Star Wars: Skywalker kora Palpatine

A Star Wars: Skywalker kora megerősítette, hogy ki volt valójában Palpatine

A Skywalker kora felfedte Palpatine uralkodó hatalmának titkát, ami azt a teóriát erősíti meg, miszerint egész idő alatt ő volt az a bizonyos Sith nagyúr.

A Skywalker kora felfedte Palpatine uralkodó hatalmának titkát, ami azt a teóriát erősíti meg, miszerint egész idő alatt ő volt az a bizonyos Sith nagyúr.

Figyelem! A cikk hátralévő részében SPOILERelemeket olvashattok a történettel kapcsolatban!

Valószínűleg a Skywalker kora egyik legmeglepőbb változtatása a kánonhoz képest az, ahogy Palpatine visszatért, hiszen az uralkodó teljesen lerombolja a Sith Kettő szabályt, hogy azokból mindig kettő van, nem több és nem kevesebb. Ugyanakkor a film azt sugallja, hogy Palpatine szelleme valójában a nagy Darth Plagueis, hiszen Reynek is azt mondja, sújtson le reá haraggal, hogy szelleme átköltözhessen unokája testébe.

https://widescreen.hu/a-the-rise-of-kylo-ren-kepregenybol-megtudtuk-a-ren-lovagjai-valodi-celjat/
Anakin Palpatine

Palpatine nem először mondja ezeket a szavakat, hiszen a Star Wars VI. rész – A Jedi visszatérben pont ezekkel a szavakkal szerette volna Luke Skywalkert is átállítani a Sötét oldalra, de legalább már tudjuk, hogy miért mondta, a válaszért pedig egészen az előzménytrilógia harmadik részéig kell visszatekernünk. A Sith-ek bosszújában Palpatine kancellár Anakinnak Darth Plagueisről, a bölcs Sith nagyúrról mesél, aki képes volt legyőzni a halált, ám tanítványának átadta ezt a tudást, aki álmában megölte mesterét.

A Sith legendában Plagueis képes volt manipulálni a midikloriánokat, hogy teremtsenek életet, csak éppen önmagát nem tudta megmenteni. Palpatine ezzel a képességgel szeretné átcsábítani Anakint a Sötét oldalra, mert csak így mentheti meg kevese, Padme életét.

A Skywalker felrúgja a Sith-ek Kettő szabályát

A filmből kiderült, hogy hazugság volt, amit a Sith-ekről tanultunk. Mindig úgy állították be őket, hogy kettő van belőlük: egy mester és egy tanítvány. Most azonban Palpatine meséjével ellentétben nem a tanítvány végzett a mesterével, hanem Darth Plagueis volt, aki megölte tanítványát, hogy szelleme életben maradhasson. A Sith-eket önzőségük és hataloméhségük megakadályozta abban, hogy átadják az Erőt, szóval úgy tűnik, hogy míg a Jedik képesek voltak visszatérni az Erő segítségével (szellemként), addig a Sith-eknek új testbe kellett költözniük.

A Star Wars: Skywalker kora megerősítette, hogy ki volt valójában Palpatine

Először Darth Bane vezette be a Sith-ek Kettő szabályát, miután a Sith-ek csaknem kiirtották egymást a Jedi Sith háborúban, évezredekkel a Star Wars-előzménytrilógia előtt. Hazugság volt a szabály, ami megengedte volna a mestereknek, hogy anélkül keressenek erős tanítványokat, hogy hatalmukat elvesztenék, és a Sithek az önző természetüket maguk ellen használnák, vagyis amikor legyőzik mesterüket, valójában csak a mester életét hosszabbítják meg.

Palpatine testét egy sokkal idősebb Sith szállta meg

Palpatine

Ha a Sith Kettő szabályt követjük, vagyis a mester szelleme mindig átszáll a tanítványba, akkor Darth Bane nemzedékről-nemzedékre adta tovább képességét, ami azt is jelenti, hogy Palpatine valójában maga Darth Bane volt, nem is Darth Plagueis. Ez megmagyarázza Palpatine mondatát a Skywalker korában mikor azt mondja Reynek, hogy benne él az összes Sith. Jó kérdés, hogy az évezredek során egy Sith tanítvány sem jött rá a hazugságra, hogy mestere mire készül, és megfordítsa azt? Palpatine ironikusan mesél mesteréről, de tekintettel arra, hogy Anakint tanítványának szerette volna fogadni, nem lett volna érdeke elmondani az igazságot, hogy valójában a mester ölte meg tanítványát.

A Kettő szabály feltárja Palpatine végső tervét

A Skywalker korából megtudjuk, hogy az ismeretlen rendszerben található Exogol bolygón az elmúlt évtizedben kísérleteket, klónozást hajtottak végre, felállították a Végső Rend hatalmas armadáját, ez azonban eltörpül az Uralkodó valódi tervétől, hiszen ő alkotta meg a Kiválasztottat, amiről tavaly olvashattunk egy képregényben.

Anakin Skywalkert az Erő segítségével Palpatine alkotta meg, s attól a naptól kezdve, hogy megismerkedett Anakinnal, oltalmazta, tanította, miközben pedig a bizalmatlanság magját ülteti Anakin fejébe a jedikkel szemben. Végül Anakin elárulta a Jedi Rendet, s Palpatine tanítványa lett. Feltehetően azzal a szándékkal, hogy egy nap ő legyen az, aki majd befogadja szellemét.

Obi-Wan Kenobi később legyőzte Anakint a Mustafaron, de nem ölte meg, csak megbénította, viszont a gépekkel életben tartott Darth Vader már nem volt vonzó az Uralkodó számára. Kieron Gillen, a Vader képregény szerzőjétől olvashattuk, hogy Palpatine új tanítvány után nézett, végül jobb megoldást talált, Luke Skywalkert szerette volna maga mellé állítani. A második Halálcsillagon az Uralkodó megpróbálja Luke-ot letéríteni az útról – hogy a Kettő szabály elv alapján szelleme átszálljon Luke-ba -, mert arra számított, hogy legyőzi apját, és a harag, meg a düh hatására átáll a Sötét oldalra. Luke azonban leengedte fénykardját, elutasította a harcot, majd végül Vader a mélybe vetette mesterét.

Így már érthető, hogy Palpatine miért tért vissza, miért kapott szerepet az új trilógiában, hiszen Rey az unokája, míg Ben Solo az utolsó Skywalker volt. A végső csatában Rey Luke és Leia fénykardját felhasználva végleg megölte az utolsó Sith-et.

Spoilermentes kritikánkat már olvashatják az oldalon.

Total
45
Shares
Previous Article
Rami Malek

Friss képeken láthatjuk Rami Malek Bond-gonoszát

Next Article
Star Wars: Skywalker kora

Kylo Ren a Skywalker kora nyitójelenetében kikkel és melyik bolygón harcol?

Related Posts

Ne maradj le a hírekről, kövess minket a Facebook-on is!