Star Wars

A Skywalker kora Rey és Kylo Ren különös kapcsolatát, a Diádot is megmagyarázta

Minden az Erőből merít életet, még ez a két ellenség, Rey és Kylo Ren is.

Minden az Erőből merít életet, még ez a két ellenség, Rey és Kylo Ren is.

Figyelem! A cikk hátralévő részében SPOILERelemeket olvashattok a történettel kapcsolatban!

A Star Wars: Skywalker kora új rétegekkel igyekszik gazdagítani tudásunkat a Jedikről és a Sithekről. A film során megtanuljuk, hogy Rey és Ben Solo (Kylo Ren) Diádot alkotnak az Erőben. A Diáddal, mint fogalommal csak az elmúlt években találkoztak a rajongók, főként a folytatástrilógiában, ami egy nagyon erős és szoros köteléket jelent. Részben erre épít a franchise új trilógiája is, hiszen korábban láttuk, hogy a két karakter között (Rey és Ben) milyen erős kötelék van, de miben mások ők a Jediktől és a Sithektől? Az amerikai IGN cikke hosszasan foglalkozik a témával.

Az új trilógia vezette be a Diád fogalmát a Star Wars univerzumába

Mit jelent a Diád az Erőben?

A „Diád” kifejezést sokféle értelemben használhatjuk, de alapvetően ez egy mód arra, hogy leírjuk két egyén között fellépő szoros kapcsolatot. A Diád lehet két partner romantikus kapcsolata, egy orvos-páciens kapcsolata, vagy tanár-diák viszonya. Vagy popkulturális értelemben két ősellenséget néha diádként lehet leírni. Lényegében Rey és Ben között is ilyen viszony alakult ki, mindkettő erős Erő-használók, akik szimbiotikus kapcsolatot építettek ki egymással, és akiknek történetei elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz.

A Diád fogalma nem is olyan ismeretlen, ha figyelembe vesszük azt, amit eddig tudtunk az Erőről, hiszen két önálló fél egység (összetartásáról), egyensúlyért küzdő felek harcával írható le. Az Erő két részre oszlik – az Élő Erőre és a Kozmikus Erőre. Van a Fény és a Sötét oldal. Mind a Jedik, mind pedig a Sithek két-két fél kapcsolatra épül: a mester és a tanítvány. Rey és Ben csak a legújabb ötlete ennek az ideának – két Erő-használó, akiket a Fény és a Sötétség egyaránt megkísértet.

Mik az Erő-diád képességei?

A Diád fogalma magától értetődő lehet, de a probléma az, hogy mi teszi annyira kivételessé Reyt és Bent a Jedikhez képest. Például Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker miért nem voltak képesek Diádot alkotni az Erőben? A választ Rey és Ben kapcsolatának elején kell keresni, mert ahogy a kötelék fejlődik köztük, ez a két harcos olyan képességekre tesznek szert, amire korábban egy Jedi vagy Sith sem volt képes.

Az utolsó Jedik megállapította, hogy az Erő-használók képesek magukat hatalmas távolságokra kivetíteni, de általában ezért hatalmas fizikai árral fizetnek. Ahogy láttuk a VIII. részben, Luke Skywalker kivetítette magát a távoli Crait bolygóra, de ez a képesség végzett Leiával a Skywalker korában is, mikor megérintette Bent. Ennek ellenére végig azt láttuk, hogy Rey és Ben erőfeszítés, fizikai sérülés nélkül képesek egymással kommunikálni. Kötelékük annyira szorossá vált az új filmben, hogy fizikai tárgyakat is képesek voltak átadni egymásnak, s mindezt úgy, hogy nagy távolságok választották el őket egymástól. Úgy kapcsolódnak egymáshoz, amire még a Jedik vagy a Sithek sem voltak képesek, és minél közelebb kerülnek egymáshoz, közös erejük annál nagyobb lesz.

Ez megmagyarázná azt is, hogy Palpatine miért érdeklődött annyira a karakterek után. Bár kezdetben Kylo Rent arra utasítja, hogy vadássza le és ölje meg Reyt, de úgy tűnik, hogy az Uralkodó tisztában volt, hogy a két karakter utazása hogyan végződik, és mindkettő előtte fog majd térdelni. Egyedülálló kötődésük nemcsak arra ad erőt nekik, hogy a galaxis valaha volt legnagyobb Sith uralkodóját megfékezzék, hanem ebből az Erőből Palpatine is táplálkozhat, hogy végül visszatérjen, és saját céljaira használja fel a Diád képességét. Ha Palpatine ezt az utat választja, akkor a Diád mindkét képességére szert tett volna.

Rey és Kylo Ren kötelée, és eggyé válni az Erővel

Rey Kylo Ren

Végül a Diád nagyobb részben az Erő természetére adott választ. A Diád kifejezést eredetileg az ősi görög filozófusok, a püthagoraszok alkották meg, ők állították, hogy létezik egy monád – az első dolog, ami létrejött és az alapja minden másnak.

A monádra úgy is tekinthetünk, mint valami istenre, vagy egy elemi részecskére, ami a létezés alapvető építőköveként szolgál. A püthagoraszok a diádot a monádból kiindulva írják le, egy láncreakcióval, hogy minden életforma egy forrásból származik.

Alapvetően a Star Wars világa is erre a monizmus filozófiájára épül. Az Erő maga a monádra – a mindenség alapját képező energia és a minden teremtés forrása. Amikor Chirrut Imwe a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben a következő szavakat mormogja: „Egy vagyok az Erővel, és az Erő velem van.”, azt szó szerint kell érteni. Az élet az Erőből származik, és mikor az érző lények meghalnak, visszatérnek az Erőhöz és eggyé válnak a mindenséggel. (Hacsak nem tudják, hogyan válhatnak Erő-szellemmé.)

Rey és Ben Diádja egyedülálló kapcsolatról beszél, kölcsönhatásban vannak ezzel a kozmikus energiamezővel. Az utolsó Jedikben Snoke sokat beszél Rey és Ben szokatlan kötelékéről, azt mondja, hogy „ A Sötétség felemelkedik, és találkozik a fénnyel”. Rey és Ben fizikai megnyilvánulásai a Fény és a Sötétség között dúló háborúnak, és megtestesítik a küzdelmet az Erő egyensúlyának helyreállítására.

Egyedül egyik karakter sem elég erős vagy jó ahhoz, hogy elpusztítsa Palpatinet. Mindkettőjüket megbélyegezte a Fény és a Sötétség, hogy csak együtt, Diádként legyenek képesek véget vetni Palpatine uralkodásának, és egyensúlyt hozzanak az Erőbe. Ben már eggyé vált az Erővel, de Rey utazása még nem ért véget.

Spoilermentes kritikánkat már olvashatják az oldalon.

Total
5
Shares
Previous Article

Horizon Zero Dawn képregény a láthatáron!

Next Article
Fekete Özvegy

Befutott a Fekete Özvegy magyar szinkronos előzetese

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!