Close


Közelgő események

BREAKING Kritikák

KRITIKA: Fekete Özvegy

Kaptunk egy kis ízelítőt Natasha sötét múltjából, s mindezt Budapesten tettük.

KRITIKA: Fekete Özvegy
  • PublishedJuly 8, 2021

A sztoriról röviden annyit, hogy az Amerika kapitány: Polgárháború után vagyunk, amikor Natashából szökevény vált, amiért a kormány ellen fordult. Ross tábornokkal a sarkában átszeli az Atlanti óceánt, hogy előbb Norvégiába, majd végül Budapestre érkezzék a Bosszúálló. A fővárosunkban felveszi a kapcsolatot egy közeli barátjával, akit testvéreként szeret. A fővárosi kitérő alatt még abból is kaptunk ízelítőt, hogy mi történt Natasha és Clint Barton közös akciója alatt a fővárosban. A Natasha sztorija egy befejezetlen ügyhöz vezet, leszámolni a Vörös Szobával, miközben egy kegyetlen harcos lohol a nyomában, hogy megállítsa, de főhősünk kap egy kis segítséget.

Fekete Özvegy

Azok csalódni fognak a filmben, akik egy igazi eredettörténetet vártak. A Fekete Özvegy nem az, mindössze egy előzményfilm két nagy esemény, a Polgárháború és a Végtelen háború közötti időből. A főszereplőt alakító Scarlett Johansson korábban már megerősítette, hogy a film bizonyos tekintetben érinteni fogja a karakter múltját, így néhány sötét pontra fény derül majd belőle. Mikor 2012-ben a Vasember 2. részében Tony Stark asszisztenseként bemutatták a karaktert, ki gondolta, hogy majdnem 10 évvel később saját filmet kap a karakter. A mellékszereplőből azonban az évek alatt lassan állandó szereplő lett, s a Bosszúállók egyik legönzetlenebb tagja lett. A karakter útja a Bosszúállók: Végjátékban csúcsosodott ki, ahol feláldozta magát az univerzum sorsáért. Őszintén szólva csak a Végjáték nyert értelmet, hogy miért van szükség egy önálló filmre, egyszóval: kiérdemelte. Talán a Marvel Studios is ezzel szerette volna leróni kegyeletét a hős előtt, aki életével fizetett a Végjátékban, mert még csak egy méltó temetést sem kapott a filmben, mindössze egy rövid pillanatra emlékeztek meg Natasháról.

Fekete Özvegy

Miközben búcsút vettünk egy régi karaktertől, sok újat is megismerhetünk a filmből. A legfontosabb kiemelni Florence Pugh karakterét, akiről ódákat lehetne zengni, hogy mennyire jól ráérzett Yelena Belova szerepére a filmben, akit úgy mutatnak be, mint Natasha kishúgát. Már utaltak rá, hogy ő veheti majd át Johansson szerepét a Marvel Moziverzum jövőjében, a mozifilm pedig erre most ráerősített, hogy a folytatásban sem maradunk Özvegy nélkül. Bár a filmet Natashának szánták, de sziporkázó Pugh ellopja a showt mindenkitől. Yelena sokkal cserfesebb, mint nővére, pimaszul odamondja a magáét, és még a humora is a helyén van. A film helyretette, hogy ki lesz Natasha utódja, aki nemcsak betölteni kívánja majd ezt a megüresedett helyet a történetben, de komolyabb szerepet is kap a jövőben. Pugh legközelebb, a Sólyomszem című Disney+ sorozatban tér vissza, s erre már most kaptunk alapozást.

Fekete Özvegy

A prímet Johansson és Pugh karakterei viszik, és Rachel Weisz és David Harbour karakterei szó szerint csak mellékszerepet kaptak, de amikor képernyőn vannak, az pazar. Szerencsére a Vörös Őrében nem Amerika Kapitány orosz mását kapjuk. Ő az a figura, aki lazán a másik szemébe mondja, amit gondol, s erejét fitogtatva nem keresi a bajt, mert magától jön. Weisz, aki Melinát alakítja, ő a családot összetartó, komoly és briliáns elméjű anya szerepét hozza. A Vörös Őr és Melina közötti szóváltások pedig aranyat érnek.

