Főoldal Játékok PlayStation Egy ideig nem várható nagyobb PlayStation-exkluzív játék a Sony stúdióitól
PlayStation

Egy ideig nem várható nagyobb PlayStation-exkluzív játék a Sony stúdióitól

2025 márciusig nem érdemes God of War vagy Marvel’s Spider-Man szintű játékokat várni PS5-ön.

334
PlayStation Studios
Forrás: PlayStation

Február 14-én tartotta a Sony a befektetőinek szóló konferenciáját. A vállalat a 2023-as év harmadik negyedévi pénzügyi eredményeit közölte, amelyből sok érdekes infó látott napvilágot a PlayStationnel kapcsolatban is. Az elhangzottak szerint az elkövetkezendő pénzügyi évben nem fognak kiadni belső fejlesztői exkluzív játékot a PS5 konzolra. A prezentáción felszólalt Hiroki Totoki, a Sony Csoport elnöke és pénzügyi igazgatója, aki a következőket mondta a PlayStation belsős projektjeiről, olvasható a Gematsu átiratában.

Ami a belsős fejlesztésű szoftvereket illeti, célunk továbbra is a minőségi munkák előállítására és az élő szolgáltatásos játékok fejlesztésére összpontosítani. Bár jelenleg nagy projektek vannak fejlesztés alatt, nem tervezzük, hogy a következő pénzügyi évben olyan új nagy, meglévő franchise címeket adunk ki, mint a God of War Ragnarök és a Marvel’s Spider-Man 2.

Hiroki Totoki

Eszerint a 2025 március 31-ig tartó pénzügyi évben nem érdemes olyan nagynevű belső fejlesztésű játékokat várni a PlayStationre, mint a God of War, a Marvel’s Spider-Man, a The Last of Us vagy a Horizon. Az elmúlt két évben látványosan visszaesett a belsős fejlesztésű PlayStation exkluzív címek száma. Míg 2022-ben megjelent PS5-re a Horizon Forbidden West, a Gran Turismo 7, a God of War Ragnarök vagy a The Last of Us Part I remake, addig 2023-ban csupán a Marvel’s Spider-Man 2 jött a Sony stúdióitól. 2024-ben eddig csak a The Last of Us Part II Remastered és a Helldivers 2 jelent meg, utóbbi fejlesztője nem tartozik a PlayStation Studios alá. A Sony nemrég tartotta State of Play showját, ahol bár számos nagyon ígéretes játékot mutattak meg, ezek többsége külsős stúdiók munkái a konzolra. Így 2024-ben PS5-re olyan külsős stúdióik játékai érkeznek, mint a Rise of the Ronin vagy a Stellar Blade. 2025-ben érkezik a Death Stranding 2: On the Beach, a pletykák szerint egy új Marvel’s Venom játék is, míg a Marvel’s Wolverine talán 2026-ban. Ha a PlayStation nagyobb franchise-zai nem is kapnak új részt az év során, a kisebb címeik viszont igen, hiszen megerősítették, hogy jön a Concord és az Until Dawn remastered PS5-re.

Totoki arról is beszélt, hogy a következő pénzügyi évben kevesebbet költenek felvásárlásokra és ugyancsak bevételcsökkenésre számítanak a kevesebb belsős exkluzív játék miatt. Azonban szó esett a PS5 konzol eladásairól is. A Sony Csoport elnöke szerint hiába a konzol népszerűsége és az erős marketing mögötte, nem sikerült elérniük a kívánt mennyiséget, így a remélt 25 millió helyett 21 milliós eladással számolnak. Az eredmény még így is rendkívül jó, hiszen a megjelenése óta a konzolból elkelt, közel 54,8 millió darab. Ugyan az exkluzív címek hiányában némi bevételkiesést prognosztizálnak, azonban a konzol ereje, népszerűsége, a megjelenő új külsős fejlesztésű PS5 címek, live service játékok és a PS Plus előfizetések még meghozhatják a sikert a vállalatnak.

PlayStation 5
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

Szólj hozzá!

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Dragon's Dogma 2
Játéktesztek

Dragon’s Dogma 2 teszt

Tesztünk a Capcom népszerű szerepjátékának folytatásáról.