Főoldal Filmek Box Office: Tarolt az Avatar: A víz útja, de vajon összejött a rekordbevétel az első hétvégén?
Filmek

Box Office: Tarolt az Avatar: A víz útja, de vajon összejött a rekordbevétel az első hétvégén?

Semmi meglepő nincs benne, az Avatar: A víz útja a bevételi listák élén nyitott.

158
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Csaknem 13 évnyi várakozást követően múlt héten bemutatták James Cameron várva várt folytatást a mozikban. Az Avatar: A víz útja első reakciói áradoztak a filmről, pozitív kritikákat kapott, a kritikánkban mi is odáig voltunk a filmről, és ennek megfelelően mindenki arról beszélt, hogy rekordbevétellel nyit a film. Elemzők még azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy több mint 500M dolláros nyitóhétvégével kezdjen.

A kérdés tehát az, hogy összejött e bravúr? Az Avatar: A víz útja lenyűgöző 134 millió dolláros amerikai nyitóhétvégével kezdett a mozikasszáknál, miközben globálisan 435M dollárt termelt néhány nap alatt a 2009-es Avatar folytatása. A Variety beszámolója szerint az Avatar: A víz útja ezzel a kezdéssel a harmadik legnagyobb globális nyitóhétvégét tudhatja magáénak a COVID-19 járvány alatt. A na’viktól mindössze csak a Doctor Strange az őrület multiverzumában 442 millió dollárral és a Pókember: Nincs hazaút 600 millió dollárral volt sikeresebb.

Észak-Amerikában az Avatar: A víz útja a Batmannel holtversenyben az ötödik legerősebben nyitóhétvégéjű film 2022-ben. Cameron eddigi filmjei, köztük az Avatar is, általában kicsit lassabban indulnak, majd a következő hetekben tovább erősödnek. A 2009-es Avatar mindössze 77 millió dollárral nyitott az amerikai mozikban, majd Észak-Amerikában 760 millió dollárt, világszerte pedig 2,92 milliárd dollárt keresett, és ezzel minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett. Az első film hét egymást követő héten át tartotta az első helyet.

A nemzetközileg 301 millió dollárt hozott folytatás viszont nehezen fogja megdönteni az első rész sikerét, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Oroszországban nem fogják játszani, ahol az első rész 116 millió dolláros bevétellel zárt. Kína szintén hatalmas piac, és nagy szerepet játszott 2009-ben is, ám nagy meglepetésre a folytatás elmaradt a várakozásoktól a Távol-Keleten, és csak 57,1 millió dollárt értékesítettek. Kínában az elmúlt hetekben szigorításokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt, és az adatok alapján a következő hetekben is maradnak a korlátozások.

Az Avatar: A víz útjára jegyet váltók 62%-a az elérhető legmodernebb vetítőteremben nézte meg a filmet, mint például IMAX-ben, és globálisan csak 48,8 millió dollárt hozott a film ebben a formátumban. De így is elég volt ahhoz, hogy az IMAX minden idők második legnagyobb hétvégéje legyen, és a legnagyobb egy decemberben bemutatott filmnél.

Nagyon érdekes lesz követni az Avatar: A víz útja bevételét az elkövetkező hetekben, hogy mennyivel haladja meg a 350 millió dolláros gyártási költségvetését és a több százmilliós forgalmazási költségét. Cameron szerint a filmnek minden idők 3. vagy 4. legnagyobb bevételt hozó filmjének kell lennie ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, a film sikeres volt. És mint tudjuk, ez kell ahhoz, hogy elkészüljenek a folytatások.

A Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! a második helyre szorult vissza, miután 5 hétig állt a kasszasikerlista élén. Amerikában 5,4 millió dollárt hozott a Marvel Studios legutóbbi produkciója a mozikasszáknál. Észak-Amerikában már 418 millió dollárt tapossa, nemzetközileg 367 millió dollárnál jár, globálisan pedig 786,5 millió dollárt kasszírozott össze Ryan Coogler folytatása.

A harmadik helyen a Vérapó végzett 5 millió dollárral, a Fura világ 2,2 millió dollárt hozott, míg az első öt helyezettet A menü zárta 1,7 millió dollárral.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Godzilla Minus One
Filmek

Box Office: Beyoncé koncertfilmje lenyomta Az éhezők viadalát és a Godzilla Minus One-t is

Több jegyet adtak el egy koncertfilmre, mint a nagysikerű Az éhezők viadal...

Napóleon
Filmek

Box Office: Az éhezők viadala előzményfilmje a Kívánság és a Napóleon előtt

A box office tábla élére állt, de ez még egy hosszú hadjárat...

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája
Filmek

Box Office: Gyengén kezdett Az éhezők viadala előzményfilmje, de mindenki a Marvelek hatalmas visszaeséséről beszél

Bemutatták Snow elnök felemelkedéséről szóló Az éhezők viadala előzményfilmjét a mozikban.