Nem lehet ilyen jókat mondani a főgonoszról. A Marvel Studios láthatóan visszatérő problémával küszködött, hogy mit csináljanak a nemezissel. Kiképzőt tették meg gonosznak, aki képes bárki harcművészetét leutánozni – aki a hat Bosszúálló valamennyi mozdulatát felvette egy-egy jelenetben -, hogy aztán ellensége ellen fordítsa saját képességét. A Fekete Párduc Koncolója és a hatalmas Thanos után már bíztunk benne, hogy végre méltó ellenfeleket kapnak a főhősök, sajnos azonban a készítők ezúttal sem tudták, mihez kezdjenek egy olyan képzett harcossal, mint Kiképző. Bár a karakter identitása meglepetést okoz, de sokkal többet vártunk tőle, kihagyott ziccernek tűnik a szerepeltetése, amiért nem sikerült megmutatni valódi erejét. Kiképző megerősítése óta az egyik legnagyobb rejtélye volt a filmnek, hogy ki lehet a maszk mögött, azonban ahogy haladtunk előre a sztoriban, úgy vált egyre érdektelenebbé ez. Választ kapunk a kérdésünkre, de addigra már más szempontok kerültek előtérbe. Az ereje abban rejlik, hogy eltanulta a Bosszúállók mozdulatait.

Fekete Özvegy

Szerettük a filmet, a történetet is, jó kikapcsolódás volt, de mégis keserű szájízzel távoztunk a vetítőteremből. A főgonosz elnagyzolása mellett a film másik nagy hibája, hogy próbálja fenntartani a kapcsolatot a Bosszúállókkal. Egy idő után már feladtuk számolni, hogy hányszor hivatkoznak vagy mondják ki Bosszúállót a filmben. Ez egy jó akció, kém és előzményfilm lehetett volna, ha nem szerettek volna minden jelenetben emlékeztetni minket a Bosszúállókra. A címszereplő múltját és a családját kellett volna mélyebben bemutatni, és nem utolsósorban a főgonoszt kidolgozni. A szerzők mentségére szóljon, hogy a film nem akar nagyobbnak tűnni, mint egy előzményfilm.

Fekete Özvegy

A látványra csak néhány szóban szeretnénk kitérni, hiszen a megszokott minőséget kapjuk. Minden a helyén van, a látvány mellett pedig tökéletesen megkoreografált akciójelenetek váltják egymást, de olyan dinamikával, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Az állunk leesett volna, ha 10 évvel korábban jön ki a film, de mára ez is megszokott lett. Külön élvezet volt száguldozni Budapest utcáin, mert Budapest még soha nem volt ennyire Budapest egy nagy hollywoodi attrakcióban sem, nemhogy egy képregény adaptációban. Nem volt olyan beállítás, hogy ne láttuk volna a Parlamentet vagy a Budai várat. Talán egyetlen negatívumot tudnánk felróni az akciójelenetekre, hogy olykor-olykor egy szócsatával vagy poénnal megszakítják őket, és ez egy idő után zavaró tud lenni.

VERDIKT

Összességében méltó búcsút kapott Scarlett Johansson karaktere, ahogy ő fogalmazott, elvégezte a dolgát a Marvel Moziverzumban. A Fekete Özvegy nem az a film, amiről ódákat fogunk zengeni, és rongyosra nézni, ellenben nem kihagyhatatlan. Pazar látványvilágban van részünk, a színészek kiválóak, Yelena és Natasha közötti verbális adok-kapok pedig igazán szórakoztatóvá teszi ezt az akciódús küldetést.

Written By
Kévés Bence Mihály

A filmek és sorozatok varázslatos világába csöppentem, és az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz filmeket nézzünk.