Főoldal Játékok Elvesztette a konzolháborút az Xbox?
Játékok

Elvesztette a konzolháborút az Xbox?

A Microsoft szerint az Xbox a harmadik helyre szorult vissza a konzolpiacon, a PlayStation és a Nintendo után.

299
PlayStation 5 Xbox Series X

Három napja tart az a bírósági meghallgatás, amely azután kezdődött, hogy az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) blokkolta az Activision Blizzard felvásárlását a Microsoftnál. Az FTC vs Microsoft perben több érdekes információ látott napvilágot az Xbox háza tájáról és úgy általában a játékiparról. A bíróságnak átadott anyagok szerint a Microsoft úgy véli, hogy az Xbox végleg alulmaradt az úgynevezett „konzolháborúban”. A dokumentum szövege szerint az Xbox folyamatosan a harmadik helyre van sorolva, a PlayStation és a Nintendo után.

A dokumentum kitér arra, hogy a Microsoft viszonylag fiatal szereplő a játékiparban. 2001-ben indították útjára az első Xboxt, vagyis huszonkét éve, miközben a Sony huszonkilenc éve dobta piacra az első PlayStationt, a Nintendo pedig már negyven éve gyárt konzolokat. A dokumentum a Sonyt nevezi meg a konzolpiac domináns szereplőjének, hiszen két évtizede vezetik a konzoleladásokat az Egyesült Államokban és a világ többi pontján is. A szöveg arra is kitér, hogy 2021-ben az Xbox piaci részesedése mindössze 16% volt a konzolok terén, a többi 84%-on a PlayStation és a Nintendo osztozik.

Június 23-án részt vett a tárgyaláson Phil Spencer, az Xbox Game Studios vezérigazgatója is. Az FTC jogi képviselője feltette neki a kérdést, hogy a Microsoft Gaming valóban elvesztette-e a konzolháborút? Spencer a következőket válaszolta óvatosan.

Mivel a konzolháborúk egy társadalmi konstrukció a közösséggel, soha nem szeretnék a leszámolni közösségünkkel, ők nagy rajongók. Ha megnézzük a piaci részesedésünket a konzolok terén az elmúlt több mint 20 évben, a harmadik helyen állunk. A Sony és a Nintendo mögött vagyunk a konzolok részesedését tekintve globálisan.

– mondta az Xbox vezérigazgatója.

Nem volt ez mindig így. A hetedik konzolgenerációban az Xbox 360 jócskán megszorongatta és felül múlta a PlayStation 3 eladásait, legalább is az első években. Ugyanez már nem mondható el az Xbox One és a jelenlegi Xbox Series konzolokról. Azonban a konzoleladás nem az egyedüli a Microsoft Gaming portfóliójában. Az online szolgáltatásaik, mint a több száz játékot kínáló Game Pass vagy az Xbox Cloud Gaming nevű felhőalapú szolgáltatás terén sokkal nagyobb a piaci részesedésük, mint a Sonynak vagy a Nintendónak.

Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Marvel's Spider-Man 2
PlayStation

Marvel’s Spider-Man 2 frissítés érkezik március 7-én

Ezeket az újdonságokat hozza a Marvel’s Spider-Man 2 következő frissítése.

Elden Ring Shadow of the Erdtree
Játékok

Bemutatkozott az Elden Ring első nagy kiegészítője

Idén nyáron érkezik a Shadow of the Erdtree című kiegészítő.

Microsoft Xbox
Játékok

Ez a négy Xbox-játék érkezik PlayStationre és Nintendo Switch-re

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy mely Xbox-játékok jönnek a rivális konzolokra.