Főoldal Játékok PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?
Játékok

PlayStation és Nintendo konzolokra is jöhet a Game Pass?

A Microsoft minden elérhető képernyőre, eszközre eljuttatná az Xbox Game Pass szolgáltatását.

263
Xbox Game Pass
Forrás: Microsoft

Úgy tűnik komoly stratégiai váltást fontolgatnak a Microsoftnál, írja a GameSpot. November 28-án közölte a Wells Fargo TMT Summiton Tim Stuart, az Xbox pénzügyi igazgatója, hogy a vállalat célja az, hogy a belső fejlesztésű játékaikat és a Game Pass szolgáltatást „minden képernyőre, amelyen lehetséges játszani” eljuttatnák. Ebbe a rivális konzolokat, mint a PlayStation vagy Nintendo konzolok is beletartoznak.

Ez egy kis stratégiaváltás. Nem jelentünk be semmit itt széleskörűen, de a küldetésünk az, hogy az első féltől származó élményeinket [és] az előfizetéses szolgáltatásainkat minden képernyőre eljuttassuk, ahol lehet játszani. Ez jelenti az okostévéket, a mobileszközöket, és azokat is, amelyeket a múltban versenytársaknak tekintettünk, mint például a PlayStation és a Nintendo.

Tim Stuart, Xbox CFO

Az Xbox pénzügyi igazgatója szerint a Game Pass egy „magas árrésű” üzletág a Microsoft számára, a belső fejlesztésű játékok és a reklámok mellett. „Ezek mind olyan területek, amelyeken a Microsoft az elkövetkező időben jelentősen terjeszkedni kíván” – mondta Stuart. Hozzátette, hogy az Activision Blizzard felvásárlása segít a Microsoftnak abban, hogy gyorsabban eljusson idáig, mint ahogyan arra egyedül képes lett volna. A Microsoft másfél éves huzavona után sikeresen felvásárolta az Activision Blizzard King játékfejlesztőt és kiadót, 68,7 milliárd dollárért. Az Activision játékai hatalmas előnyt jelentenek majd az Xbox számára, amely elsősorban a Game Pass játékkönyvtárát erősíti majd. Ami pedig a hirdetéseket illeti, a King által gyártott és nagyon népszerű Candy Crush mobiljáték már most remekül beágyazott hirdetéseket és mikrotranzakciókat tartalmaz. A Call of Duty, World of Warcraft és Diablo játékokról nem is beszélve.

Ez egy nagyon komoly stratégiaváltás lenne a Phil Spencer vezette Xbox Game Studios divízió felől. A Microsoft évek óta küszködik, az Xbox már az előző generációban is alulmaradt a konkurenciával. Az Xbox piaci részesedése csupán 16%, míg a Sony és a Nintendo együtt 84%-ot birtokolnak a konzolpiacon. Az Xbox Series X/S-ből nagyjából 21 millió példány kelt el, míg a PlayStation 5-ből már 46,6 milliót, a Nintendo Switch kézikonzolból pedig 132 milliót adtak el. A Microsoft bevallottan veszteségesen értékesíti a konzolját, miközben a Game Pass szolgáltatásával gyakorlatilag egyeduralkodó, sokkal vonzóbb megoldást kínál, ezen a területen jócskán lemaradt mellette a konkurencia.

Ilyen módon a konkurens konzolokon elérhető Game Pass ötlete logikus lépésnek tűnik a redmondi vállalat számára. A Microsoft így sokkal szélesebb közönségnek tudná eljuttatni szolgáltatását és inkább funkcionálna kiadóként, mintsem konzolgyártóként. Kérdés, hogy mit szólna ehhez a Sony és a Nintendo? A Sony korábban is blokkolta az EA Play szolgáltatást a PlayStationön, mondván az nem képviseli azt a minőséget, amit ők elvárnak. Egyelőre semmi biztosat nem tudunk erről, de figyelemre méltó a Microsoft nyitása a konkurencia felé. A Microsoft már idén külön megállapodást kötött a Sonyval, miszerint legalább tíz évig még biztosítják a Call of Duty játékokat PlayStationön, illetve említették, hogy Nintendo Switchre is kiadnák a multiplayert. Az Activision Blizzard játékai 2024-ben érkeznek a Game Pass könyvtárába, most decemberben pedig tizenkét új játékot is kapnak az előfizetők.

Xbox Activision Blizzard
Forrás: Microsoft
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

Marvel’s Spider-Man 2 frissítés érkezik március 7-én

Ezeket az újdonságokat hozza a Marvel’s Spider-Man 2 következő frissítése.

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.