majd egy ponton mindent leállítanak. Ezután elmegy a kedvet az egésztől, majd évek telnek el, s visszatérsz a koncepciókhoz, és elmélyülsz a projektben.

Jelenleg egy Alien-projekten biztosan dolgoznak. Noah Hawley rendezőtől érkezik az élőszereplős sorozat az FX gyártásában. Hawley nyáron megerősítette, hogy a sorozat nem Ripley történetét meséli tovább, más megközelítésben mutatják be a franchise eddig még nem látott oldalát.

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.