Főoldal Játékok A Skull and Bones helyett újra népszerű az Assassin’s Creed IV: Black Flag
Játékok

A Skull and Bones helyett újra népszerű az Assassin’s Creed IV: Black Flag

Az új kalózos játék helyett a Ubisoft korábbi klasszikusához térnek vissza a játékosok.

251
Skull and Bones
Forrás: Ubisoft

Február 16-án jelent meg a Ubisoft új kalózos online játéka, a Skull and Bones. A játék eredetileg a 2013-as Assassin’s Creed IV: Black Flag egy DLC-je lett volna, kihegyezve a tengeri ütközetekre, de inkább önálló címet faragtak belőle. A Ubisoft Singapore csapata azonban közel tíz éven át dolgozott rajta, többször is átdolgozva a koncepciót, újrakezdve a fejlesztést. A játék végül megjelent idén, azonban távolról sem egy kész szoftver képét mutatja, sőt több szempontból alulmúlja a tizenegy éves Black Flaget. A játékosok ezt érzékelték és a Skull and Bones helyett inkább újra elővették a kalózos Assassin’s Creed játékot.

Az Assassin’s Creed IV: Black Flag játékkosszáma az elmúlt hetekben legalább 342%-os növekedést mutatott. A SteamDb adatai szerint február 25-én a játékosszám elérte az egyidejű 3594 főt. Ez rendkívül meglepő, mert ilyet ennél a játéknál legutóbb 2021-ben mértek. A Black Flag az egyik legsikeresebb Assassin’s Creed cím volt, mellette talán a 2020-as Assassin’s Creed Valhalla ment még ilyen nagyot. A cikk írásának pillanatában a Steam szerint a Black Flaggel legalább 1600-an játszanak most is, ennél többen csak az újabb Assassin’s Creed Origins, Assassin’s Creed Valhalla és Assassin’s Creed Odyssey részekkel. A tavaly megjelent Assassin’s Creed Mirage azért nem látszik, mert azt nem adták még ki a Steam platformján. Ugyanígy nem jelent meg a Steamen még a Skull and Bones sem, így arról sincsenek ilyen adataink.

Azonban az Insider Gaming oldalán megjelent egy exkluzív cikk február 22-én, amelynek belsős forrásai beszámoltak a Skull and Bones számairól. A cikk szerint a játékkal már 1 milliónál is kevesebben játszanak, valahol 850 ezer körül lehet az összjátékos száma. Ami azért is szomorú, mert ez egy multipaltform cím, megjelent PC-re, PS5-re és Xbox Series X/S-re is. A kalózos téma népszerű, a Black Flag receptje szinte adta volna, hogy a játék sikeres legyen. Azonban a Ubisoft képtelen volt felnőni hozzá. A játék jelenleg 60 ponton áll a Metacriticen, amely elég átlagos értékelést jelent. A felhasználói értékelés ennél is rosszabb 3,6 pontot kapott. A játéknál többen nehezményezték, hogy mennyire kevés benne a tartalom, szinte minden a gyűjtögetésre van kihegyezve, sőt még azok a játékelemek is hiányosak, amelyek a tizenegy éves Black Flagben működtek. Ennél még lesújtóbb, hogy a grafika is rosszabbul fest, mint az eredetileg PS3 és Xbox 360-ra megjelent Assassin’s Creed IV Black Flag.

A Skull and Bones-on az sem segít, hogy a Ubisoft beárazta 70 eurósra, amelyet ráadásul Quadro-A játékként kommunikáltak. A játék egy élő szolgáltatásos online PVE-PVP MMORPG képét mutatja, amely ilyen formában 70 eurós játékként nem állja meg a helyét. Az Insider Gaming forrásai szerint, ha 30-40 eurós áron adták volna ki, az sokkal jobban tükrözte volna a valóságot, mások szerint ez inkább lehetne egy ingyenes, free-to-play online játék, amelyet előfizetés, DLC-k vagy mikrotranzakciókkal lehetne életben tartani. Mindenesetre a Skull and Bones mind kritikailag, mind anyagilag bukásnak bizonyul a Ubisoft számára, akik már így is beleöltek közel 200 millió dollárt és tíz évet a játék fejlesztésébe. A játékosok hamar otthagyták és újra elővették Assassin’s Creed IV: Black Flag-et, amely még ennyi év után is egy remek kalózos akció-kalandjáték. A pletykák szerint a Ubisoft Singapore-nál már készül is a Black Flag remakeje Obsidian projektcímen.

Assassin's Creed IV Black Flag
Forrás: Ubisoft
Szerző
Faragó Dániel

Gamer, videójátékos újságíró és Star Wars rajongó. Akkor került kapcsolatba a játékokkal, amikor először a kezébe adták a Rogue Squadront és a Tomb Raidert. 2019-ben kezdett el videójátékokról írni a Ziro.hu oldalán, majd ezt kibővítve folytatta a Rebo.hu felelős szerkesztőjeként.

2 Hozzászólások

Budapest Comic Con

Közelgő események

Még több a témában...

Star Wars Outlaws
BREAKINGJátékok

Alvilági kalandot ígér a Star Wars Outlaws új előzetese

Han Solóhoz méltó gazfickó történetben lehet részünk a játékban.

Skull & Bones
Játéktesztek

Skull & Bones teszt

A Skull & Bones egy megviselt, lestrapált csatahajó, ami gyorsan alásüllyed a...

Star Wars Outlaws
Játékok

Egy éven belül megjelenik a Star Wars Outlaws és az új Assassin’s Creed

2025 márciusig kiadják a Star Wars Outlaws és az Assassin’s Creed Codename...