x
Close


Közelgő események

Filmek

A Disney ügyvédje szerint Scarlett Johansson pereskedése csak egy alaposan megrendezett PR-fogás

A nyilvánosság előtt üzengetnek egymásnak a felek.

A Disney ügyvédje szerint Scarlett Johansson pereskedése csak egy alaposan megrendezett PR-fogás
  • Publishedaugusztus 8, 2021

Az indulatok nem csitulnak. Két hete Scarlett Johansson beperelte a Disneyt a Fekete Özvegy című film párhuzamos terjesztése miatt. Az ügyről már több nyilatkozatot olvashattunk mindkét féltől. A beadvány utána a Disney egy nyers és durva válaszban reagált, és az ügyben Kevin Feige is megszólalt azóta.

Aki esetleg nem lenne tisztában az üggyel kapcsolatban, arról van szó, hogy Scarlett Johansson szerződésében van egy opció, miszerint azután kapja meg a fizetségét, hogy azok milyen jól teljesítenek a moziban a jegypénztáraknál. Ezt szegte meg a Disney azzal, hogy pontosan ugyanazon a napon mutatták be a Fekete Özvegy-filmet a mozikban és online, ezzel pedig becslések szerint 50 millió dollártól esett el Johansson. Az eset kirobbanása óta többen felszólaltak már, még Emma Stone is azt fontolgatja, hogy pert indít a stúdió ellen, amiért a Szörnyellánál szintén a párhuzamos terjesztést választották. A többség Johansson védelmére kelt, fő érvként pedig azt hozták fel, hogy ez a nemek közötti egyenlőtlenségről szól.

A Disney ügyvédje, Daniel Petrocelli nemrég újabb nyilatkozatot adott ki. A Variety cikkéből kiderül, hogy a stúdió továbbra is támadásként veszi az ügyet, és nem értenek egyet a felhozott vádakkal, sőt, szerintük ez burkolt PR-kampány.

Nyilvánvaló, hogy ez egy alaposan megrendezett PR-kampány, hogy olyan kimenetelt érjenek el, amit jogi úton nem lehet. Semmilyen nyilvános nyomásgyakorlás nem változtatja meg, vagy homályosítja el a szerződésben foglaltatott világos kötelezettségeket. Az írásos szerződés teljesen egyértelműen fogalmaz.

Johansson szerződése szerint a Fekete Özvegy-filmet legalább 1500 vásznon kellett bemutatni, és a Disney ezt 9000 filmvásznon teljesítette az Egyesült Államokban, és nagyjából 30 ezerre tehető, ha a globálisan nézzük a vetítőtermeket. Petrocelli állítása szerint a COVID kényszerítette őket arra, hogy a Disney+-on Premier Access formában is bemutassák a filmet, azaz 29,99 dolláros felárért cserében otthon is elérhetővé tették a filmet azoknak a családoknak és rajongóknak, akik félnek közösségbe menni a világjárvány idején.

Fekete Özvegy

Az ügyvéd arról is emlékeztetett, hogy a szerződésben foglaltak szerint a Disney a Premier Access után befolyt összeget box office bevételek közzé sorolja, vagyis ebből is részesedik majd a színésznő, ahogy ezt egy korábbi nyilatkozatban már állították. A nyilatkozatokból kitűnik, hogy a felek nem hátrálnak meg, a helyzet pedig egyre mérgesebb lesz a Disney és Johansson között. Részletek továbbra sem világosak, többek között például hogy mikor kötötték a szerződést, mert ha 2019 előtt, akkor még a Disney+ streamingszolgáltató indulása előtt, így a szerződés aligha tartalmazott erre vonatkozó opciót, valamint a színésznő a Marvel Studios-szal áll szerződésben, nem az anyacéggel. Valószínűleg az eset után több munkát nem kap Johansson a mikiegeres cégtől…

Written By
Kévés Bence Mihály

Rajongásom a filmek után igazán a 2000-es évek elején kezdődött, ami 2016-tól tartalomgyártásban és kritikaírásban nyilvánul meg a Wide Screen oldalon.