x
Close


Közelgő események

Filmek

Box Office: Az Avatar: A víz útja bevétele már 1,3 milliárd dollár fölött jár globálisan, és nem lankadt semmit az érdeklődés

Nem gyengült az érdeklődés, mindenki A víz útjára volt kíváncsi múlt héten is.

Box Office: Az Avatar: A víz útja bevétele már 1,3 milliárd dollár fölött jár globálisan, és nem lankadt semmit az érdeklődés
  • Publishedjanuár 2, 2023

James Cameron ellen tényleg nem szabad fogadni! Az Avatar: A víz útja mostanra világszerte átlépte az 1,379 milliárd dollárt a bevételi jegyeladások listáján, miután az USA-ban 63,4 millió dollárt hozott múlt hétvégén – ez 0%-os csökkenést jelent a második hétvégéhez képest. Az Avatar: A víz útja lett 2022-es év mozifilmje, mely leggyorsabban lépte át az egymilliárd dollárt. És a rekordok ezzel még nem értek véget.

James Cameron várva várt folytatását december 15-én mutatták be több országban, az Egyesült Államokban tradicionálisan csak december 16-ától játsszák a mozik. Az előzetesek felmérések alapján a vártnál kissé gyengébb nyitóhétvégével kezdett A víz útja, de a premier óta világszerte már hatalmas, 1,379 milliárd dolláros bevételt kasszírozott össze a világ mozipénztáraiból. Ebből a tetemes bevételből 957 millió dollárt az Államokon kívül, és ez azt is jelenti, hogy a mai nap végével nemzetközileg a bevétel meghaladja majd az 1 milliárd dollárt. A hazai filmforgalmazótól tudjuk, hogy Magyarországon is mindenki Pandorára váltott jegyet az ünnepek alatt, a bemutató óta 1,2 milliárd forintot hozott, a pandémia óta ezzel a legerősebb film lett, és a mindenkori listán már az 5. helyet foglalja el.

A szép bevételi számok mellett talán még ennél is lenyűgözőbb, hogy A víz útja a harmadik hétvégén 63,4 millió dollárt hozott az amerikai mozikban – ez hatalmas bevétel, szinte példátlanul nagy, 0%-os visszaesés a második hétvégéhez képest. Úgy tűnik, hogy beigazolódni látszik az elemzők másik jóslata, hogy a visszafogottabb kezdés után a film “erősödni” fog, akárcsak a 2009-es eredeti filmnél. Ott is az volt megfigyelhető, hogy a start után hetekig tartotta magát a jegyeladások élén, és máig a valaha volt legtöbb bruttó bevételt termelt filmje az Avatar.

Ilyen ütemben a na’vik története szinte biztosan eléri majd a 2 milliárd dollárt, amíg vetítik a filmet a mozikban. Jelen állás szerint ez minden idők 15. legnagyobb mozifilmje globálisan, megelőzve a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. részét.

Az Avatar: A víz útja új magasságokba emeli a moziélményt, mivel Cameron egy látványos és felkavaró akciódús kalandban visszarepíti a nézőket Pandora csodálatos világába. A folytatás története több mint egy évtizeddel az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét; a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcukat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást.

Avatar: A víz útja
Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.