Close


Közelgő események

Filmek

[SWCO] Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson szerint a filmcím egyes számot takar

Hoppá! Az utóbbi hetek talán legnagyobb kérdése volt, hogy akkor most a The Last Jedi címet hogyan kell értelmezni: egyes vagy többes számot takar?

[SWCO] Az utolsó Jedik rendezője, Rian Johnson szerint a filmcím egyes számot takar
  • PublishedApril 15, 2017

Hoppá! Az utóbbi hetek talán legnagyobb kérdése volt, hogy akkor most a The Last Jedi címet hogyan kell értelmezni: egyes vagy többes számot takar?

Miután januárban a Lucasfilm hivatalosan is bemutatta a Star Wars 8 címét, a The Last Jedi-t, a rajongók azon kezdtek el agyalni, hogy a filmben egy vagy legalább kettő Jedi lesz, majd ahogy jöttek a külföldi fordítások, úgy kezdett világossá válni, hogy itt bizony minimum két Jedi lesz. Habár a Fórum Hungary a végsőkéig kitartott amellett, hogy csak egy Jedi lesz – ezt a napokban megváltoztatta, és már ők is több Jedi lovagot láttak.

Sokan azt állították, hogy a cím a teljes Jedi Rendre akar utalni, függetlenül attól, hogy a filmben benne lesz Rey (Daisy Ridley) és Luke Skywalker (Mark Hamill) is. Miközben mások úgy gondolták, hogy a filmcím közvetlen utalás a saga, franchise ikonikus alakjára, Luke Skywalkerre, és ő lesz az utolsó Jedi lovag, ahogy azt Yoda mester megjósolta a Star Wars: A Jedi visszatérben:

Ha majd elmegyek, az utolsó Jedi lovag te leszel.

Az ABC News beszélgetett a nyolcadik rész rendezőjével, ahogy természetesen rákérdeztek arra is, hogy a Jedit miként kell értelmezni. Meglepő választ adott Rian Johnson:

Annyira vicces volt a bejelentés után, mikor az emberek erről [a címről] kezdtek el kérdezősködni, hiszen én ezen nem is gondolkodtam el. A fejemben mindvégig egyes számot jelentett. Azt mondták Az ébredő Erőben, Luke elment, hogy megtalálja az ősi Jedi templomot. Luke az utolsó Jedi lovag.

Ha visszaemlékszünk a hetedik rész szövegére, akkor ott is úgy hivatkoztak Lukera, mint „Az utolsó Jedi”. Talán a rendező címezte volna rosszul a filmet, de nem lennénk meglepve, ha valóban Lukera reflektálna a The Last Jedi. Az ébredő Erőben is végig az utolsó Jedit keresték, Lukeot, ahogy a szokásos beúszó szövegben is hangsúlyozták:

Luke Skywalkernek nyoma veszett.

Ti mit gondoltok erről? A hazai filmforgalmazónak mégis igaza volt, és maradni kell Az utolsó Jedinél?

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.