Főoldal Filmek Elképesztő 500M dolláros kezdést jósolnak, így akár az első hétvégén megtérülhet az Avatar: A víz útja gyártási költsége
Filmek

Elképesztő 500M dolláros kezdést jósolnak, így akár az első hétvégén megtérülhet az Avatar: A víz útja gyártási költsége

Felfoghatatlan, hogy néhány nap alatt megtérülhet az Avatar: A víz útja kiadása.

501
Avatar: A víz útja
Forrás: 20th Century Studios

Több évnyi várakozás után James Cameron epikus sci-fi filmjének folytatása végre a mozikba került a héten. A rajongókat csak néhány nap választja el az Avatar: A víz útja bemutatójától, a Deadline értesülései szerint pedig a film várhatóan 525 millió dolláros bevétellel kezd a mozikban, és ezzel a kezdéssel pedig James Cameron ismét a világ tetejére állhat a bevételi rekordokat döntögető folytatásával.

Észak-Amerikában a film a nyitóhétvégéjén 150 és 175 millió dollár közötti bevételre számítanak, ami több mint kétszerese az eredeti film 77 millió dolláros debütálásának. Eddig az Avatar: A víz útja amerikai jegyelővétele 38 millió dollárt tettek ki, amivel a film megelőzi az idei év egyik legtöbb bevételét hozó filmjét, a Tom Cruise főszereplésével készült Top Gun: Maverick című filmet, de a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! és a Doctor Strange az őrület multiverzumában megelőzte a na’vikat. A film mellett szól, hogy az év legerősebb időszakában mutatják be, az ünnepi időszak mindig a legerősebb a mozikban, és konkurenciát sem a következő hetekben Cameron produkciója.

Az előzetes becslések szerint a film Amerikán kívül is erősen kezd majd, 350 millió dolláros debütálást jósolnak az elemzők, amivel megelőzi a tavaly decemberben bemutatott Pókember: Nincs hazaút 320M dolláros bevételét. A nyitóhétvégén 100M dollárt Kína hozhat össze, és a becslések szerint csak a jegyelővételből 21,8 millió dollárt árultak eddig. Jó hír továbbá, hogy a szigorítások ellenére Kínában a film idejére a mozik 80%-kát megnyitották újra.

Az Avatar úttörőnek számított a 3D-s technológiában, részben ennek is köszönheti az elsöprő sikerét a film, amit máig nem sikerült megdönteni a mozikban – egy rövid időre a Bosszúállók: Végjáték letaszította, de nem tartott sokáig az öröm. Nem meglepő, hogy Cameron kitartott a 3D mellett, sőt, javított rajta, s úgynevezett HFR 3D-ben térünk vissza Pandorára, amit annyit jelent, hogy másodpercenként több képkockát vetítenek, ettől a kép egyenletesebb lesz, szebbek lesznek az akciók. Európában az jegyértékesítések 81%-a 3D-s vetítésre szól, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 70%, Latin-Amerikában pedig 65%, úgy tűnik, korai volt temetni a technológiát a mozikban, bár az elmúlt években érezhetően veszített varázsából, s a háttérbe szorult.

Avatar: A víz útja
Szerző
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.

Szólj hozzá!

Közelgő események

Még több a témában...

Avatar: A víz útja
Filmek

Milyen technológiákat használtak az Avatar: A víz útja készítésénél?

Az Avatar: A víz útja forradalmi újításokat hozott a vizuális effektek készítésében.

Avatar: A víz útja
Filmek

Kiderült, mikortól streamelhető az Avatar: A víz útja a Disney+-on és a megújult HBO Maxen

Néhány hét, és két nagy streamingszolgáltató kínálatában is elérhető lesz az Avatar:...

Avatar: A víz útja
FilmekBREAKING

Kiderült, hogy az Avatar: A víz útja mikor fog megjelenni digitális formátumban

Már csak néhány hét, és otthon a tévé képernyőjén is nézhető lesz...